Eğitim ve kimlik: Turizm çağında kültür miras

Yazarlar, turizm çağında eğitim ve kültür mirasının korunması sorununu çok boyutlu olarak tartışmaktadırlar; kaliteli öğretmen ve eğitim olmadığında, dijitalleşme ve ticarilaşmanın hızıyla kültürel değerlerimiz nasıl korunabilecek, geleneksel sanat ve zanaat birikimi nasıl nesilden nesile aktarılabilecektir sorusu cevapsız kalmaktadır. Eğitim sisteminden kültür mirasının korunmasına, Osmanlı medeniyetinin izlerinin geri kazanılmasından Anadolu'nun unutulan geleneğinin belgelenmesine kadar uzanan tartışmalar, aslında bir temel soruna işaret etmektedir: parasal kaynaklardan ziyade, toplumsal bilinç ve devlet politikaları olmadan bu mirası nasıl yaşatabilir ve gelecek kuşaklara aktarabiliriz?
#Eğitim#Kültür Mirası#kültür#Mardin#Cumhuriyet#Köy Enstitüleri#Tarih#eğitim sistemi#gençlik#turizm

İstiklal'de 'yüzyılın izleri'

Sanat yarışmasında jüri kararına Bülent Ecevit'in 1954'te yaptığı eleştiri bugün de geçerli: resim kurallarıyla sanatçının özgürlüğünü kısıtlamak, gerçek sanatın düşmanı mıdır?

Oral Çalışlar

Troya'yı New York'ta anlattı... İyi anlatılmış hikâyenin etkisi...

Tarih yazılırken gerçeklik mi, hikâye mi ön planda olmalı; yoksa başarı, her iki dili da akıcı konuşmaktan mı geçiyor?

Deniz Sipahi

Çeviri ve öksüz çevirmen

Çeviri sadece sözcük aktarımı değil, kaynak metni yeni bir metne dönüştüren yaratıcı bir eylemdir; peki çevirmeni "ikinci yazar" olarak kabul etmek, orijinal yazarın hakkını korur mu yoksa silebilir mi?

Özdemir İnce

Kimsesizlerin kimsesi eğitim kurumları - Duran Güldemir

Köy Enstitüleri kapatıldıktan sonra köylüler neden kendi çocuklarının okumayı istememeye başladı: eğitim bir tehdit mi olmuştu?

Olaylar Ve Görüşler

Cumhuriyetin eğitim devrimi - Mustafa Gazalcı

Köy Enstitüleri 1940'ta eğitim devrimiyle 17 bin öğretmen yetiştirdi, ama neden 14 yıl sonra kapatıldı?

Olaylar Ve Görüşler

Bozkırın genç fidanları - Mücteba Binici

Köy Enstitüleri'nin aydınlanma mirasını kutlarken, bugün bu ışığı beslemek için ne yapıyoruz gerçekten?

Olaylar Ve Görüşler

Anadolu Aydınlanması ve Köy Enstitüleri

Köy Enstitüleri'nin 86. yaşında, araştıran kuşaklar yerine 'biat kültürü'ne yaslanan nesillerle eğitim gericileşirken, o aydınlanma mirasını günümüze taşıyabilir miyiz?

Mehmet Şakir Örs

Ah okullar, vah okullar

Okullardaki cinayetleri 'münferit hadise' olarak görmek yeterli mi, yoksa eğitim sisteminin köklü sorunu mevcut çözümlerle aşılabilir mi?

Faruk Çakır

Şehrin muhafızları nöbette

Mardin'deki asırlık camiler ve medreseler mimaride öğretiliyor, ancak cemaatleri boş kalmaya mahkûm ediliyorken, şehir turizme teslim edilmek mi isteniyor?

Sabri Gültekin

Mühendislik ve estetiğin ortak imzası: Made in Italy

İtalya'nın 'Made in Italy' etiketi yalnızca bir kalite göstergesi değil, zanaatkârlık kültürü ve tasarım felsefesinin sembolü. Peki, bu model küresel ölçekte rakip ülkeler tarafından taklit edilebilir mi, yoksa İtalyan üretim zincirinin içine işlenmiş bir DNA mı?

Hakan Çelik

Aşkını taşlara işleyenlerin şehri

Mardin'in taş mimarîsi insanlığın hafızası olarak korunuyor, ancak turizm ve modernleşme baskısı altında kadim kent ne kadar dayanabilir?

Sabri Gültekin

Hoşgörünün başşehri Mardin

Mardin'in binlerce yıllık tarihinde, Sümerlerden Osmanlılara kadar nice medeniyetin izleri taşıyan bu şehir, bugün kültür turizmine mi, yoksa tarihî hafıza kaybına mı açılıyor?

Sabri Gültekin

Anemurium antik kentinde beton tehdidi

2500 yıllık Anemurium antik kenti betonlaşmaya kurban gidiyor; peki turizm hizmetleri olmadan bu mirası korumak mümkün mü?

Murat Ağırel

"Neden çöktük"

AKP'nin kurucusu Hüseyin Çelik'in kendi sistemini 'felâket' ilan etmesi, partinin içinden gelen muhalefeti meşrulaştırır mı, yoksa sadece kişisel hesaplaşma mıdır?

Rahmi Turan

İnsan-kültür-yapay zekâ

Yapay zekâ Türkçeyi konuşuyor ama Türkçe düşünmüyor; peki biz mi yetersiz kaldık, yoksa acilen kendi dijital dilimizi inşa etmemiz mi lazım?

İskender Öksüz

Üç ''Usta'' Eksilirken Ülkemden

Kültürü ve aydınları unutturan şehir, sanatçıları ve yazarları köşelere ittiğinde, kim onu hatırlayacak?

Necati Tuncer

Okul ribatı

Yirmi yıllık namaz seferberliğinde binlerce öğrenciye ulaşan yazarın sorusu: Bugün davetçi kadrolarımız neredeler, öğretmenlerimiz gençlerin ruhlarına yatırım yapıyor mu?

Ramazan Kayan

Elhamra'dan muhteşem

Divriği Ulu Camii'ni Elhamra'dan üstün bulan yazar, Anadolu'nun İslam alemindeki merkezi konumunu iddia ediyor; ama bu kültürel gurur, bize ne pratik çözüm sunuyor?

Taha Kılınç

Horasan erenlerinden Sarı Saltuk: Anadolu ve Rumeli'ninİslâmlaşması-Türkleşmesi...

Sarı Saltuk destanı, Türklerin Anadolu ve Balkanlara İslam'ı taşırken çizdiği cihangir hedefi anlatıyor—peki bu tarihî nakil, günümüz kimlik tartışmalarına ne anlatmak istiyor?

Geniş Açı - Fikir ve Tartışma

Türkistan notları

Yazar, Türkistan coğrafyasının manevi mirası ve Hoca Ahmet Yesevi'nin Türk-İslam dünyasındaki etkisini vurgularken, Anadolu'da bu miras hakkında neden bu kadar az ziyaret ve çalışma yapıldığını sorguluyor; peki bu unutkanlık gerçekten ilgisizlik mi yoksa coğrafi ve ekonomik mesafenin sonucu mu?

Yusuf Alabarda