Ana babanın vefâtından sonraevladın vazifeleri...

Ana baba hakları -5-

İmam-ı Nesefî hazretleri, ana-babanın vefâtından sonra yapılması gereken kırk vazifeyi şöyle bildiriyor:

1- Ana babasının ölüm haberini alan evlat, önce kanunî işlemleri tamamlamalıdır. Cenazenin defin işlerinde erken davranmalı ve acele etmelidir. Hemen, ölümün gerçekleştiğini tesbit ve tevsik etmek için, Belediye ve diğer yetkili kurumların tayin ettiği bir doktordan "Ölüm Raporu" alarak, Mezarlıklar Müdürlüğüne müracaat edip "Defin Ruhsatı" almalıdır.

2- Ana babanın cenazesini, ehlini bulup sünnet üzere yıkamalı ve kefenlemelidir. Bu işi iyi bilen salih kimselere yaptırmalıdır. Sünnete uygun olarak kefenlemeli, caiz olmayan kefen kullanmamalıdır. Kefende, sünnet olan sayıya dikkat etmeli, erkeklere üç ve kadınlara beş parçadan fazla yapmamalıdır. Kefende israf etmemeli, helal olan parasından kefen almalıdır.

Cenaze yıkandıktan sonra, bir tabut içinde "Musalla taşı" üzerine konup, biliyorsa kendisi veya tayin edeceği sâlih bir Müslüman tarafından namazı kılınmalıdır. Cenaze namazını bid'at ehli, sapık kimselere kıldırmamalıdır. Namazdan önce, akraba ve arkadaşlarından helallik istenmeli ve varsa kul borçları ödenmelidir. Cenaze namazında cemaatin çok olması iyidir...

3. Cenazeyi, kabirde iyi ve sâlih kimselerin arasına defnetmeli, kötülerin arasına gömmemelidir. Çünkü kötü komşudan onlara sıkıntı gelir. Birisi şöyle rivayet ediyor: Oğlumu rüyada gördüm. Allahü teâlâ sana ne muâmele etti diye sordum. (Zararım yok, lâkin filân fâsıkın, kötü kimsenin yanına defnolunduğumdan, ona olunan azaplardan kalbime korku giriyor) dedi.

4- Ana-babanın cenazesini toprağa, evlat kendisi koymalı, mezarı kazan ve çalışanları memnun etmeli, kabrin üzerini balık sırtı gibi yapmalıdır. Kerpiç kullanmalı ve pişmiş tuğla kullanmamalıdır. Çivi, tuğla gibi fırınlanmış şeyleri kabrin içinde kullanmak mekruhtur. Kabrin üstünü, dışardan tuğla ve mermerle örtmek caizdir. Toprağı başında sadaka vermelidir.