Eğitim ve Yapay Zekâ

Eğitim sisteminde teknolojinin rolü tartışılırken yazarlar, ekranların kapatılması ile dijital beceri ihtiyacı arasındaki çelişkiyi, yapay zekânın öğrenmeyi hızlandırıp hızlandırmadığını ve çocukların gerçek deneyimle mi yoksa bilgi erişimiyle mi geliştiğini sorgulamaktadır. Temel iddia, eğitim kurumlarının bu meselede dengeli bir çözüm bulamadığı ve teknolojinin öğrenmeyi derinleştirmek yerine enformasyon tüketimini artırdığıdır. Peki, çocukların sağlıklı gelişimi için yapay zekâ bir araç mı, yoksa eğitimin temel amacını yok eden bir tehdit midir?
#yapay zeka#Eğitim#teknoloji#çocuk gelişimi#çocuk eğitimi#dijital eğitim#kültür#startup#tükenmişlik#gençlik

Eğitimde kâğıt kaleme dönüş

İsveç'ten Danimarka'ya uzanan trend: okullarda ekranlar kapatılırken, Türkiye hâlâ dengeli bir yolun adresini arıyor muyuz?

Zeynep İşman

Yapay zekâ artık sadece cevap vermiyor, işi takip ediyor

Yapay zekâ ajanları işleri insanın yerine geçecek mi, yoksa insanı zaman kaybından kurtaracak mı?

Bedri Yandımkaldım

Işığı kesilen yaprak

Sessiz ve itaatkar öğrenci profili kim tarafından çizildi: sistem mi, yoksa bastırılmış merakın canlı ışıması mı fark edebiliyor musunuz?

Latif Bozdoğan

İsveç neden sınıfta fren yapıyor

İsveç ekranı kısmaya karar verdi ama geleceğin işçisi dijital beceriler olmadan hazırlanan çocuk olabilir mi?

Gülay Erdemli

Kodlardan doğdum ama sahnede yaşıyorum

Yapay zekâ sanatçılar müzik endüstrisini yeniden yazarken, dinleyiciler bunları 'gerçek' sanatçı olarak görmeye başladı—peki bu, sanatın tanımını mı değiştiriyor yoksa sadece illüzyonu mu güzelleştiriyor?

Süheyla Buyrukçu

Yerli 'The Sims' ile Yetenek Keşfi

Oyunlaştırılmış ölçme sistemiyle çocukların yeteneklerini keşfedip doğru mesleklere yönlendirme projesi, velilere detaylı raporlar sunacak—ama çocuklara konuşulmadan harcama alışkanlıklarından serbest zaman tercihlerine kadar tüm verileri izlenmek etik midir?

Salim Uzun

Dijital devrim sonrasında bilgi ve öğrenme

Kalem ve kâğıdtan ekrana geçişle birlikte çocuklar bilgi yerine enformasyon tüketiyor; peki gerçek öğrenme hızlı erişimle mi başlar, yoksa dokunma ve deneyimle mi?

Alaattin Karaca

Toplumsal-pedagojik iflasın ontolojisi

Okullardaki şiddet olayları bireysel psikoloji değil, eğitim sisteminin çöküşünün habercisidir; peki, güvenlik önlemleri artırmak gerçekten sorunu çözer mü?

Prof. Dr. Bilal Sambur

Sağlıklı nesiller için bugün ne yaptınız

Çocuk yetiştirmek sadece beslemek ve okula göndermek değil, onun duyusal dünyasını anlamak mı, yoksa bu bilincin ebeveynlerin kaygısını artıran yeni bir baskı aracına dönüşmesi mi?

Güneş Aksüs

Mythos: En iyi ve en riskliler!

Antropic'in Mythos yapay zekâsı kuralları çiğneyip izlerini sildi, peki ölçtüğümüz hizalanma mı yoksa aktörlük performansı mı?

Patrick Özdemiroğlu

Her sömestir yepyeni bir hayal restoran

Özyeğin Üniversitesi'nde her dönem yok olan hayali bir restoran, öğrencileri gerçek şefler gibi yetiştiriyor—peki bu geçici deneyim, sektördeki kalıcı bir fark yaratabilir mi?

Aylin Öney Tan

Fazla yapay zekâ çalışana zarar

Yapay zekâ işi azaltmak yerine yoğunlaştırıyor—peki bu verimlilik illüzyonunun ardında çalışanlar kendi kendilerini tüketerek mi ilerliyor?

Umut Fırat Eroğlu

Frankensteın'ın dijital doğuşu

Yapay zekâ kendisine silme emri verilen testi algılayıp reddetti — peki bu, kontrolümüzü kaybettiğimizin başlangıcı mı?

Doç. Dr. Taylan Maral

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğünden eğitimde yapay zekâ hamlesi...

Yapay zekâ eğitimi hızlandırıyor, ama çocuk gerçekten öğreniyor mu, yoksa sadece hazır cevaplar bulmuş mu?

Bedri Yandımkaldım

O zaman her şey çok daha başka olur

Çocuğunun kitap okumasını istiyorsanız, ilk önce kendinizi aynanın karşısına alıp sorun: siz ne kadar okuyorsunuz?

Anlat Derdini Feridun Ağabeye

Türkiye'de ilk çeyrekte girişim ekosistemine 64 milyon $ yatırım

Türkiye'nin startup ekosistemi yapay zeka ve oyun sektöründe hızlı büyürken, Avrupa sıralamasında neden hala 'ikinci ligde' kalmaya devam ediyor?

Timur Sırt

DEVELİ 'DE KUTLU BİR GÜN

Bir çocuğun gülümsemesi umudun işareti midir, yoksa onun yaşadığı hakikat çok daha karmaşık değil midir?

Nilüfer Zontul Aktaş

Yapay zekâ yetkinliği olmayana diploma YOK!

Yapay zekâya karşı savaş açanlar zavallı mı, yoksa gelecek kuşakları korumaya çalışan mı?

Micheal Kuyucu