Neden Atatürk üzerinde uzlaşamıyoruz

HAKİM Atatürk imajı Türk toplumunun en derin yarıklarından birini oluşturuyor.
Karşımızdaki imaj Gazi Kemal Paşa'nın hayatından, yapıp ettiklerinden, başarılarından, başarısızlıklarından, hata ve doğrularından oldukça farklı.
Atatürk üzerinden ayrışırken, bir kişi üzerinden değil onun etrafında kurgulanmış bir imaj üzerinden ayrışıyoruz. Ayrışmayı ortadan kaldırmak için yapmamız gerekeni tespit etmek oldukça kolay lakin hayata geçirmek bir o kadar zor, belki de imkansız.
Doğru fakat zor olan yol şu: yeni bir Atatürk imajı yaratmak.
Gazi'nin bu ülkenin kurucu ve ilk Cumhurbaşkanı olduğunu, milli mücadelenin kumandanı ve dolayısıyla en önemli figürlerinden birisi olduğunu vurgulayan;
Gazi'nin bu yönünü ön plana çıkartıp, tek parti döneminin zalimane uygulamalarını ve özellikle islam'a karşı hasmane tutumunu geri planda bırakan yeni bir Atatürk imajına ihtiyacımız var. Bu ihtiyaç oldukça pratik sebeplere dayanıyor. Bir toplumun, bir ülkenin vatandaşlarının, tasa ve sevinçte bir olması gereken insanların tarihlerine ait önemli şahsiyetlerin birinde bu kadar derin bir ihtilafa düşmemeleri gerekiyor.
Tam da bu nedenle Mustafa Kemal Atatürk'ün hata ve sevaplarını, başarı ve başarısızlıklarını, doğru ve yanlışlarını ve en önemlisi bir kısmı kendisi bir kısmı da takipçileri tarafından imal edilen ve ismiyle anılan ideolojisini akademisyenlere bırakarak popüler, muğlak, kimseyi rahatsız etmeyecek kadar yuvarlak bir Atatürk imajına ihtiyacımız var.
Bu popüler imaj tarihi hakikat üzerinde konuşmamıza, tartışmamıza, ihtilaf etmemize mani değil. Bahsettiğim ilmi olanla popüler olanı birbirinden ayırmak.
İlmi tartışma belki de şimdiye kadar hiç olmadığı kadar yoğun ve gerçek bir zeminde devam etmeli. Ancak bu tartışma devam ederken insanlara üzerinde ittifak edebilecekleri bir kurucu figür imajı sunulmalı. Aslında bu kurucu figür imajı inşa edilmeden, ilmi tartışmanın da rahat ve huzurlu devam etmesi de mümkün değil.
Gelelim bu popüler imajın inşa edilmesinin önündeki en büyük engele. Bu engel kesinlikle belki de birçoklarının hemen olağan şüpheli olarak ileri süreceği muhafazakarlar değil. Muhafazakarlar bu ülkenin makul, akil ve sağduyulu çoğunluğu olarak bu yeniden üretime direnmeyeceklerdir. Çünkü majör olmak bunu gerektirir. Barıştığınız şey kendi tarihinizdir. Sağalttığınız yara da kendi yaranızdır. Bütüne hakim olanlar bütünün hangi kısmının daha fazla iyileştiğini sorun etmezler. Genel faydaya bakarlar.