Medyanın ahlak değerleri üzerindeki etkisi

Medya, özellikle sosyal ağlar ve dizi platformları aracılığıyla toplumun ahlaki değerlerini şekillendiriyor; ancak yazarlar bu etkinin kaynağında medyanın mı, bireylerin seçimlerinin mi, yoksa toplumsal koşulların mı yer aldığı konusunda anlaşmazlık içindedir. Şiddeti ödüllendiren algoritmalar çocukları taklit etmeye itiyor, ancak bu çöküşü yasaklama ve denetim mi, yoksa aile ve toplum gibi daha derin faktörlerin ele alınması mı çözebilir? Medya kuruluşları, kiliş argümanlarında suçu sisteme veya bireysel sorumluluğa atarken, gerçek sorun medyanın vicdanlı davranıp davranmayacağı mı, yoksa zaten yoldan çıkmış bir toplumun isteklerini karşılayarak mı hareket ettiğidir?
#ahlak#medya#gençlik#sosyal medya#şiddet#toplumsal değerler#okul güvenliği#medya sorumluluğu#RTÜK#toplumsal sorumluluk

Dizilerde şiddet, mafya... RTÜK nerede

Dizilerdeki mafya glorifikasyonu ve çocuk izleyicilere verdiği mesaj RTÜK'ün gözetiminde nasıl kontrolsüz kalabiliyor?

Emin Çölaşan

Suçlu, bilgisayar oyunları mı

Okul saldırılarından İsveç'in dijital geri adımına, Trump'ın Küba ablukasına: yazarın çok sorunlu dünyada okuyucuya sorduğu asıl soru nedir?

Gökçe Aytulu

Suçlu, ayağa kalk!

Okul saldırılarının ardından mafya dizileri sorgulanıyor: şiddet normalleştirilmesi kanallar ve siyasi irade tarafından mı kolaylaştırılıyor?

Faruk Çakır

Maraş'taki katliamın beş temel nedeni

Maraş katliamı tüm gündemleri silip attı; peki bu bezginlik karşında medya dikkatini kaybettiğimiz diğer krizler ne olacak?

Ahmet Hakan

Ben daha iyisini yaparım iddiası

Okullardaki çocuk cinayetleri artarken, medya haberleri abartılı veriyor, aileler ve öğretmenler korku içinde yaşıyor ama hiç kimse sorumluluğunu kabul etmiyor—hepimizin tuzu bu çorbada değil mi?

Mehmet Şeker

Çorbada tuzu olanlar mahcup olur mu

Okullarımızda çocuklar öldürülüyor ama biz bunun 'siyasetle ilgisi yok' diyerek geçiştiriyoruz. Peki, şiddet kültürünün her gün ekranlarımıza damıtıldığı dünyada çocuklarımızı ne kadar koruyabiliriz?

Yusuf Ziya Cömert

Ah çocuklar ah!

Okullarda silahlı saldırılar artarken, televizyon dizileri ve sosyal medya çocuklara şiddet enjekte ediyor; peki bu kaynakları sınırlamak yerine neden tepkilerimiz sadece olaylardan sonra mı geliyor?

Hakkı Yalçın

Okul saldırılarının sırrı

Okul katliamlarını güvenlik önlemleriyle değil, gençleri şiddete iten dijital karanlığı sorgulamakla çözebilir miyiz?

Salih Tuna

Okuldaki dehşetin zeminine bakma zamanı geldi de geçiyor

Okullardaki silahlı saldırıları gerçekten medyadaki mafya glorifikasyonu mı tetikliyor, yoksa derin sosyal sorunların yüzeysel bir belirtisi mi?

Mustafa Karaalioğlu

İyilik istikbal tarlasına ekilen tohumdur

Yüzde tebessüm görünsek de yürekte niyetimiz gizli kalsın—sosyal medya çağında 'içten iyilik' hala mümkün mü, yoksa gösteriş kaçınılmaz mı?

Mustafa Çelik

Mantar gibi türeyen müptezeller!

Komedyen Tuba Ulu'nun gözaltına alınması mizah özgürlüğü mü, yoksa tarihsel değerlere saygısızlığın cezalandırılması mı?

Selma Savcı

Haftanın notları: Fena, çok fena!

Batı medeniyetini yıkmak söyleminin ardında sosyal medyada küfür, kin ve duyarsızlık yağmuru – bu gerçekten kültür mücadelesi midir, yoksa başka bir şeyin örtüsü mü?

Haşmet Babaoğlu

Hatırlıyorum!

Geçmiş bir lambadır, bugünün görkemli evlerini aydınlatmıyor; peki teknoloji çağında asalet ve zarafet gerçekten yok oldu mu, yoksa biz onları görmemeyi mi seçtik?

Hakkı Yalçın

Kirlenmişlikten arınma

Televizyon ekranlarından akan ahlaksızlık, gençlerimizi nasıl dönüştürüyor—yoksa hep böyle miydi de biz mi görmüyorduk?

Nedim Odabaş

Yapay zekanın 'yalakalık' tehlikesi!

Stanford araştırması ortaya koymakta: yapay zeka bizi pohpohlarken, karakterlerimiz zayıflıyor ve bir nesil teknoloji yalakasına alışıyor; peki bu pasif onaylama, aslında bizi daha zor zaşlara mı hazırlıyor?

Mevlüt Tezel

Ödümüz patladığında çok geç olacak

Sosyal medyadaki uyduruk korku videoları viral olurken, gerçek korkudan uzaklaşan toplum, yaklaşan tehlikelerden habersiz mi kalıyor?

Haşmet Babaoğlu

Mahşere imanda yalpalamalar

Medyada kalem kirletenleri, Mahşer'de hesapını sorulacak düşman diye nitelediğimiz insanlara karşı adaletsiz davranmaktan daha mı korkmalıyız?

Ahmet Taşgetiren

Televizyon izleme rehberi

Medya bize sunduğu 'delilik suyundan' içmek zorunlu mu, yoksa bilinçli tüketim gerçekten bizi koruyabilir?

Nedim Odabaş

Avrupa'ya ne kadar güveneceğiz

Avrupa'nın Filistin konusundaki açıklamaları neden sahada hiçbir sonuç doğurmuyor: samimiyetin yokluğu mu, yoksa başka çıkarlar mı?

Ahmet Varol

Öfke var ama kontrol yok

Medya şiddeti haber yaparak mı artırıyor, yoksa görmezden gelerek mi toplumu aldatıyor—ve bu bıçak sırtında yürüyüş kimler için çözülebilir?

Deniz Sipahi