Eski binalarda asansör rehberi

Engelli asansörünü sadece engelli mi kullanır Eski bir apartmanda sonradan asansör yaptırılması ile bir engellinin kendisi için asansör yaptırması farklı mı Engelli bunun için nasıl bir yol izlemeli Bu durumda asansörün parasını kim öder Engelli asansörünü sadece parasını ödeyen o engelli malik mi kullanır Okurlarımın bu sorularını İstanbul Barosu avukatı ve kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.

1- ASANSÖR İÇİN HANGİSAYISAL ÇOĞUNLUKLAKARAR ALINMALI

- Okur M.R.: Ankara'da beş katlı bir apartmanda oturuyoruz. Maliklerin çoğu yaşlı ve hasta. Giriş kattaki iki malik asansör istemiyor ve karşı çıkıyorlar. Asansör yaptırmak için hangi sayısal çoğunluk ile karar alabiliriz

Avukat Kısacık: Okurun sorusundaki gibi beş katlı eski bir binada oturuyorsak, asansör olmadığı için üst kattaki yaşlılar ve hastalar sıkıntı yaşıyorlarsa sonradan binaya asansör yaptırılması bazı koşulların gerçekleşmesi halinde mümkündür. Kat malikleri apartmanın ortak yerlerinde kendi başlarına bir değişiklik yapamazlar. Kat Mülkiyeti Kanunu'na (KMK) göre ortak alanda yapılacak bütün faydalı yenilik ve ilaveler apartmandaki tüm kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılabilir. Burada dikkat edilecek konu toplantıya katılanların çoğunluğu değil bütün kat maliklerinin çoğunluğudur.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

2- PROJEDEASANSÖR YOKSA

Orjinal projemizde asansör yok. GK'da karar alarak asansör yaptırmamız mümkün mü

Böyle bir durumda binaya sonradan asansör yaptırmak için sayı ve arsa payı çoğunluğu sağlanması yeterli olmaz. Eğer binanın projesinde asansör yoksa; bu durumda proje tadilatı gerektiği için maliklerin oybirliği ile karar almaları ve ilgili belediyenin de bu tadilat projesine izin vermesi gerekir. Bina asansör yapımına uygun değilse, asansör yapacak yer yoksa, asansör yapılması binanın statiğine zarar verecekse; belediye tadilat projesine onay vermeyecek ve oybirliğiyle karar alınmasına rağmen asansör yapılamayacaktır.

3- ASANSÖR BOŞLUĞUKAPATILMIŞSA

Projeye göre binamız asansörlü ve asansör boşluğu da var ancak kapatılmış. En üst katta oturuyorum. 80 yaşındayım ve hastayım. Diğer komşularım "pahalı ve gereksiz" diye karşı çıkıyor. Ben tek başına asansör yaptırmak istiyorum. Nasıl bir yol izleyebilirim

Binanın projesinde zaten asansör varsa, asansör yapılacak boşluk bulunuyorsa; bu durumda asansör yapılır. Gerekli giderler için bütçe oluşturmak gerektiğinden Kat Malikleri Kurulu'nun kararı ile bütçe oluşturulur. Hatta Genel Kurul'da "Asansör yapılmasın" şeklinde karar çıksa dahi bir kişi bile istese de asansörü yaptırılabilir. Bu karara aykırı oy veren-muhalif kalan ve asansörün yapılmasını isteyen kat maliki okurumuz, toplantı tarihinden itibaren bir ay içerisinde, toplantıya katılmayan kat maliki ise kararın kendisine tebliğinden itibaren bir ay içerisinde dava açarak; projesinde zaten var olan asansörün yapılmasını taşınmazın bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesinde dava açarak ister.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

4-HÂKİM KARARIYLAASANSÖR

Hâkim kararıyla asansör nasıl yapılır

Orijinal mimari projesinde asansör varsa ve bina asansör yapımına uygunsa, statiğine zarar vermemek kaydıyla hâkim asansör yapılması yönünde karar verir. Hâkimin verdiği sürede gerekli bütçeyi oluşturarak ve toplayarak, yöneticinin asansörü yapması konusunda karar oluşturulur ve asansör yapılır. Hâkim kararında, verilen sürede yönetici asansör yapımına başlamazsa; asansörün parasını maliklerden toplayarak yapmaları için davacılara yetki verir. Davacı, kararı icra kanalıyla yerine getirir ve asansörü yaptırır. Asansör yapımına tüm malikler arsa payı oranında katılırlar. Ödemeyenlerden icra yoluyla tahsil edilir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

5-Sonradan binamıza asansör yaptırılıyor ve 130 bin TL ödemem isteniyor. Zemin katta oturduğum için ben bu asansörü neredeyse hiç kullanmayacağım. Diğerleri ile aynı miktarı ödemek zorunda mıyım

KMK'nın 20. maddesine göre kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüler. Zemin katta yer alan bağımsız bölümlerin malikleri için KMK'da özel bir düzenleme yoktur. Yönetim Planı'nda (YP) da farklı bir düzenleme yoksa; malikler asansör yapım ve işletme giderleri arsa payları oranında katılacaklardır. Okurumuz da asansör parasını diğer malikler gibi ödemek zorundadır.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

ENGELLİ MÜLK SAHİBİ ASANSÖR YAPTIRMAK İSTERSE

6-Eski bir apartmanda sonradan asansör yaptırılması ile bir engellinin kendisi için asansör yaptırması farklı mı Engelli malik nasıl bir yol izlemeli

Engelliler yönünden farklı düzenleme vardır. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 42. maddesine göre engellilerin yaşamı için zorunlululuk varsa proje tadili için oybirliği gerekmez. Engellinin talebi üzerine Apartman Genel Kurulu'nun en geç üç ay içerisinde toplanarak, sayı ve arsa payı çoğunluğu ile asansör gibi yerlerin yapılmasına karar vermeleri gerekir. Diğer kat malikleri engelli komşularının talebini kabul etmezse; malikin talebiyle bu konuyla ilgili yönetmelik uyarınca oluşturulan komisyona başvurulur.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

KOMİSYON ÜYELERİ

KMK'nun 42. maddesine dayanılarak hazırlanan Yapılarda Engelli Kullanımına Yönelik Proje Tadili Komisyonları Teşkili Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'te komisyonların kimlerden kurulacağı, çalışma usul ve esasları gösterilmiştir. Komisyonda yapının proje müellifi, Bakanlıktan bir mimar veya mühendis üye, belediye veya il özel idareden bir mimar veya mühendis üye, mimarlar veya ziraat mühendisleri Odası'ndan bir üye, ilçe sağlık müdürlüğü, üniversiteler veya tabip odasından engelli grubuna uygun bir doktor, tadilat talebinde bulunan engelli grubuna mensup bir dernek, federasyon, konfederasyon temsilcisi bir üye bulunur.