Eğitim Sisteminde Ceza ve Motivasyon

Yazarlar, eğitim sisteminin çocuklara bilgi ve beceri kazandırmak yerine onları itaat, öfke ve tüketicilik için şekillendirdiğini; merkezi sınavlar, ideolojik içerik ve pedagojik boşluğun öğrencileri sınıf köleleri haline getirdiğini savunuyorlar. Bu sorunların, okullardaki şiddet olaylarında ve gençlerin dinlerinden uzaklaşmasında kendini gösterdiğini belirtiyorlar. Ancak asıl soru, devlet ve aileler sorumluluğu nereden başlatacak ve güvenlik önlemleriyle sistemin köklü çöküşü gerçekten giderebilir mi?
#Eğitim#gençlik#okul şiddeti#sistem eleştirisi#eğitim sistemi#eğitim politikası#çocuk psikolojisi#merkezi sınavlar#pratik#pedagoji

Bilmek mi, olmak mı

Bilgi sahibi olmak insanı gerçekten iyileştiriyor mu, yoksa ruhu daraltıp kalpleri sertleştiriyor mu?

Havva Küçük Konur

Din eğitiminde şiddet

Dini eğitimde başarısız olacağı korkusuyla imam hatip okuluna giden çocuklar neden yetişkinlikte dininden uzaklaşıyor?

İdris Günaydın

Eğitim ve üretim

Eğitim sistemi çocukları üretken bireyler mi yoksa tüketici kitleler mi haline getiriyor?

Ali Bal

Özgüven

Eğitimi özgüven kazandırmaya adayan reformlar başarısızlığa mı dönüştü, yoksa uygulamadaki dengesizlik mi sorumlu?

Abbas Güçlü

Öğretmeni güçlendirme zamanı eğitim öğretmenle kalite kazanır

Öğretmenin yetkisini merkezi sınavlara kaptıran sistem, okulları diploma üretim fabrikasına dönüştürüyor; peki öğretmen notunun objektifliği merkezi sınavdan daha mı güvenilir?

Ali Erkan Kavaklı

Sporun iyileştirici etkisi

Spor, çocuklara akademik başarıdan daha mı değerli bir şey öğretir, yoksa ailelerin bu dengeyi sağlayamamasının asıl sebebi sistemin yarattığı kaygı mıdır?

Mehmet Biten

23 Nisan'ın önemi ve okullardaki güvenlik

Atatürk çocuklara özgür düşünce istiyordu, biz onları sınav köleleri yaptık—peki bu sapkınlığı geri alabilir miyiz?

Abbas Güçlü

Bayram mı, yoksa vicdan sınavı mı

Eğitim sisteminin çürümesi, çocuklara öfke ve itaat öğretmek demekse, neden sorumlular hâlâ koltuklarında oturuyor?

Zeynep Oral

Onuncu kurban

Kahramanmaraş faciasının sorumlusu çocuk kadar eğitim sistemi, aile ve devlettir; peki din eğitimini talim etmek gerçekten çözüm mü, yoksa sorun mu?

Ataol Behramoğlu

Tabana kulak verilseydi yaşananlar yaşanmazdı

Okullarımız katliam ocağı haline geldi diye ağlarken, eğitim sisteminin pedagojik değil ideolojik çıkmazını görmüyor muyuz?

Abbas Güçlü

İman inkâr intihar

Materyalist eğitim insanı değersizleştiriyor derken, yazarın verdiği intihar istatistikleri gerçekten din ve sekülarizmin doğrudan ilişkisini kanıtlıyor mu?

Ali Erkan Kavaklı

Karanlık eğitimin kurbanları!

Okullarda üç saldırı, trilyonluk bütçeler, minik tabutlar: eğitimi ideolojiye kurban eden iktidar, çocuklarını koruyamayan devlete dönüştü mü?

Sultan Uçar

Hiçliği çalmak mümkün mü

Öğrenci şiddeti suçlusu değil, onu o suça iten sistemin çöküşüdür—ama devlet bu sorumluluğu nereden başlayacak?

Ahmet Can Karahasanoğlu

Okullarda neler oluyor (1)

Okullardaki şiddet sorunu güvenlik kameralarıyla çözülmez; sorunu çözmek için eğitim politikasını kimin için tasarladığımızı yeniden sormalı mıyız?

Abbas Güçlü

Okul Koridorları Karanlığa Teslim Olmasın

Okul kapısına polis dikseniz bile şiddet zaten çocuğun evinde, sokağında, ekranında büyümüştür—peki, güvenlik önlemleri olmaksızın toplumsal iklimi değiştirmek mümkün müdür?

Güven Baykan

Eğitim zorunluluk mu yoksa güvence mi

Eğitim ceza ve zorlama ile mi yoksa motivasyon ve sevgiyle mi verimliliğini artırıyor, ama sınav odaklı sistem bunu sorgulamaya bile izin veriyor mu?

Abbas Güçlü