Acil durum diyetiyle hızlı alınan kilolara veda edin

Yeni yıl geliyor, 2023'ü uğurlarken her sene olduğu gibi ailece yenen yeni yıl yemeği ve ertesi gün yapacağımız uzun süren geç kahvaltılar olacak. En az 1-2 kilo almamak elde değil diyebilirim. İşte tam da bu aşamada, kiloların vücudumuza yapışmaması için Acil Durum Diyetimi sizlerle paylaşmak istiyorumpaylaşmak

Yeni yıl akşamı ve ertesi gün yapılan kahvaltılar meşhurdur. İşte bu yemekler, ölçünün kaçtığı zamanlardır. İşte Acil Durum Diyeti; özel günler ya da hafta sonu kaçamaklar ya da tatil sonrası alınan yağları eritmek için uygulamanız gereken özel bir beslenme programı. Acil Durum Diyeti'nin temel özelliği, ekstra kalori yakmaya yardımcı besinlerden oluşuyor. Ayrıca zayıflıyoruz ama kiloları korumayı da beceremiyoruz. Kilo veriyoruz fakat biraz kaçırdık mı hemen kilo almaya başlıyoruz. İşte tam bu aşamada verilen kilonun hem korunmasında destek olacak hem de hafta sonu, yeni yıl, doğum günü gibi özel günler sonrasında hızlı alınan 1, 2, 3 kiloyu hızlı verip vücutta yağlanmayı önleyecek önerilerim size çok iyi kılavuz olacak diyebilirim. Genel olarak zayıflama sonrasında vücudun kalori yakma ve yağ yakma metabolizması düzenlendiği için ilk altı ay kilo almadan geçebilmektedir. Fakat genelde kendi metabolizmamıza uygun iyi kazanılmış beslenme alışkanlıklarını bir bir terk etmeye başladığımızda kilo alma kolaylaşmaktadır. Bir de buna sık doğum günü, ev gezmeleri, ev dışı yemek siparişi, sık restorana gitme ve hep doğal yiyeceklerle zayıflayan ama sürekli aklında abur cubur düşündüğü için kalorili yiyecekleri yeniden beslenmeye koyma kiloların hem anlık hem de düzenli olarak geri gelmesini sağlar.
VÜCUT, HIZLA YAĞ DEPOLAR MI
Aslında en önemli sorun; ben hafta içi her şeye dikkat ediyorum ve hiç yemiyorum ama hafta sonu geç kahvaltı, serbest akşam yemeği yememe rağmen hızlı kilo alıyorum kısmıdır. Kısa sürede vücut hızlı kilo alabilir mi Evet hem de yağ dokusundan hızlıca kilo alabilir. Çünkü hafta içi az yiyen biri zaten hafta sonu fazla karbonhidrat, lezzetli yağlı yemek ve atıştırmalıkları yediğinde vücut kalori bombası etkisi altına kaldığında bu aşırı kiloyu bir şekilde depolamaya gidecektir ki, bu da en kolay olarak yağ deposu olur. Daha sonra kişinin kendine güveni sarsılacak, "Biraz kaçırsam hızlı kilo alıyorum" diyerek artık sağlıklı alışkanlıklarından uzaklaşıp kolay yola sapacak. Yani daha önceden sevdiği ve kilolarının temel nedeni olan yeme alışkanlıklarına farkına varmadan dönüş sağlayarak verdiği kiloları da yeniden almaya başlayacaktır. Peki ne yapmalıyız İlk olarak iyi zayıflayan biri, zayıflama süresince haftada bir tartılmalı. Ancak hedef kilosuna gelmiş, başarılı zayıflama hikayesini başaran kişi, koruma döneminde her gün tartılmaya özen göstermeli. Çünkü her gün tartılmak bireyin "Dün ben ne yapmıştım Fazla mı yedim" sorularını sormasına olanak sağlayacak. Böylece tartıda değişiklik yukarı yönde olduysa o gün içinde dikkat ederek yeniden fazlalığın azaltılmasında bir aksiyon almasını sağlayacaktır. Her ne kadar kontrollü olunsa da özel bir gün veya hafta sonu rahatlığı sebebiyle kilo artışı varsa dört gün uygulanacak Acil Durum Diyetleri ile bunu hızla yok etmeye çalışaşacak, bu da yeniden kilo verilmesini kolaylaştıracaktır.
BU DİYETİ UYGULARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
1 Dört gün boyunca öğünlerin yerini değiştirmemek oldukça önemli. 3 ana 3 ara öğün yapacağınız bu özel beslenmede termik enerji etkisi en yüksek besinleri yiyeceğiniz için vücut hızla yağ yakmaya başlayacak.
2 Ana öğünler sonrasında Metabolik Denge Sıvısı tarifimden 1'er su bardağı içmenizi önereceğim. Metabolik Denge Sıvısı vücutta fazla suyun hızla atılmasını sağlayacak ve tok kalmanızı kolaylaştıracaktır.
METABOLİK DENGE SIVISI TARİFİ
Tencereye 2 adet elma ve 1 adet limonu kabukları ve çekirdekleri ile dörde bölüp koyun. 1 adet rulo tarçın, birer tatlı kaşığı tane karabiber ve kuru karanfil ekleyin. 2.5 L su koyup kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynatın, soğutun ve süzün. Serin bir yerde saklayın. 4 gün bu sıvıyı öğün sonrası 1 küçük su bardağı olarak için.
3 Gün boyunca her gün 2 litre su içmeniz önemli. Suyu gün içinde öğünle beraber, öğün öncesi veya sonrası tercih edebilirsiniz.
4 Çay şekersiz serbest, kahve az sütlü ve şekersiz olarak serbest bu özel diyetimde. Maden suyundan 2 küçük şişe hakkınız var.
5 Dört gün boyunca 60 dakika yürüyüş, olmazsa olmaz kuralınız. Bunu kesinlikle ihmal etmemeliyiz.
4 GÜNDE ALINAN TÜM KİLOLARINIZI YAĞDAN KAYBEDEBİLECEĞİNİZ ACİL DURUM DİYETİ
KAHVALTI

1 adet haşlanmış yumurta
1 dilim peynir
5 adet zeytin
4 tam ceviz
Domates, salatalık, maydanoz, kırmızı ve yeşil biber
ÖĞLE
1 kase balkabağı çorbası
1 Kase cacık
1 Dilim ekmek
1 Yemek kaşığı zeytinyağlı salata
ARA
1 su bardağı ılık kakao eklenmiş süt.
BAL KABAĞI ÇORBASI TARİFİ
1 Su bardağı kemik suyu veya et suyu veya tavuk suyu
1 Orta boy kuru soğan
2 Diş sarımsak
1 Kase doğranmış bal kabağı
4 Yemek kaşığı karabuğday
1 Yemek kaşığı zeytinyağı
Tercih edilen baharatlar
YAPILIŞI: Bal kabağı, kuru soğan, sarımsak fırında pişirilir. Bir tencereye alınır. Üzerine diğer malzemeler eklenerek kaynatılır. Mutfak robotundan geçirildikten sonra servis edilir.
ARA
1 kase ev yapımı yoğurt, 1 silme tatlı kaşığı pul biber ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırılmış yoğurt kasesi.
AKŞAM
1 küçük tabak zeytinyağ ile pişirilmiş bulgurlu mevsim sebze yemeği
1 su bardağı kefir veya ayran
1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenmiş salata
ARA
1 adet elma veya 1 adet portakal veya 2 adet mandalina.

DOĞRU BESİN
SEÇİMİNDE 8 ALTIN KURAL
1 Beyaz ekmek yerine kesinlikle ekşi maya ekmeği:
Beyaz ekmek bol nişasta ile pankreası yoruyor. Ayrıca bira mayası denilen normal mayaların ekmeğe lezzet verse de mikrobiyotayı bozduğu anlaşıldı. Yani normal mayalı ekmekler maalesef doyma merkezimizi blokluyor ve aşırı yemeye yönlendiriyor. Bu nedenle ekşi mayanızı kendiniz yaparak ya da ekşi maya ile yapılmış bir ekmek satın alarak beslenmenizde bulundurmanız çok sağlıklı. Ekşi maya ekmeği besinlerdeki minerallerin bağırsaklarda çok daha iyi emilmesini sağlıyor. Folik asit ve çinkodan da ekmeğin zenginleşmesini sağlıyor.