Sekülerizm ve ahlaki çöküş: Sistem mi birey mi sorumlu?

# Konu Özeti

Yazarlar, toplumda yaşanan ahlaki çöküşün sekülerizmin sonucu mu yoksa bireysel ve sistemik başarısızlıkların sonucu mu olduğu sorusunu tartışmaktadır. Seküler modernleşmenin geleneksel değerleri ve manevi rehberliği ortadan kaldırdığını iddia edenler bunu temel sorumlu olarak gösterirken, diğer taraf güvenlik sistemleri, eğitim politikaları ve bireysel ahlak eğitiminin eksikliğini vurgulamaktadır. Ancak sistem mi birey mi sorumlu değil, sekülerlik ve dinsel değerlerin dengeli bir şekilde toplumsal yaşamda yer bulup bulamayacağı gerçekten çözülebilir bir soru mudur?
#ahlak#gençlik#Eğitim#İslam#CHP#sekülerizm#eğitim sistemi#toplumsal değerler#ahlak krizi#Kimlik

Okullarımız...Manevi Vatan'dan ne haber

Batı'ya bağlanıp kendi değerlerimizi ihmal ettik; ama silahlarımız bize dönerse, anahtar İmralı'da değil maneviyatta mı bulunacak?

Serdar Arseven

Eğitimden önce ahlak!

Eğitim sistemini kökten değiştirmek yerine aile ve okul işbirliğiyle ahlak eğitimine odaklanmalıyız, ama dijital mecraların etkisini yok saymak mümkün müdür?

Nurettin Taşkesen

Kim suçlu

Şanlıurfa ve Kahramanmaraş saldırılarının kökü fakirlik mi, eğitim eksikliği mi, yoksa toplumsal ahlak erozyonu mu—refah ülkelerindeki benzer olaylar hangi açıklamayı destekliyor?

Murat Özer

Okullara polis mi koyacağız, yoksa nesillere ahlak mı kazandıracağız...

Okullara polis koymak şiddet sorunu çözer mi, yoksa gençlerin kalbini koruyamayan sistem mi asıl suçlu?

Şaban Turhal

Suçlu aynada

Kahramanmaraş ve Siverek'teki cinayetleri milli-manevi eğitime karşı olanların suçu olarak gören yazı, ahlakı hangi sistemin koruyabileceği sorusunu gözden kaçırıyor mu?

Ali Akben-Milat

Anlamını Yitiren Şiddet: Bir Hadisin Gölgesinde Bugünü Okumak

Maneviyattan uzaklaşan insan şiddeti neden işlemiyor, ne işlemesi gerektiğini unutuyor; peki vicdanın olmadığı toplumda kanun ne kadar koruyabilir?

Ali Akbaba

Çocuklardan daha mühim ne var

Okul baskınlarını Batılılaşmanın sonucu olarak gören yazar, terör ve çocuk istismarı gibi meseleler siyaset üstü konular değil midir?

Aydın Ünal

Dijital Deccal'in yavrularımızı kurban almasına artık dur deme...

Okullarımızda çocuklar katledilirken, seküler eğitim sistemi ve dijital medya mı sorunun kaynağı, yoksa bu gerekçeler toplumun asıl sorunlarından mı dikkatini dağıtıyor?

Şevki Yılmaz

Suçlu aramayın!

Öğretmenleri ve Eğitim Bakanı'nı suçlamadan önce, kendi evimizde ayna tutmalı ve çocuklarımızın eğitiminde ne kadar sorumluyuz?

Meryem Aybike Sinan

Bu çocuklar nasıl böyle oldular

Siverek ve Maraş'taki trajedilerin arkasında oyunlar mı, yoksa değer kaybı mı sorumlu? Yazı soruyu cevaplamak yerine, çocuklarımıza ne öğrettik diye soruyor.

Taceddin Kutay

Her cep telefonu kumarhane olursa

Devlet maden şirketlerini korurken vatandaşlar toprağını savunuyor, çocuk çeteler silahlı hale gelmiş, sistem kumar ve faizi teşvik ediyor—bu bileşen sosyal çöküşü delibere mi yönetiyor?

Arslan Bulut

Şanlıurfa ve Kahramanmaraş.. Bir daha söyleyin, din dersi kalksın...

Okullardaki şiddet olaylarını din dersi eksikliğine bağlayan yazar, peki seküler ülkelerde bu tür saldırılar neden yaşanıyor?

Ali Karahasanoğlu

Tabutuna bayrak da sarsanız, camiye de getirseniz fark etmez!

Seküler siyasetçi, ölümünde İslami törenlerle defnedildi—dini inançsızlık ile dindar ölüm arasındaki çelişki kime sorulmakta?

Yüksel Tokur

Tüketim hırsı

Kapitalizm bize tüketim çılgınlığı aracılığıyla kendi değerlerimizden uzaklaştırıyor iddiası, peki tüketim ile kültürel kimlik kaybı arasında doğru orantı gerçekten var mıdır?

Nedim Odabaş

Laikçi

Din kitapları inanç meselesi, bilim ise gerçeklik meselesi—peki bu ikisini birbirine düşman yapmak zorunlu mudur?

Özdemir İnce

Kadıköy'e 2 cami

Kadıköy'deki cami projelerine karşı çıkanları hedef alan yazı, dindar ve laik kesimin uzlaşamadığı meselede acı söylemlere başvuruyor; ama dinsel mühür vurma vaadi, çoğulcu bir demokraside tüm kesitleri kucaklamayı mı engeller?

Recep Öncel

Lafı mı olur

Paraya tapan bir toplumda ahlak ve vicdanın yok oluyorsa, bu çöküşün sorumlusu sistem mi, yoksa kendi değerlerini satanlar mı?

Hakkı Yalçın

Güven sorunu

İnsanlar dört bin yıldır birbirlerine güvenmiyorsa, bugünkü güven bunalımı gerçekten yeni bir sorun mu yoksa kendimizi aldatan bir yanılsama mı?

Ayhan Demir

Adamlık...

Yazara göre LGBT savunuculuğu ve feminizm küresel bir proje, peki alkol ve uyuşturucu kullanımını meşrulaştıran medya eleştirisi neden sadece bir tarafa yöneltiliyor?

Yücel Koç

MANEVİ VATAN'IN ZEMİNİ KAYIYOR!

Silahlanmakla gurur duyarken maneviyatın zeminini kaybediyoruz; para ve mevki için ahireti yakıyoruz diye yazıyor ama aileler çöküyor, boşanmalar patlarken çözüm gerçekten dini mi?

Serdar Arseven