Gökyüzü yemekleri yerde de uçtu

Dünyanın en ünlü ikram kuruluşu DOCO uçaklardaki başarısını bir kez daha yeryüzünde gösterdi. Bu yıl Abu Dhabi'de düzenlenen 2023 Grand Prix'inde 20 binden fazla konuğa yemek verildi. Bir butik restoran düzeninde verilen yemekler yerinde imal edildi. DOCO'nun patronu Attila Doğudan yerel ürün, taze yemek kültürünü bu kez tam anlamıyla uçaklardan yere indirdi.

GENELLİKLE havada sunulan yemeklerle çok ilgilenirim. Tazelikleri ve her şeyden önce hijyen şartları ilgi alanımdadır. Dediler ki, DOCO günde milyon tepsi uçak yemeği hazırlıyor. Dünyanın dört bir yanında bu taze yemekleri, çoğu yerel ürünlerle gerçekleştiriyor. Bunu biliyoruz zaten ama aynı anda, aynı yerde 20 bin kişiye yemek vermek ne demek Nasıl hem taze, hem yüksek hijyen şartlarında ve Abu Dhabi gibi sıcak bir coğrafyada, üstelik devasa bir çadırda bu yemekeler imal edilir DOCO Türkiye'nin kurumsal lideri Şeyda Güven yerdeki bir ikramı görmem için çok ısrar etti. Kaç yıllık arkadaşım. Kalktım gittim.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İMALAT ÇADIRINI GÖRDÜM

Daha geçenlerde Grand Prix Las Vegas'da yapmışlardı. Ama gidememiştim. Orada da 20 bin kişiye yemek verilmişti. Üstelik 2 bin 500 kişilik bir ekip çalışmıştı. Aslında DOCO 32 yıl Formula, 20 yıl UEFA ikramlarının ardındaki şirketti. Abu Dhabi'de YAS adasında önce ikram imalat çadırını görmek istedim. DOCO'nun mutfak ekipmanları Amerika, Avrupa, Ortadoğu gibi birçok noktada özel olarak depolanıyormuş. Nerede bir etkinlik varsa oraya naklediliyor ve yakın yerlerden kiralanan dev çadırların içine kuruluyormuş. Önce hiyen şartları maksimum seviyede sağlanıyormuş.

Attila Doğudan

20 BİN KİŞİLİK ZİYAFET

Önce Abu Dhabi'de 2023 Grand Prix ikram imalatı için kurulan dev çadıra gittim. Onlarca şef çalışıyordu. Çadırın içinde sadece bin kişilik personel yemekhanesi bile yapılmıştı. Soğuk odalar saymakla bitmezdi. Attila Doğudan heyecanla bütün imalatları anlatıyordu. Yerel ürünler dışında Yeni Zelanda, Avusturalya'dan getirilen etlerin pişirilmesine kadar her şeyi gösterdi. Çok etkileyiciydi. Birbirinden şık restoranlar hazırlanmıştı. Yarışların izlendiği yerlerin hemen arkasında yer alıyordu. Padock Kulüplerin restoranları birçok kentteki restorandan daha şıktı. 20 bin kişi bu ve benzeri restoranlarda yemek yiyordu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

SALONDA BURRATA

Yarışları beklerken mükemmel ziyafetler birbirini izliyordu. Ayrıca lokantalardan birinin içinde tamamen doğal ürünler ve doğa dostu ekipmanlarla, bir usta Burrata peyniri yapıyordu. Orada taptaze, süt kokulu peynirler. Bir başka köşede ise taze makarna imal ediliyordu. Bu makarnalar harika soslarla birleşip anında masalara servis ediliyordu. Bir başka köşede hazırlanan incik değişik soslarla müşterilerin önüne gidiyordu. Gerçek bir lezzet cümbüşü yaşanıyordu. Gurme Mehmet Yaşin'in deyimi ile damak çatlatan değil patlatıp darmadağın eden lezzetler alkışları topluyordu. Elbette çoğu zaman dışarıdan çevreyi yırtan yarış otomobillerinin sesleri geliyordu. Pistlerdeki teknoloji savaşı da beni çok etkiledi. Ama bir çadırdan, mükemmel çadırdan mükemmel salonlara ulaşan yemekler, gökyüzü ikram ustasının yeryüzündeki müthiş imzası beni çok etkilemişti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

TAMAMEN YAPAY YAS ADASI

Bu ada Birleşik Arap Emirlikleri'nin Başkenti Abu Dhabi'de bulunan tümüyle yapay bir ada. 2023 Abu Dhabi Grand Prix'inin gerçeleştirildiği Yas Adası 2009'dan beri Formula 1 Abu Dabi Grand Prix'ine ev sahipliği yapıyor. Yas Marina Pisti çevresindeki oteller sayesinde ulaşım sorunu bulunmuyor. Ayrıca Ferrari World Abu Dhabi, Yas Waterworld Abu Dhabi, Warner Bros'da burada. Adanın yüz ölçümü 25 kilometre kare ve en geniş yeri 6.2 kilometre. Bu yıl Grand Prix Abu Dhabi'nin şampiyonu Max Verstappen oldu. Verstappen bir sezonda 19 rekor kıran Belçikalı-Hollandalı Formula 1 pilotudur. Red Bull Racing kokpitinde katıldığı bu yarış ile adını Grand Prix dünyasına altın harflerde yazdırdı.