Futbol endüstrisi

Futbol, dünyada ve ülkemizde popüler bir spor ve doğal olarak futbolun çok sayıda taraftarı, izleyicisi ve takipçisi bulunmakta

Futbol oldukça popüler ama bu zamana kadar sadece bir defa maç izlemeye gittim. O da Türkiye-İngiltere maçıydı. 2003 yılıydı.

Milli maç olması vesilesiyle heyecanlı, duyguların köpürdüğü bir maçtı. Yalnız sahadaki ortamdan pek hoşlanmadığımı belirtmek isterim. Hatırladığım bir futbolcu uçan tekme atmıştı. Onun sonrasında da 'küfürlerin' ardı arkası kesilmemişti

Zaten bir daha da maça gitmedim.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Benim için Davos bitti" sözü gibi o maçtan sonra benim için de futbol bitmişti.

Diğer taraftan futboldaki olumsuz tecrübeden sonra 2006 yılındaki Formula 1 yarışlarına o dönem çalıştığım kurum sponsorlar arasında olduğu için pek de gönüllü olmasam da gitmiştim. Hatırladığım yarışları Paddock Club'da izleyenler pek mutluydu.

Yarışların arasında arabaların bakımı vs. gibi etkinlikler yakından izlenebiliyordu. Açıkçası etkinliğin özellikle bu tarafı ilgimi çekmişti.

Resmen markalar havada uçuşuyordu. Markaların da bir adım önünde Schumacher, Alonso gibi yarışçılar elbette çok daha büyük markalardı.

Yarışların canlı yayınlanması, buradaki büyük bütçeler, reklamlar Yani dev bir endüstri ile karşı karşıyaydık.

Neyse ki futboldaki olumsuz tecrübe Formula 1'de yaşanmamıştı.

Futbola tekrar dönecek olursam

Futbolun da Formula 1 gibi büyük bir endüstri olduğu aşikâr.

Hatta bazı makalelerde futbol için 'üreticisi, tüketicisi, medya ve iletişimi, ürünü, ürününün pazarlanması, arzı, talebi ve dağıtımıyla birlikte önem arz eden bir endüstriye dönüşmüştür' tanımı yapılıyor.

Bunu detaylandıracak olursak bu endüstrinin önemli aktörleri arasında kulüpler, futbolcular, menajerler, taraftarlar, federasyonlar, yayıncı kuruluşlar, sponsorlar, tedarikçiler, finansal kuruluşlar yer alıyor.

Yani büyük bütçelerin, büyük rakamların konuşulduğu bir alan...

Ve yönetilmesi kolay olmayan bir endüstriden bahsediyoruz.

İşin çıktısı olarak bizler 'şu futbolcu şunu yapmış, şu maçta şu olay yaşanmış' gibi cümleler kurarken bu büyük endüstride milyon dolarlar sponsorlar, yayıncı kuruluşlar tarafından ödeniyor, birçok kişi istihdam ediliyor.

Ya da yasadışı bahis meselesiyle birlikte çok çok büyük rakamlar telaffuz ediliyor.

Tüm bunlarla birlikte 'futbolun geniş kitleleri etkileyebilme gücü' birçok yapının ilgisini çektiği gibi en çok da siyasetin ilgisini çekiyor.

Taraftar profili, taraftarların davranış kalıplarının siyasetin özellikle ilgisini çektiği düşüncesindeyim.