'SEÇİLMİŞLİK' SAFSATASI

1

Kim ki, kendilerini 'seçilmiş' olarak kabul ediyor, onların tanrısı 'icat edilmiş bir Tanrı'dır.

Ayrıca; kim ki kendilerini mutlak mükemmelliğin tek gerçek temsilcisi, ya da Tanrı'nın görevlendirdiğiseçtiği bir toplulukhalkmilletfırka olarak görmüşse orada ayrımcılık, haksızlık, ahlaksızlık, zulüm ve katliam olmuştur.

Seçilmiş olma iddiası doğal olarak ötekilerden farklı ve üstün olmayı içerir, farklı ve üstün olanın, değerli olanın her zaman değersiz öteki olanları yönetmeye ve eğitmeye hakkı olduğu inancını pekiştirir.

Ve biz ne yazık ki; tarih boyunca kendini seçilmiş görüp başkalarına zulmetmeyi bir hak olarak gören nice toplumlar gördük.

2

Yahudiler; kendini seçilmiş topluluk görme inancını 'vadedilmiş topraklar' iddiasıyla da güçlendirerek, her fırsat bulduklarında kendilerinin dışında kalan insanları aşağılamaya, anlamsızlaştırmaya kalkışmışlar ve onlar üzerinde yaptıklarıyapacakları her tasarrufun Tanrısal bir meşruiyet taşıdığını söyleye gelmişlerdir.

Seçilmiş olmaları münasebetiyle bir imtihanla muhatap olmadıklarıolamayacakları gibi, Yahudi kelimesiyle 'günah' kelimesinin birlikte zikredilemeyeceğini söyleyegelmişlerdir. Seçilmiş Yahudi halkı için 'günah' diye bir şey söz konusu değildir. Zaten bidayette seçilmiş oldukları, istisna edildikleri için Tanrı onların hayatlarına da karışmaz...

Keza Hıristiyanlar da 'seçilmişlik ilkesine' inanırlar. Seçilmiş kavim olgusunu olumlayarak tanırlar. Tanrı'nın her zaman, yeryüzünde seçilmiş kulları olduğu inancını elde bir sayarlar.

Ne var ki; Yahudiler İsa'yı peygamber olarak tanımadıkları, dahası O'nu, dolayısıyla Tanrı'yı öldürdükleri için lanetlenmişlerdir ve seçilmişlik imtiyazını kaybetmişlerdir. Artık seçilmiş topluluk Hıristiyanlar olmuştur.

O kadar ki; Pavlus'un söyleyişiyle; Hıristiyanlık, bu yeni iman 'Tanrı'nın kutsal ruhuna bir açılış'tır. Bu yeni iman (Hıristiyanlık) sayesinde insanlar köle olmaktan kurtulur ve Tanrı'nın oğulları olur. Dolayısıyla Tanrı'nın oğulları yeryüzünde Tanrı'nın mirasçısı konumundadır ve doğuştan 'mirasçı' olan bu halk başkalarından farklı, onlardan üstün yeni seçilmiş bir halktır.

Günah meselesine gelince; Hıristiyanlar da günahlardan azadedir. Çünkü İsa bütün Hıristiyanların günahına 'kefaret'