Tarihin en kısa ve en net zaferi "Mohaç" (29 Ağustos 1526)

Kânûnî Sûltân Süleyman sarayında güzel bir abdest aldıktan sonra yanında Sadrâzâm Dâmâd İbrâhim Paşa olduğu halde, Eyyüp Sûltân Hazretleri olarak bilinen Hazreti Hâlid bin Zeyd'in (radıyallahu anhum) kabrini ziyaret etti. Muzafferiyet için uzun duâların ardından dönüşte Babası Yavuz'un, Ebû Vefâ Hazretlerinin ve dedesi II. Bâyezıd'ın kabirlerine uğradı.

Önemli ve uzun bir sefere çıkıyordu. Bu, tahta geçtikten sonra üçüncü sefere çıkışıydı. İlk iki seferinde Belgrad ve Rodos'u fethetmişti. Şimdi ise hedefinde Macaristan vardı. Çünkü Belgrad'ı elinden kaptıran Macar olmayan Macaristan Kralı II. Layoş, henüz Çaldıran'ı unutmayan İran'la ittifak görüşmelerine başlamıştı. Ayrıca Türkiye'ye bağlı Eflak ve Boğdan Prenslerini kandırarak, muhtemel bir savaşta gâlip gelirlerse kendilerine tâbi olmaları için anlaşma yapmışlardı.

23 Nisan 1526'da İstanbul'dan yola çıkıldı. Her tarafı bataklığa çeviren ve haftalarca sürecek yoğun yağmurun altında 26 günde Filibe'ye, 36 günde Sofya'ya ulaşıldı. Belgrad'a varıldığında ise takvimler 9 Temmuz'u gösteriyordu. 800 küçük gemi ve kayıktan oluşan ince donanmada Tuna üzerinden Belgrad önlerine gelmişti.

İlk hedef Belgrad'ın 56 km. kuzeybatısında bulunan Petervaradin olmuştu. 14 Temmuz'da başlayan kuşatma 13 gün sürdü. 27 Temmuz 1526'da Sadrâzâm İbrahim Paşa kaleyi düşürdü. 8 Ağustos'ta Ujlak kalesi fethedildi. Aynı gün, Drava Nehrinin güney kıyısında bulunan Osiyek teslim oldu.