Eğitim ve istihdam uyumsuzluğu

Türkiye'de üniversite diploması işsizliğe karşı koruma sağlamayıp hatta yükseköğretim mezunlarında işsizlik oranı lise altı eğitililerden daha yüksek seyrederken, bu paradoks eğitim sisteminin yapısından mı yoksa ekonominin temel sorunlarından mı kaynaklanıyor? Yazarlar, eğitim kurumlarının bilgi yığmakla sınırlı kalıp araştırma zihniyeti ve özgür düşünceyi geliştirmediğini, ayrıca merit yerine sınava dayalı bir sisteme dönüştüğünü eleştiriyorlar. Peki, nitelikli insan yetiştirme adına çıkış yolu gerçekten yönetim ve sistem tasarımının değiştirilmesinde midir, yoksa çok daha derin yapısal sorunlar mı devreye girmektedir?
#gençlik#Eğitim#eğitim sistemi#öğretmen#işsizlik#mesleki eğitim#ekonomik dengesizlik#eğitim politikası#Bozok Üniversitesi#Almanya

"Çek fişi, bitir işi"nde acele edilmiyor!

Üniversite diploması işsizliğe karşı koruma sağlamıyor, hatta yükseköğretim mezunlarında işsizlik lise altı eğitililerden yüksek; peki bu çelişkinin sorumlusu eğitim sisteminin mi yoksa ekonominin yapısal hastalıklarının mı?

Mehmet Kara

Anadolu notları

Üniversiteler bilgi merkezi değil, araştırma zihniyeti ve özgürlük alanı olmalı—peki, Türkiye'nin eğitim sistemi bunu sağlamaya hazır mı?

Taha Akyol

İki harika belgesel

Türkiye satrançta dünya şampiyonu çıkaramaz mı, yoksa toplumun ilgi ve ödül mekanizması eksikliğinden mi?

Cem Küçük

Devlet sınıfta kurulur

Bahçeli'nin mesajı açık: diploma bilgi yığmak değil, yön vermektir. Peki, bugün okul sistemini test merkezine çeviren kim?

Hasan Hüseyin Öz

Eğitimde Görmezden Geldiklerimiz

Türkiye'nin eğitim sistemi bilgi yüklüyor ama insan yetiştiremiyor iddiası doğru mu, yoksa sorunu atlatmanın başka yolları var mı?

Tarık Ziya Gücüm

12 Yıl Zorunlu Eğitim Lobisi

12 yıl mecburi eğitim okumak isteyenleri okumak istemeyenlerle aynı sınıfa hapsetti, peki bu politika gençlerin geleceğini gerçekten mahvediyor mu?

Serdar Arseven

Dikey Eğitim veya Çölü Sulamak

Rafet gibi parlak çocukları eşitlemek adına ortalamaya çekmek yerine, nitelikli eğitimle yetiştirmek daha mı ekonomik değil mi?

Ali Osman Aydın

Türkiye için

Almanya'da ehliyet sınavlarında hile rekor kırdıysa, Türkiye'nin trafik güvenliği sadece sınav salonunda mı başlamalıdır?

Şaban Turhal

Gençler mutlu değilse...

Gençlerin memnuniyeti 2017'de yüzde 70'ten 2025'te yüzde 53'e düştüyse, bu düşüş neden değişen koşullar yerine gençlerin zayıf dayanıklılığının işareti olabilir mi?

Faruk Çakır

Mavi yakalı çalışmaya mecbur işsiz üniversiteliler

Üniversite mezunları asgari ücretle market rafı düzenlerken, devlet memurları 2.5 kat maaş alıyor—bu sistem tasarımı mı, yoksa yönetim başarısızlığı mı?

Ulvi Saran