Kan yağlarını azaltan, sağlıklı zayıflatan siyez bulguru diyeti

Siyez bulguru içerisinde bulunan diyet lifleri ve dirençli nişasta sayesinde düşük glisemik indekse sahiptir. Kan şekerini yavaş ve az miktarda yükseltir, yağ depolanmasını önleyerek kilonuzun da kontrol altında tutulmasını sağlar...

Doğru tahıl seçimi zayıflatmaktadır. Özellikle kepeği ayrılmamış, beyazlaşmamış tüm besleyici besin bileşenlerini barındıran sağlıklı tahılları düzenli tükettiğimizde LDL ve toplam kolesterol bir miktar azalmakta, vücut yağ dokusu erimekte, yemek sonrası kan şekeri düzeyi dengelenmektedir. Ve öğünlerde rafinasyona uğramamış tahıllar yenildiğinde gün boyu kan şekeri düzeyi de stabil kalmaktadır. Bu sebeple Anadolu'muzun altın değerindeki siyez buğdayı ve bulgurunu beslenmeden çıkartmak yerine beyaz pirinçten uzaklaşıp ona yönelmemiz gerekir. Bu hem zayıflamayı kolaylaştırmakta hem de metabolizmayı düzenlenmesinde yardımcı olmaktadır. Unutulmamalıdır ki; pirinç tüketimi ve saflaştırılmış tahıl yeme özellikle tip 2 diyabetin gelişimine neden olurken; sağlıklı tahılları yeme tip 2 diyabetten inmeye kalp hastalıklarından bazı kanserlere karşı koruyucu etkili olabilmektedir.
ERKEN İNSÜLİN SALGILANMASI
Bazı kişiler erken insülin salgılama eğilimindedir. Erken insülin salgılama, pankreasın beta hücrelerinin karbonhidrat alımından sonra hızla insülini normal bireylere göre hem erken hem de fazla salgılama eğilimi olması durumudur. İnsülin direncinden farklı olarak bu klinik tablo özellikle yüksek insülin salgılanmasına sahip kişilerde rafine karbonhidrat tüketildiğinde hızlı yağ depolama, bel bölgesinde yağlanma eğilimindedirler. Yüksek insülin etkisi yağ dokusunda yağ birikimini arttıran, açlığın artmasına neden olan ve vücudun enerji harcamasını azaltarak metabolizmanın da yavaşlamasına neden olan anabolik bir etkinin oluşmasını sağlamaktadır. Bu nedenle bazı bireyler karbonhidratlı yiyecekleri yediğinde metabolizma çöküntüsü yaşayarak hızla kilo alma görülmektedir. Şeker, saflaştırılmış pirinç ve rafine edilmiş unlardan yapılan besinler bu şanssız metabolizmaya sahip kişilerde yağlanmayı tetiklediği için yaşam boyu beslenmelerinde yer vermemeleri gerekmektedir.
EN SAĞLIKLI SEÇİM
Siyez bulgurunda bulunan diyet lifleri ve dirençli nişasta içermesi sayesinde düşük glisemik indekse sahiptir, kan şekerinin yavaş ve az miktarda yükseltir, yağ depolanmasını önleyerek kilonuzun da kontrol altında tutulmasını sağlar. Bu nedenle Siyez bulguru; hiperglisemi, diyabet ve obezite başta olmak üzere birçok hastalığa karşı beyaz pirinç ve makarna gibi diğer tahıl ürünlerinden çok daha sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır.
KALP HASTALIKLARINA KARŞI KORUR
Siyez bulguru diyet lifi, sağlıklı nişasta, sağlıklı yağ, mineraller, vitaminler ve fitokimyasallar gibi pek çok önemli bileşen açısından oldukça zengindir. Diyet lifinin; miyokardiyal enfarktüs, kalp rahatsızlıkları, bazı kanser türleri, kilo alma, diyabet, insülin direnci ve metabolik sendrom gibi pek çok hastalık üzerinde koruyucu bir rol oynadığını kanıtlayan onlarca araştırma vardır. 1999 yılında Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre, bulgur gibi hububat ürünlerinin diyet lifini yüksek tüketen kadınlarda, düşük tüketen kadınlara kıyasla koroner kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski 34 oranında daha düşüktür. Bulgur, kolesterol ve doymuş yağ içermez. Yapısında çok az miktarda yağ bulunur ve içerdiği yağlar ise sağlık açısından yararlı olan doymamış yağlardır. Bulgur, kan yağ ve kolesterol düzeylerini düşürerek kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteren muhteşem bir tam tahıldır.
PİRİNÇTEN ÇOK DAHA BESLEYİCİDİR
Siyez bulguru tüm bulgurlar içinde de olduğu gibi protein, karbonhidrat, diyet lifi, kalsiyum, demir, E vitamini ve B vitaminleri içeriği pirinçten fazladır. Öyle ki pirinçle kıyaslandığı zaman bulgurun protein miktarı 1,4 kat, toplam mineral madde miktarı 3,75 kat, demir miktarı 3,1 kat, riboflavin miktarı 10,5 kat, tiamin miktarı da 39,3 kat daha zengindir. Bu nedenle bulgur, pirinçten çok daha besleyici bir tahıldır. Aynı zamanda içerdiği folik asitten dolayı çocuk ve hamile kadınlar açısından çok önemli bir gıda maddesidir. Çocukların beyin gelişiminde çok önemli bir etkiye sahiptir. Bulgurun enerji içeriği pirinç ve makarnadan düşüktür. Diyet lifi pirinç ve makarnadan fazla olduğu için daha çok tok tutarak kilo kaybını sağlar.
BULGUR BAĞIRSAK DOSTUDUR
Bulgurun içerdiği diyet lifi, bağırsağın daha iyi çalışmasını ve kabızlık probleminin ortadan kalkmasını sağlar. Bağırsak işlevlerini artırarak bağırsak kanserine, bu kanseri tetikleyen yüksek oranda hayvansal yağlı öğünlere ve toksik öğelere karşı bağırsağı korur. Hububat ürünlerinde dezavantaj olan ve bazı besinlerin emilimini engelleyen fitik asit bulgurun pişirme ve kurutma işleminden dolayı bulgurda bulunmaz. Hem yapısında fitik asit olmaması hem de selüloz içeren diyet lifinden zengin olmasıyla bulgur bağırsak emilimini hızlandırır. Ayrıca diyet lifinin selüloz içeriğinden dolayı kabızlık problemi olanların, bu sorununu ortadan kaldırır.
KAN YAĞLARINI AZALTMAK İÇİN BESLENMEDE ALTIN KURALLAR NELERDİR
Dislipidemi yani kandaki kolesterol ve yağların bozulması en yaygın gördüğümüz tablodur.Kanda LDL kolesterol ve trigliserid yüksekliği aterosklerotik kardiyovasküler hastalığın başlıca nedenidir. Ülkemizde yetişkinlerin yüzde 80'ninde kanda LDL ve Trigliserit yüksekliği mevcuttur