Hukuk devleti, hukukun üstünlüğü ve adalet anlayışı..!

Bugün birçok anayasanın bir ilke olarak benimsediği hukuk devleti kavramı, demokrasinin ayrılmaz bir unsuru olarak telâkki edilmiştir.

Buna göre fertlerin, vazgeçilmez, hiçbir şahıs ve kurum tarafından çiğnenemez, ihlâl edilemez temel hak ve hürriyetleri vardır.

Devletin hukuka tabi olması, hukuk karşısında fert ile eşit durumda bulunmasını ifade etmekte, ferdin gerektiğinde devlete karşı da korunacağını göstermektedir.

"Adalet" de insanın tarih boyunca ısrarla aradığı ve semavi kitapların da özellikle vurguladığı deontolojik bir kavramdır. Kur'an'ın dört esasından biri de "adalet"tir!

Adalet-i mahza!

"Birisinin hatası ile başkası cezalandırılamaz", "Hak haktır, büyüğüne küçüğüne bakılmaz. Bir fert, umumun selameti için dahi feda edilmez. Toplumun selameti için ferdin hayatı veya hakkı feda edilemez. Hem bir masumun hakkı, bütün halk için dahi iptal edilmez"şeklindeki Kur'anî yaklaşımın insanı merkeze alan"hukuk devleti" arayışlarına yeni açılımlar kazandıracağını düşünmekteyiz.

Hukukun temel dinamiklerinden olan "adalet" kavramının özüne uygun pratik uygulama alanları bulamaması, devlete yönelik tehditler karşısından temel adalet ilkelerinin göz ardı edilmesi, hukuk devletinin temel prensipleri, hak-adalet ilişkisi, tarihsel planda otoriter, totaliter yapıların meşruluklarını hukukla bağdaştırarak adaleti kendi çizdikleri sınırlar içine hapsetmeleri, ideal adalet anlayışının nasıl hayata geçirileceği, adalet-i mahza kavramın ifade ettiği anlam, Kur'an'ın ortaya koyduğu adalet düşüncesinin modern hukuktaki yeri, hukukun üstünlüğü ve adalet bağlamında devlet ve cemaat ilişkilerinin yöntem ve içeriği, Bediüzzaman Said Nursi'nin bu hususlardaki yaklaşımlarını daha önceki bu sütunlarda "Adalet-i mahza" başlıklı makalemde Kur'an ve sünnet noktasında dile getirmiş delilleri ile beraber ortaya koymuştum!!

Bir önceki makalemde edebiyat alandaki birincilik ödülünü alanAlev Alatlı'nın; ".helal alan, esas olan, doğru olan ona hakkın helal edilmesi olmalıdır..!

Aslolan helalleşmek olmalıdır!

Helalleşmek mahkemede dava kazanmak olmalıdır..!

Çünkü her yasal hak hak değildir ve olamaz..!"

Tarihe kayıt düşen önemli başlıklarla paylaştığım adalet kavramı, "yasal ve helal kavramı"!

Sayın Cumhurbaşkanımızın edebiyat ödüllerini verdiği toplantıda yaptığı konuşmayı sizlerle paylaşmış ve orada Türkiye'nin hemen hemen Başbakanları, Yargıtay, Danıştay, Sayıştay Başkanları yanında Türkiye'yi idare eden bakanlar, üniversite rektörleri, kısaca Türkiye'de adalet dağıtımı ve icrayı yapan yaşama yürütme ve yargının mensupları önünde yapılan konuşma çok önemlidir..!

Türkiye devleti bir hukuk devletidir..!

İÜ siyaset ve çalışma ekonomisi kürsüsünde doktora dersimde Türkiye'de hocaların hocası Profesör Sebahattin Zaim'in sınıf arkadaşı olan benim de sağlığında çok zaman teşriki mesai yapıp, eşimin 80 öncesi Türkiye'nin başörtü problemlerinde hukuki destek aldığımız Profesör Doktor Sulhi Dönmezer hocamdan yüksek hukuk dersi alan birisi gibi bu konuları "hukukun bir gün herkese lazım olacağı"noktasında Türkiye'nin problemlerine ve hukuk sistemine katkı yapmak noktasında zaman zaman paylaşmaktayım..!

Günümüzde sosyal, kültürel yapılar açsından hürriyet anlayışı..!