İki havalimanı bağlanıyor Hızlı tren İstanbul Havalimanı ile Sabiha Gökçen'i birleştirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün ortasından geçecek hızlı tren yolu için betonların döküldüğünü açıkladı. Yakın gelecekte dünyanın en geniş köprüsü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü sadece iki kıtayı değil yolcu rekorları kıran iki havalimanını da birleştirecek. İstanbul Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı adeta kenetlenecek.

BÜTÜN basamakları dikkatlice çıkmış. Son olarak Karayolları Genel Müdürlüğü görevine geldiğinde tam da bir görev adamı olarak işinde yükselmiş. Basamakları çıkarken hep tedbirli davranmış. Taşıyamayacağı yükleri yüklenmemiş. Ama taşıyacağı yükleri de hedeflerine tam zamanında ve başarı ile götürmüş.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'dan söz ediyorum. Sakin, her konuşmasının içinde yenilikler olan bir adam. Gerçi şimdi işi çok daha zor. Karayollarının üzerine, hava yolları, havacılık, deniz yolları, demir yolları derken haberleşme konusu ile uzaya giden bir uydumuza kadar uzanan bir sorumluluk zincirine sahip. Hepsi ayrı uzmanlık istiyor. Ama temelindeki yönetimde hepsinde, bir devlet görevlisinin ciddiyeti ve sorumluluğu elbette kararlarda ilk rolü oynuyor. İşte tam da bu noktada Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu sistemi sahiplenip yönetmeye başlamış. Bir de ileri sürüş teknikleri konusun da ders almış.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bakanla Atatürk Havalimanı yanındaki Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü'nde buluştuk. Çok samimi ve rahat bir sohbet ortamını kendileri yarattılar. Başımızda Bakanın Basın Danışmanı Osman Bekar vardı ve konuşma trafiğini dikkatle izliyordu.


Abdulkadir Uraloğlu

Yeni yapılan havalimanlarından projelere, alt yapılara, havalimanı bağlantısını sağlayan metrolara, Yavuz Sultan Selim Köprüsün'den geçecek demiryoluna, temiz havalimanları projelerine kadar birçok konuyu konuştuk. Bakan hepsini heyecanla anlattı.


İşte yeni bağlantı hattı

İŞTE SATIR BAŞLARI İLE YAPILACAKLAR

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

- Depremde ciddi hasar gören Hatay Havalimanı için yer arandı. Ama sonunda şu andaki yerin en uygun yer olduğuna karar verildi. Pist kırılacak ve dolgu malzemesi olarak kullanılacak. Göl üzerinde gelişmiş tekniklerle yeni ve güçlü bir pist yapılacak. Terminal binası aynen kalacak. Binayı su basmaması için yapılacak duvarla rakım 86'ye çekilecek ve beton kuşaklama, dolgular sayesinde terminal uzun yıllar hizmet edebilecek. 12 Ekim tarihinde ihalesi yapılan yeni pist, parelel taksi yolu, terminal kuşaklaması dahil onlarca yeni tesis için düğmeye basıldı. Hatay Havalimanı aynı yerde ama modern zaman teknolojileri ile yepyeni bir havalimanı olacak. Bu konuda deprem için uzmanlarla ve su baskınları konusunda DSİ ile yapılan çalışmalar da tamamlanmış.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı


Hatay havalimanı kırılan pist


Hatay Havalimanı

TRABZON HAVALİMANI DENİZİN ÜSTÜNDE OLACAK

- Yeni Trabzon Havalimanı Ordu-Giresun ya da Rize-Artvin Havalimanı gibi deniz üzerine yapılacak. Var olan pist başka amaçla kullanılacak. Üzerine binalar yapılacak. Yani terminal binaları gibi. Aradaki kot farkı falan daha şimdiden hesaplanmış, harekete geçilmiş bile.

- Gümüşhane-Bayburt Havalimanı'nın bitişi için daha zaman var. Ama çalışmalar sürüyor. 2024 yılı sonunda bitimi hedefleniyor. 3 bin metre uzunluğunda 45 metre genişliğinde bir pist yapılıyor. Yıllık 2 milyon yolcu kapasitesi olacak havalimanı özellikle Karadeniz sahilinde hoyrat rüzgarlar ya da yağış nedeniyle iniş yapamayan uçaklar için de ciddi bir yedek meydan görevi de olacak. Havalimanının Gümüşhane merkezine 67, Bayburt merkezine ise uzaklığı 47 km.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı


Gümüşhane Bayburt Havalimanı

- Çukurova Havalimanı bitişe yakın. Modern bir terminali olan havalimanı büyük ihtimalle yılsonunda açılabilecek. Hem yolcu hem de kargo açısından önemli olan havalimanın 3500 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde bir pisti var. 45 metre genişliğinde paralel pist ve taksi yolu, 2 yüksek sürat taksi yolu, özel uçaklar için apron, kargo bölgesi gibi bölümler var. 109 bin 386 metrekarelik terminalde 8 köprü uçaklara bağlanacak. Havalimanın kat otoparkı 1488 araçlık. Ayrıca 4 helikopterlik heliport yapıldı. Yolcu sayısı 9 milyonu aşarsa yeni etap inşaata başlanacak ve havalimanı büyütülecek.


Çukurova Havalimanı