Teknoloji yatırımları ve siyasi çekişme

Teknoloji yatırımları konusunda yazarlar, Türkiye'nin enerji, ilaç, batarya gibi alanlarda kaydedilmiş ilerlemeleri sorgulamakta; ancak bu başarıların gerçek üretim gücüne mi yoksa varlık satın almaya mı hizmet ettiği, küresel krizlere karşı ne kadar dirençli olduğu ve yönetim hatalarıyla boşa gidip gitmeyeceği konularında endişe duymaktadırlar. Temel tartışma, teknoloji yatırımlarının kısa vadeli kazanımlar mı yoksa uzun vadeli stratejik dönüşüm mü sağladığı etrafında dönmektedir. Peki, bu yatırımlar gerçekten Türkiye'yi bağımsız bir teknoloji gücü haline getirebilecek mi, yoksa küresel sistemin birer parçası olarak kalacak mı?
#teknoloji#Palantir#5G#Erdoğan#Türkiye#Altyapı#Ar-Ge#CHP#operatörler#Yerli Üretim

Vergi indirimi ve sermayenin yönü

Türkiye sermaye çekiyor, ama o sermaye üretim mi yoksa varlık satın alma mı için gelecek?

Hasan Hüseyin Öz

Teknofaşizm yahut vatanseverliğe çağrı: Palantir Manifestosuna...

Palantir Manifestosu sadece bir şirketin görüşü değil, ABD'nin teknoloji üstünlüğünü koruma stratejisidir—peki diğer ülkeler kendi perspektiflerinden baktığında bu çabayı nasıl algılamalıdır?

Turgay Yerlikaya

O tabletler nerede

Milyonlarca tablet dağıtılan FATİH Projesi'nin akıbeti sorgulanırken, eğitim teknolojisine yatırım yapan sistem hesap verebilecek mi?

Serdar Arseven

Küresel güç deposu

Türkiye batarya depolamada Almanya ve İtalya'nın toplamını geçti, ama bu başarı Larry Fink'in ziyareti kadar önemli midir?

Emre Şahin

RÜZGARIN, GÜNEŞİN VE SUYUN YÜZYILI

Türkiye güneş, rüzgâr, su ve jeotermal enerjinin tamamına sahip nadir ülkeyken, bu kaynakları akıllıca yönetebilirse enerji ihracatçısı haline gelebilir—ya da bu potansiyel yönetim hatalarıyla boşa mı gidecek?

Murat Sururi Özbülbül

Yenilikçilik-bilim ve CHP: Yalçın Karatepe'den yanıt var!

CHP'nin yenilikçilik politikasında dar uzmanlık değil, devlet, tarih ve siyaseti birlikte gören bütünsel bir bakış açısı gerekli midir?

Orhan Bursalı

İlaçta tam bağımsızlık

Türkiye ilaçta ithalatçı olmaktan çıkıp 180 ülkeye teknoloji ihraç eden güç oldu, ama bu başarı savaş ortamında küresel enerji krizine karşı ne kadar dirençli?

Yalçın Bayer

'CHP'de bilim ve yenilik' yazısına ciddi bir yanıt

Türkiye 40 yıl önce stiren monomer üretip ihraç ederken bugün neden petrokimya tesislerini kapatıyor, devlet-özel sektör ortaklığı gerçekten çözüm müdür?

Orhan Bursalı

Emperyal bumerang

ABD'nin savaş alanlarında geliştirdiği gözetleme ve kontrol teknikleri iç güvenliğe aktarılıyor; peki bu geri dönüş kaçınılmaz mı, yoksa kurumsal seçimler midir?

Ahmet Said Aydil

Boğaz'ın asırlık rönesansı ve o vasiyet

Nuri Demirağ'ın 1931'de reddedilen İstanbul köprüsü hayali, 90 yıl sonra Erdoğan'ın dev demir yolu projesinde gerçekleşiyor; peki, gecikmiş vizyon gerçekten ilerleme mi, yoksa kaybedilen zamanın hesabı hiç sorulmuyor mu?

Okan Sarıkaya

Kimse merak etmiyor bile; biz 5G'yi neden 6 yıldan fazla bekledik...

Türkiye 5G'ye 'geçti' ama operatörlerin ekranlarına eklenen kodlar gerçek hızı gizliyor—bu sahiden 5G mi, yoksa göz boyama mı?

İsmet Berkan

5G'ye geçtik.. CHP teşvikçi olmadı. Şimdi köstek önergesi veriyor

AK Parti 5G ihalesinden 3.5 milyar dolar gelir elde ederken, CHP'nin hiç teşvik etmediği bu başarı algısını, muhalefet sorgulamasıyla karşılaştırınca, gerçekten de iktidarın 'kendi kendisinin rakibi' olmayı mı başardı?

Ali Karahasanoğlu