31 Mart seçimleri! Adalet-i mahzâ; adalet-i izafiye..!

31 Mart mahalle idareler seçimleri öncesi bütün siyasi parti liderlerinin seçeceği başkan adayları ve tercihleri noktasında "Ahireti kazanıp kaybetmeleri noktasında bir kere daha düşünmeleri" ve gerçek ilahi adaletin tecellisi için tarihe bir kayıt düşmek istedim!

Ak Parti Genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son aday tanıtım töreninde:

"Seçim sandıktan önce sahada kazanılır'' diyerek sahada kazanmanın yolu ise seçimi önce gönüllerde kazanmaktır. Bize kibir yakışmaz!"diyerek koyduğu"adalet-i mahza ölçüsü"ile adayları seçeceğini millet cumhurbaşkanından beklemektedir..!

Partilerin seçeceği adayların liyakat ve ehliyetinin sağlamasını millet ferasetiyle 31 Mart'ta sandıkta mutlaka yapacaktır..!

Adalet-i mahzâ:Adaletin tam hakikisi, tam adalet.

Adalet-i izafiye:Toplumun selâmeti için ferdin gizli veya açık rızası alınarak sağlanan göreceli adâlet.

Kainatın sahibi ilahi kitabında kıyamete kadar olacaklara işaret etmiş ve kullarına bildirmiştir..!

"Kim bir cana kıymamış veya yeryüzünde fesat çıkarmamış birisini öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibidir" (Mâide Sûresi, 32.)

Âyetin mânâ-ı işarîsiyle, bir mâsumun hakkı, bütün halk için dahi iptal edilmez. Bir fert dahi, umumun selâmeti için feda edilmez. Cenâb-ı Hakk'ın nazar-ı merhametinde hak haktır, küçüğüne büyüğüne bakılmaz. Küçük, büyük için iptal edilmez. Bir cemaatin selâmeti için, bir ferdin rızası bulunmadan, hayatı ve hakkı feda edilmez. Hamiyet namına, rızasıyla olsa, o başka meseledir.

Adalet-i izafiye!

"Küllün selâmeti için cüz'ü feda eder. Cemaat için, ferdin hakkını nazara almaz. Ehvenüşşer diye bir nevî adalet-i izafiyeyi yapmaya çalışır. Fakat adalet-i mahzâ kabil-i tatbik ise, adalet-i izafiyeye gidilmez. Gidilse zulümdür. (Mektubat, s. 57)

"Allah'a hakikî abd olan, başkalara abd olamaz. Birbirinizi, Allah'tan başka kendinize Rab yapmayınız. Yani, Allah'ı tanımayan her şeye, herkese nispetine göre bir rububiyet tevehhüm eder, başına musallat eder! (Hutbe-i Şâmiye, s. 67)

"Her milletin belli bir eceli vardır. Onların eceli geldi mi, ne bir an geri kalabilirler, ne de öne geçebilirler"(Araf,734).

Ayet-i kerimede bu ecelin hiçbir şekilde şaşmadığı bildirilmektedir:

"Allah, eceli geldiğinde hiçbir kimseyi asla ertelemez. Allah bütün yaptıklarınızdan haberdardır"(Münafıkun, 6311).

Nasılsınız öyle idare edilirsiniz!

Yüce Allah:

"Bir kavim kendini bozmadıkça Allah onları bozmaz."(Rad, 1311) diyor.

Eğer bir toplum sahip olduğu yüksek manevi değerleri korursa Allah Teâlâ onları çöküşten korur.

O halde yapılacak şey Müslüman toplumun kimliğini oluşturan manevi değerleri geliştirmek ve sağlamlaştırmaktır.

Toplumların yönetimi ile ilgili sosyal psikolojik bir analiz!

Sosyal psikoloji; yani sosyoloji, psikoloji, antropoloji bilimlerinin bir üst anabilim dalı olansosyal psikolojidoktoru olarak eğitim alanımızda hep tartışılan bir konu vardır!

Acaba sosyal yapıyı etkileyen sosyolojik etkenler, psikolojive tarihsel yani antropolojik bir etkinin tesiriinsan üzerinde nedir.

Acaba yöneticiler iyi ve dürüst olunca mı toplum sağlıklı ve iyi olur

Yoksa halk iyi ve dürüst olunca mı yöneticiler adil ve ehliyetli olur

Bu sorunun cevabı: Yönetici halka göre,halk da yöneticilerine göre olur.