Milyarlık yatırımla 'yeni BMC' geliyor

"Türkiye'de üretimin gücünü göstermek adına yeni bir BMC için çalışıyoruz" diyen Fuat Tosyalı, dev yatırımlarla 2024'ü dönüşüm yılı ilan ettiklerini söyledi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de gerçekleşen "Bus World" fuarına katılan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, BMC'yi devraldıkları 2 yıldan bu yana yatırıma yöneldiklerini belirterek, gelecekte şirketin global oyuncu olma adına önemli projelere hazırlandığını söyledi. Bu doğrultuda şirket, ticari araç, askeri araç ve Altay Tankı'nın üretiminde güçlü atağa kalkmış durumda.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"BMC'ye 2 yılda 3.6 milyar liralık yatırım yaptık. 2024'te 10 milyar liralık yatırım daha yapacağız" diyen Fuat Tosyalı, "BMC nasıl ki geçmişte sektörde ilkleri başardıysa bugün de başlattığımız inovasyon odaklı yatırımlar sayesinde büyük bir dönüşüme imza atarak elektrifikasyon çağında yeni nesil ticari araçlarıyla yine öncü olacak. TOGG'un ortaklarından biri olan BMC, kendi bünyesinde de elektrikli araçlara ciddi yatırımlar yapıyor. Ar-Ge'miz, sıfır emisyon hedefine elektrikli araçlarla katkı vermek için çok ciddi çalışmalara imza atıyor" dedi.

Araziler satın alındı

Tosyalı Holding dönemiyle birlikte BMC, daha uygun üretim koşullarından dolayı, Karasu'daki tahsisli arazi yerine kendi kaynakları ile arsa alarak yatırıma soyundu. Böylece BMC'nin savunma sanayine dönük üretim üssü için Ankara Kazan'da 850 bin metrekarelik, ticari araçlar için de Yalova'da 600 bin metrekarelik arsa satın alındı.

Tosyalı Holding BMC'nin yüzde 50.1 hissesini Haziran 2021'de devralmıştı. Şirketin yüzde 49.9'u Katarlılara ait.

80 ülkeye ihracat

Gelirlerinin yüzde 70'i ihracattan gelen BMC'nin bu gücüne değinen Fuat Tosyalı, ''Savunma sanayi ihracatında sektör 5'incisiyiz. Ticari araçlar ve askeri araçlarımızı 80 ülkeye ihraç ediyoruz" dedi.

Fuara katılan BMC CEO'su Prof. Dr. Murat Yalçıntaş, üretimde askeri-sivil araç payı hakkında, "Askeri araçların payı yüzde 65, sivil ticari araçların payı yüzde 35. Üretimdeki bu dağılım TSK'dan ve ihracat pazarlarından aldığımız askeri araç siparişlerine göre değişiyor" diye konuştu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Elektrikli otobüs şovu

BMC fuarda Procity 12M EV ve Neocity 8,5M EV elektrikli otobüsleri için geliştirilen teknolojileri de tanıttı. Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Prof. Mehmet Çelik'le birlikte geliştirme sürecinde Aselsan'la işbirliği yaptıkları "Procity 12 m EV" elektrikli otobüs sergilendi.