Gençlik, Sosyal Değişim ve Katılım

Yazarlar, gençliğin bugünkü sorunlarını (şiddet, işsizlik, dijital yalnızlık, değer kaybı) aile sevgisinden dini eğitime, usta-çırak sisteminden öğretim politikalarına kadar geniş bir yelpazede analiz ederken, temel sorgulamalarını gençleri "kurtarmanın" yoluna odaklamışlardır. Ancak bu çözüm arayışlarının merkezinde, yetişkinlerin gençlere değer ve ahlak aktarırken kendi ideolojik çerçevelerine takılıp kaldığı ve gençlerin gerçek ihtiyaçlarını (dinlenilme, ruh sağlığı desteği, ortak deneyimler) gözden kaçırdığı varsayımı yatmaktadır. Peki, gençlere ne anlatacağımızı bilmeden önce, onları dinlemeyi öğrenebildik mi?
#gençlik#Eğitim#değerler#çocuk psikolojisi#çocuk güvenliği#şiddet#aile#sosyal medya#çocuk eğitimi#ahlak

Gençlik ve şiddet

Gençlerin şiddete yönelmesi aile sevgisinin yokluğundan mı, yoksa kendini güçlü hissetme arzusunun doğal bir sonucu mu?

Süleyman Gülek

Bir gençlik...

Kartal'daki bir gençlik merkezi, değerleri hayata taşıyor ve nesiller arası köprü kuruyor; peki, dini kurumlar tarafından yürütülen bu tür eğitim çalışmaları toplumsal dönüşümü gerçekten başarabilir mi?

Abdullah Yıldız

Hasat kapanı

Küresel kapitalizmin insanı yuttuğu çağda, Türkiye usta-çırak ilişkisiyle direnç mi kuruyor, yoksa yine de aynı sisteme adapte mi oluyor?

Latif Bozdoğan

Zorunlu eğitim kaldırılmalıdır!

12 yıl zorunlu eğitim gençleri sınıflara hapsedip işsizliğe mi sürüklüyor, yoksa toplumsal istikrar için gerekli mi?

Siyami Akyel

Davaya Adanmış Müslüman Gençlere

İdealist Müslüman gençlerin mücadelesi anlatılırken, bu idealizmin gerçek hayatta ne kadar sürdürülebilir olduğu sorgulanmıyor mu?

Abdülaziz Kıranşal

Bursa'da bayram

Bediüzzaman Mevlidi'ne binlerce hatim indirilirken, aynı gün şehir Bursaspor şampiyonluğuyla bayram yapıyor—her toplumun sevinci, kendi değerlerinde mi aranmalı?

Osman ZENGİN

Sağlıklı iletişim şiddetin önünde kalkandır

Gençlerin şiddeti 'kindarlık' diye açıklamak, sessizliğin ardındaki öfkeyi duymayı engelliyor—peki ya dinlemeyi öğrenemezsek, ne konuşacak?

Esra Ezmeci

Ebu Bekir'iniz var mı

Hz. Ebu Bekir örneğiyle dostluk, sorumluluk ve ahlakı anlatmak iyi; peki çocuklara bu değerleri korkutmadan sevdirmek gerçekten mümkün mü?

Nihat Hatipoğlu

Türkiye Büyük Millet Meclisimiz' in açılışının 106. Yıl Dönümü...

23 Nisan'da çocuklara sanat kapılarını açan festivaller, kültürel farkındalık yaratan mı yoksa tüketim alışkanlığı mı kazandırıyor?

Ayşegül Domaniç Yelçe

Çocuklar Hangi Dünyanın Öznesi

Dijital ekranlar altında büyüyen çocuklar artık ortak bir çocukluk deneyimi paylaşmıyor; peki bu parçalanmış dünyada onları birleştiren ne kalabilir?

Sadık Çelik

Çocuk bayramı olan tek ülkeyiz, ama...

23 Nisan'da çocuklara makam oynattığımız halde, o makamların sorumluluğu ve ahlaki ağırlığını hiç anlatmıyorsak, onları neyin başına çıkartıyoruz?

Abdil Yıldırım

Açmadan solan çiçeklerimiz

Dost meclislerinde sevgi ve saygı merkeze alınırken, gençlerimiz neden dijital kuşatmaya karşı yalnız bırakılıyor?

Bülent Acun

Çocukların iyilik hâli

Çocukların ruh sağlığı beslenme, aile desteği ve terapiden oluşan hassas bir dengeye bağlı ama bu dengeyi sağlamak gerçekten yetişkinlerin sorumluluğu mu?

Dilara Koçak

Yaşanan olayları Batı ve Siyonizm bakışıyla değerlendirmeyin...

Gençleri kurtarmak vatanı kurtarmak gibidir diye yazarken, bu 'kurtarış'ın Batı'ya karşı bir savaş olması gerektiğini düşünüyor; peki sınırları olmayan bu mücadele ideolojik kör noktalar yaratmıyor mu?

Yaşar Değirmenci

İnsanın şerefi, ilim ve edep iledir

Çocuk yetiştirmek din meselesi midir, yoksa ebeveynlerin kendi değer yargılarını aktarması mı?

Hasan Yavaş

Polisle, bekçiyle bu iş olmaz!

Okul saldırıları karşısında devlet güvenlik önlemi alırken, veli desteği olmadan çözüm mümkün müdür?

Salim Uzun

İyilik de kötülük de bir günde oluşmaz

Çocuğun şiddete sürüklenmesi bir tercih değil, sevgiden yoksun bir savunma mekanizması; ama ebeveynin ekranına bakan gözü kendi çocuğuna bakamıyor da değil mi?

Nilüfer Zontul Aktaş

Özgür Bey'in Gençleri Gördünüz Mü

İranlılar savaşta vatanlarında kalırken, neden bazı toplumların gençleri yurtdışına kaçmaya hazırlanıyor?

Güngör Avcıoğlu

Öğretmenin otorite sorunu ve veliler: Bir görgü meselesi

Aile terbiyesi veremeyenlerin okuldaki eğitimi sabote ettiğini söyleyen yazar, en iyi okullar da kursa çocuk yetiştirme başarısızlığını giderebilir mi?

Oğuzhan Bilgin

1916'da cepheye giden lise öğrencilerinin, hocaları için tahtaya...

Gençleri 1916'nın ruhunu canlandırarak yetiştirmek gerektiğini söyleyen yazar, panik ve okulları tatil etmeden nasıl başarı sağlayabileceğimizi soruyor mu yoksa bu nostalji gerçekçi bir çözüm mü?

Ramazan Topdemir