Sekülerizm ve ahlaki çöküş: Sistem mi birey mi sorumlu?

# Konu Özeti

Yazarlar, toplumda yaşanan ahlaki çöküşün sekülerizmin sonucu mu yoksa bireysel ve sistemik başarısızlıkların sonucu mu olduğu sorusunu tartışmaktadır. Seküler modernleşmenin geleneksel değerleri ve manevi rehberliği ortadan kaldırdığını iddia edenler bunu temel sorumlu olarak gösterirken, diğer taraf güvenlik sistemleri, eğitim politikaları ve bireysel ahlak eğitiminin eksikliğini vurgulamaktadır. Ancak sistem mi birey mi sorumlu değil, sekülerlik ve dinsel değerlerin dengeli bir şekilde toplumsal yaşamda yer bulup bulamayacağı gerçekten çözülebilir bir soru mudur?
#ahlak#gençlik#Eğitim#CHP#sekülerizm#İslam#eğitim sistemi#toplumsal değerler#ahlak krizi#medya

İnsan, kulluk ve anlam 7

İbadet bilinç düzeyine çıkmazsa, insan dünyevi heveslere kapılıp yaratılış gayesinden uzaklaşır; peki, modern insanın maneviyatını yeniden inşa etmek kimlerin sorumluluğu?

Ahmet Ay

Asırlık TBMM ve çağdaş demokrasi

TBMM'nin 106 yılında, yazarın 'tam demokrasinin inşası' çağrısı bugünkü kurumsal krizi göz ardı ediyor mu?

Alev Coşkun

Bozuk para!

Yazar, geçmişin değerlerine sığınan neslin bugünü kaybettiğini söylerken, çocuklardan sadece uçurtma özgürlüğünü almadığımız için mi yakınmalıyız?

Hakkı Yalçın

Eğitimin bam teli

Tanzimat'tan bu yana eğitimde fen ve din ayrılığını sürdürerek insanları tek yönlü yetiştiriyor, ruh ve beden dengesini bozuyoruz; peki bu ayrışma olmaksızın bütünlüklü bir eğitim sistemi gerçekten mümkün müdür?

Fuat Bol

Kibrin fikrin önüne geçmesi

Kibir bilgiyi çoğalttığını zanneder, oysa hakikati söndürür: insan büyür mü yoksa sadece gölgesi mi uzar?

Mustafa Çelik

Çocuklarımız

Çocukları İslam şemsiyesi altında yetiştirmek mecburi ise, laik ailelerin çocuklarını koruma sorumluluğu nerede başlıyor?

Ayhan Demir

"Oku, düşün, uygula, neticelendir!"

Ankara'nın nezaket kampanyası bir haftalık etkinlikten öte kalıcı davranış değişimi hedefliyorsa, bu sadece kamu bilinçlendirmesiyle başarılabilir mi?

Okan Müderrisoğlu

Gel de korkma!

Karagül'den meclise, TikTok'tan diplomasiye: Bu ülkede vize alan mı, yoksa para kazanan suçlu mu daha çabuk itibarını kurtarıyor?

Mustafa Mutlu

Küresel Trans İfsat Çeteleri

Kahramanmaraş'taki çocuk cinayeti, dijital oyun bağımlılığının ötesinde küresel komplo ve 'Trans Ameliyatları Çetesi'nin işareti midir, yoksa sosyal sorunları paranoid teorilerle açıklamak gerçek çözümleri mi geciktiriyor?

Recep Yazgan

Bunu da aşarız, aşacağız!

Okul saldırılarının kökü 150 yıllık Batılılaşma çarpıklığında mı yoksa evin içindeki eğitim sorumluluğunun ihmalinde mi yatıyor?

Aydın Ünal

Kimliksiz ve yalıtılmış

Çocuk katliamları sadece bireysel sapıklık mı, yoksa kimliksizliğe sürükleyen toplumsal iklimin de suçu mu?

Halime Kökçe

Nerede hata yaptık

Okullardaki facialar karşısında suçlama oyunu oynayarak sorunun gerçek nedenlerini bulmaktan vazgeçiyoruz, ama acı çektiğimiz şok sona erdikten sonra ne yapacağız?

Zeki Ceyhan

"Kork Allah'tan korkmayandan"

Okul katliamlarını güvenlik önlemleriyle mı, yoksa toplumun ahlaki yeniden inşasıyla mı önleyebiliriz?

Nedim Odabaş

Azerbaycan'ın aldığı kötü örnek

Başörtüsü yasağını kaldıran AKP, anayasal güvence vermekten vazgeçti: peki, yasak yeniden başlasa kim sorumlu olacak?

Mehmet Kara

Okul saldırılarının arka planında ne var

Çocuk katile dönüşüyorsa, orada sadece bir fail değil ihmal edilmiş bir toplum da vardır—peki toplumsal ihmal mi, bireysel sorumluluk mu asıl cezalandırılmalı?

Abdullah Şanlıdağ

Günahımız büyük

2005'te okullardan 45 dini kelimeyi yasaklayan genelge ile İslam eğitimi tamamen yasaklandı mı, yoksa güvenlik kaygıları meşru gerekçe mi?

Atilla Mehdigil

Kahramanmaraş okul saldırısında bir grup; "Mümin Kardeşler Grubu"

Kahramanmaraş'taki dört şehit genci 'ibret' olarak sunan bu yazı, acıyı anlam arayışına dönüştürüyor; ama acı her zaman ibret vereni mi?

Ersan Ergür

Müslümanlar neden çağa uyumsuz (1)

Müslüman dünyası modernleşebilmek için İslam'ın 'bukağı'nı kırıp laikliğe sarılmalı mı, yoksa Japonya örneğinde olduğu gibi gelenekle teknolojiyi birleştirmek yeterli değil midir?

Özdemir İnce

İhmal edilmiş her bir genç memleket için beka sorunudur

Maraş katliamı sonrası yazar, Batı liberalizmini kültür emperyalizmi olarak suçlarken, aile ve devlet değerlerinin gençleri kurtarması gerektiğini söylüyor; peki bu reçete dijital çağın gerçek tehditlerini çözmek için yeterli mi?

İhsan Aktaş

Bağımsız İnsan Bağımsız Vatan

Sosyal medya ve diziler gençliği bağımlı kılıyor, ancak dindar bir aile çocuğu suç işlerse tepki neden olmak isteniyor?

Recep Öncel