Emekli-emekçiye soğuk duş

ÇALIŞMAve Sosyal Güvenlik BakanıVedat Işıkhan'ın "Emekliye ve asgari ücretliye temmuzda ek zam yok" açıklaması milyonlarca garibanda soğuk duş etkisi yarattı.

Işıkhan'ın açıklaması ile patronların ardından hükümet de asgari ücrete ara zamma kapıyı şimdilik kapattı. Bakanın açıklaması "Dört yıl seçim yok, ara zam da yok" olarak nitelendiriliyor.

Yılbaşında yüzde 49 artışla brüt 20 bin 2.50 TL, net 17 bin 2 TL'ye yükseltilen asgari ücret aradan geçen dört aylık süreçte azgın hayat pahalılığı karşısında hızla eridi. TÜİK'e göre yılın ilk üç ayında TÜFE oranı yüzde 15.06 oldu. Asgari ücretin satın alma gücü de bu oranda geriledi. Eğer temmuzda ara zam yapılmazsa 10 milyona yakın emekçi, yeni ücretin ele geçeceği önümüzdeki şubat ayına dek 17 bin TL ile yaşamaya çalışacak. Hükümetin de sık yakındığı can yakan hayat pahalılığı karşısında 9 ay daha bu para ile nasıl geçinebilir emekçi

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na emekçileri temsilen katılan Türk-İş'e temmuzda ara zam için büyük görev düşüyor. Patronlar kadar bu konuda inisiyatif alıp ek zam için gücünü kullanmalı, sessiz kalmamalı. En büyük konfederasyonun sorumluluğu ile tutum takınmalı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Hayal kırıklığı yaşayan bir diğer kitle emekli, dul ve yetim. Bakan Işıkhan'ın açıklamasına göre 16 milyonu aşan dev orduya temmuzda salt 6 aylık TÜFE oranında zam verilecek. Ek artış yok. 5510 sayılı yasanın 55. maddesine göre emekliye 6 aylık enflasyon oranında artış yansıtmak zorunlu. Bir anlamda kaybedilen paranın telafisi. 9 milyon emekli, dul ve yetimin 10 bin TL ve altında aylık aldığı göz önünde bulundurulursa ek zam kaçınılmaz olarak kendini gösteriyor.

Temmuzda emekli, dul ve yetime yüzde 20-30 arası zam olası. 10 bin TL aylık alana bu oranda artışın hiçbir anlamı olur mu Siyasi irade üzerinde düşünecektir; tasarruf başka harcamalardan yapılmalı. Şükrü KARAMAN

GÜNÜN SÖZÜ

(Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 84. Yıldönümü dolayısıyla)

"Hiç gördünüz mü Köy Enstitüsü mezunu olup da zeki olmayanını, akıllı olmayanını Yurdunu, toprağını sevmeyenini görmediniz değil mi Çünkü onların düşünceleri evrensel; duyguları, davranışları insanlık içindir. Onların kimseye öfkeleri yoktu, borcu da. Hatta alacakları kaldı bu ülkede. Çünkü kurdukları okulları kapattılar."Abdullah YÜKSEL - Eğitimci, yazar

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

AV. GÜN: 'STRAZBURG'DA ÖNERİLERİMİZ DİKKAT ÇEKTİ'

DAHAİyi Yargı Derneği heyeti, Fransa'da, Strazburg'daki Avrupa Konseyi'nde, Parlamenterler Meclisi üyelerine ve komisyonlara, yargıda daha nitelikli ve kaliteli hizmeti hedefleyen "A'dan Z'ye Türk Yargı Reformu" önerisini anlattı. Başkan Av.Mehmet Gün,Prof. Dr.Ali Murat Vural, Tuğçe ÖzbilenveBeyza Berber'den oluşan heyet, Avrupa Konseyi'ndenStefan Schennach, George Foulkes, Richard Keen, Erliha Bicakcicdahil Eski Yunanistan BaşbakanıYorgo Papandreuve eski İngiliz İşçi Partisi lideriJeremy Corbynile bir araya geldi, Parlamenterler Meclisi'nde Liberaller ve Demokratlar Grubu delegasyonu ve Birleşik Krallık Avrupa Konseyi Daimi TemsilcisiSandy Mossile görüştü.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Av.Mehmet Gün,temasları ile ilgili şu bilgileri verdi: "10 yıl önce kurulmuş, siyaseten tarafsız bir sivil toplum kuruluşuyuz. Amacımız Türkiye'nin, uzlaşma kültürünün egemen olduğu, barış içinde yaşayan, üretken, uluslararası alanda rekabetçi ve müreffeh bir toplum haline gelmesine, yargının daha ilerletilmesi ve geliştirilmesi yolu ile katkıda bulunmak. Strazburg'daki görüşmelerimizde aldığımız olumlu tepkiler, uzmanlık alanlarımızda Avrupa kurumlarının çalışmalarına katkı sunabileceğimizi gösterdi. Yargıda reform önerilerimizi anlatmaya devam edeceğiz."