Maskede transit korkusu

Transit yolcusu fazla olan havayolları, maskesiz havayolu yolculuğu konusunda aceleci olmak istemiyorlar. THY de transit yolcusu fazla bir şirket. Alınmış bir karar henüz yok. Herkes kararı heyecanla bekliyor ama erken hareket etmek de tehlikeli gibi görünüyor.

Dünyanınbirçok ülkesinde kontrol programları ile COVID-19 endemik bir hastalık olarak tedavi ediliyor. Bulaş riski aşılamalarda giderek azaldı. Türkiye'de de maske yasakları kademeli olarak kaldırılsa da hâlâ sorun tamamen bitmiş değil. Aşılarını yaptırmamış, ya da üç doz yerine sadece iki doz ile yetinmiş kişiler için bulaş riski çok yüksek. Peki, böyle bir durumda maskeleri tamamen çıkarmak doğru mu Bu sorunun cevabı ülkelerin sağlık bakanlıklarında, ana sorumluluk yüklenici Dünya Sağlık Örgütü'nde. Geniş bir tartışma içerebilir. Ben daha çok 'uçakla yolculukta maskeleri kaldırma zamanı geldi mi' sorusunun cevabını arıyorum.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri'nde bazı şirketler iç hat uçuşlarında maske zorunluluğunu kaldırdılar. Ama dünya geneline baktığınızda hala havayolları uçuş boyunca maskenin takılmasından yana tavır koyuyorlar. Sonuçta özellikle dış hat uçuşlarında farklı ülkelerden gelen yolcular yan yana oturuyorlar. Bu ülkelerin hepsinde birden COVID-19 riski tamamıyla geçmiş değil. Örneğin Çin'de bir kentte biten salgın başka bir kentte yeniden ortaya çıkıyor. Uzakdoğu ülkeleri uçakta maske konusunda dirençli davranıyorlar. Havayolları pandeminin darbesini en fazla yiyen sektör olduğu için, aceleci davranmıyorlar. Havalimanlarında ise check-in ve boarding kuyruklarında maske şartı bana göre daha bir süre sürmeli.

YOLCULARIN SABRI BURAYA KADAR

Elbette yolcuların bütün uçuş boyunca bir maske ile seyahat etmeleri hiç de kolay değil. Ama hala uçakla yolculukta farklı ülkelerden gelen yolcuların yan yana uçuşlarında risk var. Hele hepsinin virüsü taşımadığından emin olmak mümkün değil. Ama bir koltukta yan yana oturduğunuzda maske yoksa ve siz 'nasıl olsa atlattık' deyip de çok rahat davranırsanız risk altına giriyorsunuz demektir. Örneğin Türk Hava Yolları ciddi bir transit yolcu taşıyıcı. Yolcuların kimi Afrika ülkelerinden, kimi Uzak Doğu'dan ya da Latin Amerika ülkelerinden geliyor. Diğer yerlerden gelenlerin de test istenen ülkelerden bazılarından alınan test sonuçlarının giderek sahtelerinin artması daha da rahatsız edici. Dünya Sağlık Örgütü pandeminin tamamen geçtiği kanısında değil. Kabin ekipleri için de maskeleri indirmek için henüz çok erken.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

KORUNMAK SİZİN ELİNİZDE

Aslında araştırmalar dünyanın bu dertten tam kurtulmasının 2024 yılına kadar süreceği görüşündeler. Peki, o zamana kadar maske ile mi uçmak gerekiyor Bu sorunun cevabı giderek sorumluluğu kitlelerden fertlere devrediyor. Sürekli maske takılması konusunda Uzak Doğu'nun birçok ülkesinde sorun yok. Onlar her şartta maske takmaya alışmış insanlar. Artık kendinizi korumak tamamen sizin ellerinizde. Eğer kısa süre sonra uçaklardaki maske konusu dünyanın her yanında serbest bırakılırsa yeni bir tehlike ortaya çıkacağı aşikar. Ben kişisel olarak ve yaşımla da ilgili maske takmayı sürdüreceğim. Bugüne kadar ikisi Çin, diğer üçü BioNTech olmak üzere 5 aşı oldum. Pimpirikli bir yolcu da değilim. Ama çevremin temizlendiğini sanmıyorum.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Hoş bulmayacaksınız ama uçakta maske konusunda erken karar tehlikesi olduğunu düşünüyorum.

DEVLETİN GÖZÜ KOKPİTTE

-SivilHavacılık Genel Müdürlüğü, yaptığı bir yayınla, simülatörlerde ve eğitim uçuşlarında, uçuş okullarında kokpitte kamera olmasını şart koştu. Böylece eğitimlerle ilgili bir anlaşmazlığın ortaya çıkması durumunda kamera kayıtları izlenecek. Özellikle uçuş okullarında bu sayede öğrencilerin performansları ile ilgili ortaya atılabilecek iddialarda kısa sürede bir karara bağlanacak. Ayrıca bu sayede eğitmenlerinde yani öğretmen pilotların da denetlenmesi sağlanacak. Elbette bu karar şu anlama gelmiyor. Normal uçuşlarda kokpitin sürekli gözleneceği gibi bir durum yok. Sadece eğitim programlarını kapsayan kararın hızla uygulanması istendi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

THY EKİPLERİNE KAPALI OTOPARK

-Uzunsüredir kabin memurları, pilotları perişan eden ekip terminali yanındaki otopark yerine kapalı otopark yapılacak. THY Yönetiminin hızla karar verdiği otoparkın inşaatına da yakın zamanda başlanacağı öğrenildi. Çelik konstrüksiyon olarak inşa edilecek otopark ayrıca ekip terminaline bağlanacak. Uçuşa gelen ya da uçuştan dönen pilot ve kabin memurları ya da flying şefler hiç dışarı çıkmadan araçlarına ulaşabilecekler.