Sessiz yaşayıp sesli ölenler

Ne günlere kaldık ki; bazı dostların hâla hayatta olduklarını ancak vefat haberiyle öğreniyoruz.

Her ne kadar buna asıl sebep; yirmi birinci asırda bile toplumdan uzak, hanesine kapanık, adeta münzevî bir hayatı tercih eden dostumuzun bizatihî kendisi olsa bile, biz böyle bir mazerete sığınıp kendimizi mes'uliyetten azade tutamayız.

Bunun en bariz misalini, geçen ay vefat eden gazetemizin kadim ve çilekeş foto muhabiri Zafer Ali örneğinde yaşadık. Vefatıyla alâkalı sosyal medyada yaptığımız paylaşımlar, gazetemizde çıkan haber ve yazılar üzerine, onun bir çok sevenleri ve hatta bazı meslektaşları bile, "o hâla hayattamıymış" diye, neden önceden onu bilememiş ve bulamamış olduklarına hayıflandılar.

Şahsen benim önceden haberdar olmam da gazetemiz yazarlarından Bursalı hemşehrim Osman Zengin sayesinde olmuştu. Onu da yıllar önce haberdar edip Zafer Ali'ye yönlendiren de, demokrat Nur talebesi ağabeyimiz Hasan Yalçın olmuş.

Yeni Asya gazetesinde 22 yıl kadar foto muhabiri olarak görev yapan ve 1993'te İstanbul'dan ayrıldıktan sonra Bursa'ya yerleşen, Osman Gazi İlçesinin (bizim de ikâmet ettiğimiz) Nilüferköy mahallesindeki hanesinde 26.08.2023 tarhinde (86 yaşında) Hakk'ın rahmetine kavuşan (İngiliz asıllı) Zafer Ali abimiz, Nilüferköy merkez camiinde ikindi namazını müteakip kılınan cenaze namazından sonra ebedî menzilin ilk kapısı olan kabir kapısından uğurlanmıştı.

Kendi açımdan ne kadar isabetli ve ve sevindirici bir durum ki, evvelki ay kendisini telefonla arayıp halini hatırını sormuştum. Yoksa ziyaretine gitmeye sık sık niyetlenip her defasında ertelemiş ve haliyle yüzyüze görüşememiş olmamızın üzüntüsü katmerli olacaktı.

Telefon görüşmemizde yeri gelmiş, mevcut topluma küskün olduğunu, hanesinden çıkmamayı tercih ettiğini söylemişti. Görüşmek üzere vedalaşmıştık. Rabbimiz Cennetinde buluştursun.

Gelelim kendisiyle ilgili bazı hatıra ve paylaşımlara...

"Mehmet Birinci ağabeyin, her namazda mutlaka takke taktırmasıyla ilgili olarak Zafer Ali bir defasında Kutlular ağabeye giderek şöyle der: 'Allah, takkesiz de namaz kılabileceğimize müsaade ediyor ama Birinci ağabey müsaade etmiyor, bu nasıl iş!'" (M.Y.)

"İhtilaflar Zafer Ali gibi hassas insanları kabuğuna çekilmeye, insanlar ile irtibatı kesip bir nevi münzevî hayatı tercih etmeye sebep oluyor. Ahir zamanın dehşetli fitneleri son derece metanet, sebat, ihlâs ve fedakarlık istiyor." (Necati Ceylan)