Sistem bocaladıkça pahalılık artar

Bize dayatılan bu sistem fıtrat sistemi değildir. Fıtrat sistemi olmadığı için insan fıtratı ile bağdaşamaz. Özellikle beşerî düzeyde müdahaleler daima dengesizdir.

Özellikle bu ekonomik sistemin tedavi kabul etmez virüsleri vardır. Bu korkunç virüsler ekonominin düzelmesine engeldirler. Bu "korkunç virüslerden biri haramdır. Haramın çökertmediği değer yoktur. İkincisi serbest piyasa illetidir. Bu illet üreticiyi, tedarikçiyi ve hatta tüketiciyi çılgına çeviriyor. Bunların en itici negatif gücü elbette faiz belasıdır. Böylesi bir ekonomik sistemde inadına beşerî müdahaleler yapılır.

Çeşitli tedbirlerle pahalılığın hızı kesilebilir. Toplum rahata kavuştuğunu hissetmeye başladığında pahalılık daha berbat patlak verir. Çünkü bu sistemde haram, serbest piyasa ve faizden daha korkunç etken elbette açgözlü insan unsurudur.

Ekonomik sistemin hangisi olursa olsun yönlendiricisi insan olduğu için, pahalılık da yine insan yüzündendir, değişmez. Bu açıdan bakınca haramı da, serbest piyasası da ve faizi de hatta fiyat artışlarını da yöneten insan olduğu için fıtrat sisteminde bile israf uygulaması ile yine dengeleri sarılır. Fiyat artışlarını sürdürür.

Fıtrat sistemine uygun olmayan insanların sistemi şeri'at da olsa yine çözümsüz kalacak ve derde derman olmayacaktır. Herkes geçim için kendine göre nice proje üretir, çare arar. Amma yine de netice alınmaz. Yine de çözüm sağlanamaz.