Gündem

Alev Coşkun'dan Cumhuriyetin ekonomik mucizesi

Alev Coşkun politikayı bıraktıktan sonra, yazarlığa başladı. Özellikle Cumhuriyetin kuruluş dönemi ile Atatürk ve İnönü hakkındaki çalışmaları, yakın tarihimizin pek çok kritik noktasına ışık tutan kitaplardır. Amerika Birleşik Devletleri'nde Kamu Yönetimi doktorası yaptıktan sonra, Türkiye'ye döndüğünde, Hacettepe Üniversitesi'nde,

Emre Kongar

Sporda şiddet olmaz - Prof. Dr. Hikmet Sami Türk

17 Mart 2024 Pazar günü oynanan Trabzonspor-Fenerbahçe maçında ve maç sonrasında olaylar çıktı. Skor yönünden ilk yarıda Fred'in 13 ve 454. dakikalarda attığı 2 golle öne geçen Fenerbahçe'ye Trabzonspor, ikinci yarıda Bardhi'nin 63. dakikadaki frikik ve Trezeguet'in 78. dakikadaki penaltı golleriyle karşılık verdiyse de 87. dakikada Batshuayi'nin attığı 3. golle maçı Fenerbahçe kazandı.

Olaylar Ve Görüşler

Şehirliler köyleri arayın!

Dün bu köşeden emeklilere bir çağrıda bulunmuştuk. Mademki Erdoğan, Türkiye'nin neresine gitse, "İstanbul'daki tanıdıklarınızı arayın, Murat Kurum'a oy versinler" diyor. O zaman siz de çocuklarınıza, genç kuşaklara telefon edin, "Bizim mücadelemiz sizin geleceğiniz için" deyin, önerisinde bulunmuştuk.

Mustafa Balbay

Çin ve Rusya'ya açılan 'özel savaş'

Sadece Rusya değil, Çin de terörün hedefinde. Moskova'daki saldırının öncesinde ve sonrasında, Çin doğrudan Pakistan'da hedef alındı:1) 20 Mart'ta, Çin'in işlettiği Gwadar Limanı idari binasına düzenlenen ilk saldırıda beş güvenlik personeli öldü.

Mehmet Ali Güller

Yerel seçimin dili - Hasan Kemal Gür

Yerel seçimlere neredeyse saatler kaldı. Adaylardan ve siyasi parti başkanlarından duyduğumuz şantaj ve tehdit karışımı, yalanlarla süslü dilden bezdik usandık. İktidar partileri birbirlerini, muhalefet partileri de muhalefeti eleştiriyor. Bu bir ilktir. Güzel Türkçemizle rahatlatıcı ve gerçeği yansıtan bir cümle işitmedik daha. Devlet diline hasret kaldık. Sahtekârlıkla, riyâkârlıkla, şantajla, montajla yapılan siyaset kaderimiz midir

Olaylar Ve Görüşler

Ben ortada bir seçim görmüyorum

Hükümet de kötüydü ezberci eğitim de... Ama "eski Türkiye" dedikleri dönemin düzenli işleyen iki işi vardı: Biri ÖSYM sınavları, öbürü siyasi seçim. İlkini FETÖ'ye çaldırdılar, öbürünü kendileri ortadan kaldırdılar. Sonunda seçimsiz ve sınavsız kaldık. "Eski Türkiye"de seçimlere üç ay kala adalet, içişleri ve ulaştırma bakanları istifa ederdi. Yerlerine bağımsız bakanlar atanırdı. Sebebi hikmetliydi. Şartlar eşit olsun isteniyordu.

Barış Terkoğlu

Kritik iki gün: Pazar ve salı

Henüz 4-5 yaşındayken, iki kurum hayatıma derin ve kalıcı girişlerini çoktan yapmışlardı bile! Bunu da her zaman gururla söyledim. Cumhuriyet Halk Partisi ve Fenerbahçe'den söz ettiğimi anlamışsınızdır. Normalde tabii ki bütün Türkiye'yi ilgilendiren bir yerel seçim öncesinde, yazımın tamamını bu konuya ayırırım. Fakat Fenerbahçe, 2 Nisan Salı günü toplayacağını açıkladığı

Bedri Baykam

Yerel yönetimlerin önemi - Çetin Düzce

Son yıllarda dünyada ve ülkemizde ekonomik ve siyasal krizlerle birlikte olumsuz gelişmeler yaşanmaktadır. Berlin Duvarı'nın yıkılması ve Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrası, liberalkapitalizmin laf cambazlarının vaat ettiği, küresel refah dünyasının aksine, dünyamızda krizler ve sürekli savaşlar olmaktadır. Savaşlar sonucunda yerlerini yurtlarını terk eden insanların dramlarını egemenler bizlere izlettiriyorlar.

Olaylar Ve Görüşler

RTE emeklilerin oyunu, ciğerini mi biliyor da zırnık koklatmıyor

Emekli sayısı 16 milyonu aşıyor. RTE mesela verdik 5'er 10'ar bin TL bile demiyor. Son gün der mi bilemem. 10'ar bin TL verse emekliler üzerinde etkisi ne olur onu da bilmiyoruz. Çünkü doğru düzgün tarafsız bir araştırma-veri yok elimizde. RTE biliyoruz zor durumdasınız derken aslında şunu da demiş oluyor: Biz de (daha) zor durumdayız!..

Orhan Bursalı

CHP'nin Erdoğan'ın evinden umudu

"Kasımpaşa ve Kısıklı... Deyim yerindeyse, onur meselesi bizim için. Çok önem veriyoruz ve kazanacağımıza inanıyoruz." Konuştuğum CHP kurmayı böyle diyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğduğu Beyoğlu ile yaşadığı Üsküdar'ı kastediyor. İki ilçenin de yönetiminin ana muhalefet partisine geçmesini bekliyorlar. Seçime

Barış Pehlivan

Fatih, Moskova, kontrolsüz göç ve terör

Geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2021'de satın alarak aslına uygun biçimde onardığı Bulgur Palas'ı görmeye gittim. 1912 yılına tarihlenen ve yurttaşların kullanımına kapalı özel mülk olarak duran Bolulu Habib Bey'in konağı, kütüphane, sergi ve çok amaçlı etkinlik alanları, restoran ve seyir terası ile tüm İstanbullulara hizmet veren bir kamusal yaşam alanına dönüştürüldü.

Zülal Kalkandelen

Kürt sorunu bilmecesi nedir

Son konuşmalardan anladığıma göre "Kürt sorunu" konusunda yeni bir açılım döneminin başlaması istenmekte. Bu konuda çok yazı yazdım. Yardımcı olmak amacıyla bu yazıyı yazmam gerekti: Bu önemli konuda ilk yazımı 3 Eylül 2000 tarihli Hürriyet gazetesinde yayımlamışım. "Pandora'nın Kutusu" adlı yazım

Özdemir İnce

Sallanan piramit

Yerel yöneticilerimizi seçeceğimiz seçimlerin son haftasına geldik. Medyatik görüntü, yapay kampanyalarla ne kadar zorlama yapılırsa yapılsın, coşkuyu, ümitli beklentileri yansıtmıyor gibi. Çok seçim geçirmiş gazetecilik gözlemim, sandıkta oy kullanacak seçmenin, öylesine oyunu kulağına fısıldayanların dediklerine boyun eğmiş, "Şak-tak" ilişkisi içinde oy verecek kansını paylaşmamı engelliyor.br data-mce-bogus"1"

Şükran Soner

Hapishanedeki Ali Sirmen...

Barış Derneği davası 12 Eylül 1980 faşist askeri darbesinin "kendini haklı gösterme" davalarından birisiydi. Bir diğeri de DİSK davasıydı. Barış Derneği davası "Aydınların yargılanması" olarak tanımlanıyordu. Bu dava nedeniyle Ali Sirmen ve ben 38 ay 20 gün beraber hapis yattık. Bu dava "Aydınların yüzakı"

Erdal Atabek

Akıl tutulması

İnsanlık tarihinde, bütün hakların tek bir devrimle elde edildiği bir devrim yoktur. Haklar zaman içinde adım adım, farklı devrimlerle elde edilir.Mükemmel bir devrim veya mükemmel bir lider bekleyen kişiler, devrim yapamazlar, bir ömür boyu devrimi ve lideri beklemekle yetinirler.31 Mart belediye seçimlerini de bu bağlamda değerlendirmek gerekir.

Örsan K. Öymen

Devrim! Biz de böyle yaptık

Haftaya pazar sandık...Bu seçim aslında dua edenlerle, beddua edenlerin seçimi olacak.Ali Sirmen sonsuz âleme göçeli bir hafta oldu.Sohbetleri, esprileri anılarda, ülkemizle ilgili özlemleri, kaygıları, yazıları arşivlerde yaşayacak.Yıllar önce bir yazısında "Zaman geçmiyor. O yerinde

Ahmet Tan

Sevgiliye Mektuplar

"Bilincimizi şekillendiren bir okul olan bu gazetenin benim için en değerli yazarlarından biriydi" diyor bir Ekşi Sözlük kullanıcısı ve ekliyor: "Uğur Mumcu kadar değer verirdim birikimine ve olgun üslubuna. Ölüm haberini duymaktan derin bir üzüntü duydum." "Cumhuriyet'teki bir yazısıyla ülkeye dair umudumu yeşertmiş yazardır" diyerek ilave ediyor bir başkası:

Nilgün Cerrahoğlu

Aman, Beni Bırakma...

MHP, son 50 yıldır, siyaset ağacında adeta bir ökse otu gibi yaşıyor.1970'lerde Süleyman Demirel'in Adalet Partisi ile koalisyondaydılar. 1980'lerde Turgut Özal'ın ANAP'ının kuruluşuna önemli bir kadro gücü verdiler. 1990'larda Bülent Ecevit ile ortaklık yaptılar.

Işık Kansu

Tahrik olmak... Kendine hâkim olamamak...

Trabzonspor-Fenerbahçe maçı... Sahaya giren ilk taraftar Hasan Ç. ifadesinde şunları söylemiş: "Karşı takımın futbolcularının tahrik edici hareketleri nedeniyle bir an kendime hâkim olamadım. Sahanın içine girdim." Taraftar tahrik olur, kendine hâkim olamaz, karşı tarafa saldırır... Kadın cinayetlerinde erkeklerin savunması konu ne olursa olsun aynıdır: "Tahrik oldum, kendime hâkim olamadım..."

Özlem Yüzak

ABD'nin TikTok'la savaşı

ABD Temsilciler Meclisi geçen hafta ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu gerekçesiyle ülkede sosyal medya platformu TikTok'un yasaklanmasının önünü açan yasa tasarısını kabul etti. "Amerikalıları Yabancı Düşmanlarca Kontrol Edilen Uygulamalardan Koruma Yasası" başlıklı tasarı Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi ve Demokrat üyelerin ortak tutumuyla ezici çoğunlukla kabul edildikten sonra Senato'ya gönderildi.

Elçin Poyrazlar

İlk sonuçlar beliriyor

Biat edip, buyruk alanlar... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönetim anlayışının evrildiği nokta olmaya başladı. Bu tutum, AKP'nin FETÖ ile ayrışmaya başladığı 17- 25 Aralık sürecinden sonra oluşmaya başladı. Erdoğan'ın "sert" tutumuna karşı gelen çok sayıda parti içi unsur vardı. En büyük uyuşmazlık "demokrasi, hukuk" söylemleriyle eski Cumhurbaşkanı

Sertaç Eş

'One Man Show! (Tek Adam Gösterisi!)'

"Bu tür yazıların üstadı, sevgili dostum, rahmetli Ali Sirmen'i saygılarımla anıyorum..." Rusya'da pazar günü, 75 milyon 950 bin 588 kişi oy vererek yüzde 87.29 oy oranıyla, Vladimir Putin'i 5. kez seçti! Rusya "Merkez Seçim Komisyonu Başkanı

Özgen Acar

İyi insan

Yahudi kasabı" namıyla maruf Adolf Eichmann 1962 yılında İsrail'in gizli servisi Mossad tarafından kaçırılıp yargılanmaya başlandığı zaman Nazilerin zulmüne uğramış bir Alman kadın yazar, Hitler'in "nihai çözüm" planını yaşama geçiren bu soykırım makinesinin ardındaki kötülüğü, altından ne çıkacağını çok merak ederek kazımaya başlamıştı.

Ali Sirmen

Halifeliğin Kaldırılışı - Din Devletinin Yıkılışı

Bugün 3 Mart 2024 halifeliğin kaldırılışının, tarihin derinliklerine gönderilişinin 100. yılıdır. Milli Mücadele'nin en büyük devrimidir. Kısa bir durum değerlendirmesi yapalım. I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti yenilince o günün sömürge devletleri Anadolu ve Trakya'yı paylaşmak istediler. İngiltere, Fransa ve İtalya ortak olarak İstanbul'u işgal etti.

Alev Coşkun

Değişim ve kaçan fırsat

Son CHP kurultayında kuşkusuz en önemli slogan değişimdi. Örgüte saygı duyulacağı, önseçimin temel olacağı söylendi. Bu vaat delegeler arasında büyük heyecan yaratmış ve seçimin değişimciler tarafından az bir farkla kazanılmasında etkili olmuştur.Bu yerel seçimlerde, önseçim unutuldu. CHP örgütü genel seçimler için önseçim beklerken

Olayların Ardındaki Gerçek

Muhalefet ve değişimin yönü

Bir değişim lafıdır gidiyor, özellikle de muhalefette. Fakat değişimin içeriğini, yönünü, kapsamını, anlamını tartışan yok. Çünkü değişimden anlaşılan, birinin koltuktan kalkıp, diğerinin oturması şeklinde maalesef.Seçimin kaybedenleri olarak öne çıkan CHP ve İYİ Parti'de değişim isteyenlerin, değişimden neyi anladıkları bilinmiyor. Bu iki partiye bakınca görülen şu; bir yanda koltuktan kalkmamakta

Barış Doster

Öfke ve değişim

Değişim isteyen toplumsal kesimlerin tarihi seçimi kaybetmesinin üstünden iki hafta geçti. Ülkemizin çeşitli muhalefet merkezlerinin bu sarsıcı ve umut kırıcı mağlubiyeti nasıl değerlendireceklerini görmek üzere biraz soluklanmak istedim. İki haftadır öncelikle toplumun sesini dinledim. Yaşatılan ağır yenilgiden dolayı üzülmüş, ülkenin ve kendi geleceklerinin kaybedildiği endişesinden dolayı ağlamış

Necati Özkan

Seçimin ardından

Rakamları bir kenara bırakın... Türkiye'nin yarısı Erdoğan ve rejimine karşı... Burun farkı ile yarışın finalini devşirme seçmenler belirledi... Yani, vatandaşlık satılan milyonlarca seçmen... Ben parti devletine, tek adam sistemine karşı oy kullanan yurttaşın direnişini ve büyüttüğü umudu kutluyorum. Devletin tüm imkânlarına, iktidarın tüm yalanlarına karşı verilen büyük bir mücadeleydi seçim

Tuncay Mollaveisoğlu

Sansür, demokrasi ve araçlar

Yönetimin sansür, demokrasi ve araçlar arasında oluşturmaya çalıştığı bütünlük ve çelişkiler yumağı ülkenin nereye çekilmek istendiğinin çok açık bir göstergesi haline gelmiştir. Bu bağlamda hukuk kurallarını, demokrasiyi, kuruluş ve kurtuluşu, cumhuriyeti, Atatürk devrimlerini, dış ilişkileri ve iç dengeleri tartışıp ayrıntılara girmeye hiç gerek kalmamıştır.Televizyon ekranlarında izlediğim tartışmalar,

Erol Manisalı

Cumhuriyet'e veda

Başlangıçlar kadar vedalar da zordur. Ben daha fazla zorlaştırmayayım.2018 yılının eylül ayından bu yana, yani dört yıla yakın zamandır Cumhuriyet'te yazıyorum. Çoktandır; ülkenin içine sürüklendiği büyük açmazı, düşünsel boşluğu, siyasal çıkışsızlığı daha genişletici bir zemin için fırsat, ilkelerden ödün vermeden cumhuriyetçilik fikrini yeni toplumsal kesimlerle buluşturmak adına da bir olanak

Deniz Yıldırım