Kamudaki ihmallerden dolayı ölümle sonuçlanan ilk dava sonuçlandı... Çorlu tren kazası kararı herkesten övgü aldı

SİZE bir örnek kararın 6 yıllık serüvenini elimizdeki notlara dayanarak anlatmak istiyoruz. Çünkü bu dava, kamuda emsal teşkil eden bir karar oldu.

Edirne'nin Uzunköprü ilçesinden İstanbul Halkalı'ya gitmek için hareket eden, 362 yolcu ve 6 personelin bulunduğu tren, 8 Temmuz 2018'de Tekirdağ'ın Çorlu ilçesi Sarılar Mahallesi yakınlarında 17.15'te raydan çıkarak devrildi. Kazada 7'si çocuk 25 kişi yaşamını yitirdi, 328 kişi yaralandı.

Pamukova'daki tren kazasından sonra bu kaza Türkiye'de büyük yankı uyandırdı. Aileler Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD'nin yöneticilerine büyük tepki gösterdi.

Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kazanın meydana gelmesinde kusurlu bulunan TCDD 1'inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14'üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü'nde müdür olarak görev yapan Turgut Kurt, Çerkezköy Yol Bakım Şefliği'nde çalışan Yol Bakım ve Onarım ŞefiÖzkan Polat, Yol Bakım Şefliği'nde Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk ile TCDD bünyesinde çalışan ve mayıs ayındaki yıllık umumi muayene raporunda imzası bulunan Köprüler ŞefiÇetin Yıldırım hakkında 'taksirli ölüme ve yaralanmaya neden olmak' suçundan 2'şer yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Kazadan hemen sonra dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çoğu Uzunköprülü olan hayatını kaybedenlerin ailelerini Uzunköprü CHP İlçe Başkanı Özlem Becan'ın hazırladığı program ile ziyaret etti.

Dün sonuçlanan dava 6 yıl sürdü, 20 duruşma yapıldı.

İlk başlarda sahipsiz gibi gözüken kazazedeler ve aileler adalet nöbeti tuttular.

Kalabalık bir avukat grubu, basın ve siyasiler kazaya sahip çıkmaya başladı.

Aileler her duruşma öncesi davanın yapıldığı salona yürüdüler. Ailelere, gazetecilere ve avukatlara davalar açıldı.

13 SANIKTAN 4'Ü TUTUKLANDI

Çorlu 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 25 kişinin öldüğü tren kazası soruşturmasında 19 duruşmada sanık olarak 13 kişi yargılandı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in davanın 19'uncu duruşmasına katılması büyük yankı uyandırdı. Dün de 20'nci duruşma için Özgür Özel, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve aileler birlikte duruşma salonuna yürüdü.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İstanbul ve Trakya'dan çok sayıda belediye başkanı ve partililer dava için hazır bulundu. Ankara'dan gelen milletvekillerinin sayısı 20'den fazlaydı.

Yürüyüş sırasında "Cezasızlık politikaları bitecek", "Eksik yargılama istemiyoruz", "Hukuk yerini bulmalı", "Adalet rayların altında kalmasın" sloganları atıldı. Duruşma daha öncekilerin aksine daha sakin bir ortamda başladı. Yoklama yapıldı. Hâkim ara karar değil de karar vereceğini açıklayınca heyecan yükseldi.

Sanıklara son sözleri soruldu, tümü "Suçsuzum beraatimi istiyorum" dedi.

Mahkeme heyeti, 4 sanığa 'bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan, 5 sanığa 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan hapis cezası verdi. 4 sanık beraat etti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Dönemin TCDD 1. Bölge Demiryolu Bölge Bakım Müdürü Mümin Karasu 17 yıl 6 ay, TCDD 1. Bölge Müdürlüğü'nde görev yapan Demiryolu Bakım MüdürüTurgut Kurt 16 yıl 3 ay, Yol Bakım ve Onarım ŞefiÖzkan Polat 13 yıl 9 ay ve TCDD Bölge Müdürü Nihat Aslan 15 yıl hapis cezasına çarptırılıp haklarında tutuklama kararı verildi.

Aileler, avukatlar sessizce salonu boşaltıp dışarıda kameraların karşısına geçtiler.

Aileler üst düzey yargılanma için mücadele edeceklerini, davanın peşini bırakmayacaklarını söylediler.

Aileler çok acı çektiklerini vurgularken, avukatları Can Atalay'ın nerede olduğunu sordular.

Duruşmayı Sezgin Tanrıkulu ve Melda Onur ile birlikte izleyen Ahmet Şık verdiği karardan dolayı mahkemeyi kutladı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bir avukat; "Bu dava emsal bir davadır. 301 kişinin hayatını kaybettiği Soma davasında hiçbir kamu görevlisi ceza almamıştır" dedi.

BU DAVA BURADA BİTMEZ

Faciada oğlu Oğuz Arda Sel ile eski eşi Hakan Sel'i yitiren Mısra Öz de şunları söyledi: "Adalet adına umarım Türkiye'de emsal teşkil eder bugün verilen bu karar. 6 yıldır hep birlikte veriyoruz bu mücadeleyi. Siz basın emekçileriyle, yanımızda olan politikacılarla, siyasetçilerle, gönüllü avukatlarla; halktan, yurttaştan insanlarla, herkesle bir arada olup çok büyük bir mücadele verdik. Biz bu yollarda 10 kişi yürüdüğümüzü de biliyoruz. Bugün sokakları doldurup, taşırıp yürüdüğümüze de şahit olduk ama önemli olan adaletin sağlanmasıydı. Çünkü Türkiye bir hukuk devleti ve biz, Türkiye'de artık cezasızlık politikasının bittiğine, bundan sonra suç işleyenlerin, sorumluluğu olan herkesin cezalandırılarak birtakım katliamların önüne geçilmesini istiyoruz. Toplumsal cinayetler politiktir. Biz ne yazık ki 6 yıldır çok büyük emekler verdik, bu mücadeleye ama burada bitmiyor. Yüreğimize su serpildi. Bu dava burada bitmez."