Bir haftada vaka sayısı yüzde 8 arttı - Türk Toraks'tan uyarılar

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada vaka sayısının bir aylık düşüşünün ardından, 7-13 Mart arasında haftalık vaka sayısının küresel çapta yüzde 8 arttığını açıkladı. Bazı ülkelerin test sayılarını düşürmesine karşın 11 milyon vaka ve 43 bin can kaybının görüldüğü mart ayının ikinci haftasının, dünyada ocak ayından sonra ilk artışı işaret ettiğini vurguladı. Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Bahriye Oya İtil, Türkiye'yi yeni bir dalganın bekleyebileceğine dair uyarılarda bulunarak, "Dünya Sağlık Örgütü, bu tablonun buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu belirtiyor. Bu uyarıyı akılda tutarak toplu taşıma, sağlık kuruluşları ve kapalı alanlarda maske kullanılmaya devam edilmesi gerektiğini belirtmek isteriz" dedi.

Test sayıları azalırken, pandemi yorgunluğu nedeniyle bireysel önlemler gevşetildi. Prof. Dr. İtil, kamu ve özelde ücretsiz olarak teste ulaşılması hatta hızlı testlerin yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. İtil, COVID-19'un hâlâ uluslararası öneme sahip acil halk sağlığı durumunu koruduğunu belirtti: "DSÖ, tüm dünyada ülke nüfuslarının yüzde 70'inin tam doz aşıyla aşılanmasını önermektedir. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı verilerine göre üçüncü doz aşısını yaptıranların sayısı 27 milyon 731 bin 999 olup, genel nüfusa oranlandığında tam doz aşı yaptıranların oranının yüzde 30'larda olduğu görülmektedir. DSÖ, yaşlılar, altta yatan hastalığı olan kişiler, bağışıklığı baskılanmış hastalar, mülteciler, kırılgan gruplar, sağlık çalışanları ve tedaviye erişimi güç olan kişiler başta olmak üzere aşılamanın önemini vurgulamaktadır."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

TEST, AŞI, MASKEYE DEVAM

Prof. Dr. İtil, Türk Toraks Derneği olarak bazı önlemlerin devam etmesi gerektiğini düşündüklerini belirterek bu önlemleri şöyle sıraladı:

Aşılanmanın yaygınlaştırılmasını; semptomatik vakalarda PCR testinin yapılması ve testin ulaşılabilirliğinin kolaylaştırılmasını; hızlı testlerin yaygınlaştırılmasını; PCR pozitif olguların, temaslılarının izleminin devam etmesini; toplu taşıma, sağlık kuruluşları ve kapalı alanlarda maske takılarak önlemlere devam edilmesini öneriyoruz.

GÜNÜN SÖZÜ
"SADELİK, en yüksek düzeydeki kapsamlılıktır." Leonardo da Vinci


BU OKUL PROJESİ BİR BAŞKA

İTÜ Mimarlık Fakültesi Bina Bilgisi Anabilimdalı öğretim üyesi olan Y. Mimar Cem Erözlü tarafından Urla için hazırlanan, Milas'ta da uygulanabileceği düşünülen ve Köy Enstitülerinin öğretim ilkelerine uygun olarak öğretim verecek teknik lise düzeyindeki "Zeytincilik Okulu" projesinin tanıtımı, davet sahibi Milas'ta Akarca Çiftliğinin Kimya Mühendisi İzzet Ezber'e ve MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer'e yapıldı. Özer ilginç projenin gerçekleşmesi için belediye, kaymakamlık ve valilikten başka TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile görüşeceğini bildirdi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ZAMLARLA NASIL BAŞ EDECEĞİZ

DÜNDEN itibaren geçerli olmak üzere kanser, diyabet, hormon, tüp bebek tedavisi ilaçlarıyla bazı antibiyotiklerin de dahil olduğu 508 kalem ilaca yüzde 1-200 arasında değişen oranlarda zam geldi. Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, haziran ayıyla birlikte birçok ilaca erişimde sıkıntı yaşanabileceğini söyledi.