Eğitim ve kimlik: Turizm çağında kültür miras

Yazarlar, turizm çağında eğitim ve kültür mirasının korunması sorununu çok boyutlu olarak tartışmaktadırlar; kaliteli öğretmen ve eğitim olmadığında, dijitalleşme ve ticarilaşmanın hızıyla kültürel değerlerimiz nasıl korunabilecek, geleneksel sanat ve zanaat birikimi nasıl nesilden nesile aktarılabilecektir sorusu cevapsız kalmaktadır. Eğitim sisteminden kültür mirasının korunmasına, Osmanlı medeniyetinin izlerinin geri kazanılmasından Anadolu'nun unutulan geleneğinin belgelenmesine kadar uzanan tartışmalar, aslında bir temel soruna işaret etmektedir: parasal kaynaklardan ziyade, toplumsal bilinç ve devlet politikaları olmadan bu mirası nasıl yaşatabilir ve gelecek kuşaklara aktarabiliriz?
#Eğitim#Kültür Mirası#kültür#Mardin#Cumhuriyet#Köy Enstitüleri#Tarih#eğitim sistemi#gençlik#turizm

Millî Eritim'den; Millî Eğitime..!

Milli Eğitim Bakanı'na Mehmet Şevket Eygi'nin klasik eğitim reçetesi sunuluyor: Kaliteli öğrenci, vasıflı öğretmen, mükemmel kitaplar—peki, bugünün Türkiye'sinde bu üçünü aynı anda sağlamak mümkün mü?

Prof. Dr. Ahmet Maranki

Heidegger'in kulübesinden MİT'e

Dijitalleşme çağında çocuklarımızı teknoloji canavarlarına teslim ederken, üniversiteler de ticari sisteme boyun eğmiş; peki gerçek eğitim ve manaya dayalı konuşma nasıl kurtulacak?

Mahmut Övür

BİÇİM, İÇERİK VE KALKINMA - Necdet Adabağ

Eğitim ve kültür yoksunluğu gericiliğin kapısını açıyor; ama parasal varsıllık olmadan sanatsal yetkinlik yeterli midir?

Olaylar Ve Görüşler

Mustafa Kemal ve 'Çanakkale Efsanesi' - Hüner Tuncer

Mustafa Kemal'in 25 Nisan'daki müdahalesi Çanakkale'nin kaderini değiştirdi iddiası, bu kararı alan komutan dışında başka seçenek yokmuş gibi sunuyor; peki o anın koşullarında başka bir harita mümkün müydü?

Olaylar Ve Görüşler

Sommelier nasıl Somaliler Derneği oldu

Kalkınma sadece fabrikalarla olmaz, lezzetle ve kültürle olur: Ama Anadolu'nun unutulan peynir gelenekleri dünyaya açılırken neden hâlâ plastik bidona saplanıyor?

Deniz Sipahi

İlkoukllarda din eğitimine erişim sorunu ve çözüm önerileri

İlkokulda 1. sınıftan itibaren din dersi verilmesi için rapor hazırlanmış, ancak uygulamayı kim yapacak sorusu yanıtsız kaldı.

Adnan Öksüz

Bu camiyi kim yaptırdı

Ormancık Köyü'ndeki tarihi caminin yapıcısı sosyal medyada tartışma konusu oldu: belgeler Mustafa'nın kızı Fatma'yı gösterirken, neden 13 yaşındaki bir çocuğa nispet edilsin?

Faruk Çakır

İsmet Özel'de at sevgisi

İsmet Özel'e göre atı geri almak yalnız hayvancılık değil, dil, vatan ve kültürün ihyası çağrısıdır—ama başında yazı geri alınmadan at geri alınabilir mi?

Recep Yazgan

23 Nisan

23 Nisan'da Atatürk'ün öğretmenlere ve bilim insanlarına yaptığı saygı gösterileri anlatılıyor, ama bugün kurumlarımızda o tevazu ve erdem kültürü ne kadar canlı?

Yavuz Donat

Atatürk

Atatürk'ü "ilkeler anıtı" olarak kutlamak, onun düşüncesini gerçekten sorgulamaktan mı bizi alıkoyuyor?

Yekta Güngör Özden

Bir arşivin 170 yıl sonra geri dönüşü...

Mardin Artuklu Üniversitesi sessizce Kürt dili ve kültürünü kuruma dönüştürürken, Türkiye'nin inkar politikalarından sonra hakkın iadesini mı gerçekleştiriyor, yoksa seçici bir normalleşmeye mi çanak tutuyor?

Yıldıray Oğur

Okullarda yaşanan vakalara karşı İngiliz dersleri... Çocuk sisteme...

İngiltere'de otizmli çocuklar sınıf arkadaşlarıyla birlikte okuyor; Türkiye'de ise kâğıt üzerindeki 'kaynaştırma eğitimi' uygulamada neden çöküyor?

Yalçın Bayer

Ha Ben-Gvir ha asgari müştereksizler...

Okul katliamlarından sosyal medya manipülasyonuna, seküler sistem eleştirilerine: yazarın gözünde tüm şiddeti besleyen tek köken var mıdır, yoksa çok yüzlü toplumsal sorunların nedeni başka mı?

Behçet Canöz

Bir hayat-memat meselesi

Batılı eğitim sistemi çocukları ateistleştiriyor mu, yoksa aile ortamının yetersizliği mi asıl sorun?

Vahdettin İnce

Londra'da bir Osmanlı kılıcı müzayedesi... Bu miras vatanına...

Osmanlı kraliyet kılıcı Londra'da açık artırmaya sunulurken, ülkenin kültür mirasını geri kazanma sorunu yeniden canlanıyor: Devlet, kalıcı çözüm için ne yapmalı?

Yalçın Bayer

Mezopotamya'nın kalbine açılan gizemli geçit

Mardin'in antik kentleri, üç dinin ortak noktada buluştuğu medeniyetlerin mirası taşırken, çağdaş siyaset onları provokasyon sahnesine dönüştürebiliyor mi?

Sabri Gültekin

Çocuklarımıza sahip çıkmak zorundayız

Batı medeniyetinin çocukları ailelerinden koparıp sistematik olarak 'imha' ettiği iddiasına karşı, aile ve eğitim sisteminin gerçek rolü nedir?

Vahdettin İnce

Türkiye'de eğitim ve gençliğin hâli

Türkiye eğitim sisteminde maddi imkânlar artarken kültürel ve manevî eğitim çöküyor; peki hangi imkânlar sorunu çözer?

Geniş Açı - Fikir ve Tartışma

Bir başka bakışla Köy Enstitüleri - Günay Güner

Köy Enstitüleri 1980'ye kadar Türk toplumunun bilincini yükseltmişse, bugün neden benzer bir eğitim modeli toplumsal eşitlik için yeterli görülmüyor?

Olaylar Ve Görüşler

Müzeler toplumun hafızasıdır

Mardin'in binlerce yıllık kültür mirası müzeler, mutfak ve el sanatlarında yaşatılırken, bu geleneklerin dijital çağda nesilden nesile aktarılması gerçekten mümkün mü?

Sabri Gültekin