Yarın gece Mevlid Kandilidir

Dünyâdaki bütün insanlara ve cinnîlere Peygamber olarak gönderilen, bütün Peygamberlerin sonuncusu ve en üstünü olan sevgili Peygamberimiz Muhammed aleyhisselâm, 20 Nisan 571 târihinde 12 Rebîul-evvel Pazartesi gecesi, sabâha karşı Mekke-i Mükerreme'de dünyâya gelmiştir.

O'nun hakkında, "Kâmûsu'l-A'lâm" sâhibi Şemseddîn Sâmî Bey, bizlere şu özet bilgileri vermektedir:

"İslâm dîninin Peygamberi, Muhammed aleyhisselâm'dır. Babası Abdullah, dedesi Abdülmuttalib b. Hâşim b. Abd-i Menâf b. Kusay b. Kilâb'dır. Târihçilere göre mîlâdın 571. senesinde, Nisan ayının 20'sine rastlıyan, Rebî'ul-evvel ayının 12. (Pazartesi) gecesi, sabâha karşı, Mekke-i mükerreme şehrinde dünyâya gelmiştir.

Annesi, Vehb'in kızı Âmine, Âmine'nin babası da, Abd-i Menâf b. Zühre b. Kilâb'dır. Kilâb, Peygamberimizin babası Abdullah'ın büyük dedesidir.

Babası Abdullah, ticâret için Şâm'a gidip, avdetinde, dönüşünde Medîne civârında"Dâru'n-nâbiğa" denilen yerde vefât etti; kendisi henüz 25 yaşında idi; oğlunu göremedi. Çünkü o daha anne karnında idi.

Muhammed aleyhisselâm beş sene, süt annesi Halîme es-Sa'diyye'nin kabîlesinde kaldı. Bu Benî Sa'd kabîlesi, Arabistân'ın en fasîh, en güzel konuşan kabîlesi idi. Bunun için, Muhammed aleyhis-selâm çok fasîh konuşurdu.

Altı yaşında iken, annesi Âmine, oğlunu Medîne'deki dayılarına götürüp, oradan dönerken yolda Ebvâ'da vefât etti. Dadısı, hizmetkârı Ümm-i Eymen, kendisini Mekke'ye getirip, dedesi Abdül-muttalib'e teslîm etti. 8 yaşında iken de dedesi Abdül-muttalib vefât edince, amcası Ebû Tâlib'in evinde kaldı.

12 yaşında iken, Ebû Tâlib ile, ticâret için Şâm'a gitti. 17 yaşında iken, amcası Zübeyr, Yemen'e götürdü. 25 yaşında iken,Hadîcetü'l-Kübrâ (radıyallahü anhâ) vâlidemizle evlendi..."