TRT-Dosya haber-Beşinci kol faaliyeti!

Dünyada mağdurların ve mazlumların umudu olarak görülen Türkiye Cumhuriyeti'nin seçilmiş Devlet Başkanı-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son zamanlarda sıklıkla kullandığı bir terim olan "beşinci kol faaliyeti"sözünü son olarakhükumete karşı yapılan söylemlere karşı kullanmış ve "Hükümetimizi engellemek için beşinci kol faaliyetleri dahil her yolu deniyorlar!.."demiştir!

Dünyada bugün sıcak savaşlar giderek azalsa da son Ukrayna Rusya Savaşı, Afrika'daki dış güçlerin müdahalesiyle ülkeleri paylaşım savaşı, ve Orta Doğu'da kargaşa çıkaran şer ittifakının müdahaleleri devam ederken esasen soğuk savaşlar gelişen teknolojinin ışığında siber teknoloji ve medya kullanılarak aslında "psikolojik savaş"türlerinin en başında yaralan "beşinci kol faaliyeti"bütün dünyada ülkelere ve bilhassa son yıllarda Türkiye'ye karşı kullanılmaktadır..!

Psikolojik savaş-beşinci kol faaliyeti!

Bu terim bilimsel olarak;

Sosyoloji, psikoloji, antropoloji bilimlerinin birleşmesiyle son on yıllarda yeni bir bilim dalı olan ve İstanbul Üniversitesi'nde kürsüsü ilk defa kurulan"sosyal Siyaset" bölümünden en önemli inceleme dallarından birisidir!

Psikolojik savaş ve metotları içinde en önemli bölümü de bunun propaganda metotlarından biri olan beşinci kol faaliyetidir!

Prof. Dr. Sabahattin Zaim, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Dr. Turan Yazgan gibi Türkiye'ye malolmuş hocalarımızın kurduğu bu bölüm; Türkiye'de cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakanlar yanında pek çok siyasi partinin lideri, sanayici ve işadamları biraz da dış politikada siyaset ve çalışma ekonomisi alanlarında doktora talebelerle Türkiye'ye yüzlerce insan yetiştirmiş hocaların hocalarından "sosyal siyaset, çalışma ekonomisi doktorası"olan biri gibi bu konuda yeni akitteki bu köşemde üç haftadır yazdığım yazılar Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı "beşinci kol faaliyeti" açıklaması yanında TRT Haber'in aynı konuyla ilgili"dosya haber"hazırlayıp yayınlaması gündem olmuştur..!

Psikolojik savaş türlerinin hedefi "beyin yıkamadır".

Psikolojik savaşın en önemli taktiklerinden biri olan"beşinci kol faaliyeti"kavramı 1930'lu yıllardaİspanya'da iç savaşın sürdüğü zamanlar General Franco liderliğindeki ordular başşehir Madrid'i ele ele geçirmek için halkın ikilikleri bırakarak birlikte şehri savunmadaki gücü karşısında büyük bir dirençle karşılaşınca Franco'nun şehri savunan sosyalistlere karşı söylediği:

"Şehri dört koldan sardık! Beşinci kol da şehir içinde hazırlığını yaptı işaretimizi, bizi bekliyor"!

Franco'nun istihbarat elemanları şehirdeki devlet kurumları içine, partilere ve halk hareketinin içindeki kuruluşlara sızmışkripto ajanları sayesinde bir kaos yaratarak ayaklanma çıkardı ve bu ayaklanma sonucunda da şehirdeki insanların birlikteliği ortadan kalkınca şehir teslim alındı!!

Dünya beşinci kol faaliyeti sözünü Franco'dan öğrendi!

Aslında İspanya'da Franco'nun müdahalesi ile ortaya çıkan"beşinci kol"negatif değil, pozitif.

Bu tabir bugünkü "içeride düşmanın emrindeki adamlar," "ajanlar"anlamını ise Madrid'deki komünistler sayesinde kazanmıştır!

"Beşinci kol" suçlaması devletler ve liderler tarafından kullanılmıştır!

İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin hedefindeki ülkelerin içindeki Nazi yanlısı komünistler için kullanıldı.

Bugün de hâlâ kullanımda.

Çin, Hong Kong'taki protestolar için;Putin ve Orban ülke içindeki muhalifler, liberal STK'lar için;Avrupa'daki aşırı sağ partiler göçmenler için "beşinci kol" faaliyeti sözünü kullanırken;

Beşinci kol tabiri Türkiye'de de,70'lerde sağcılar tarafından içerideki solcular için kullanıldıktan sonra, Türkiye'de Franco gibi iktidarı ele geçiren askerler tarafından 80'lerde millet tarafından, 28 Şubat döneminde irtica için, 90'ların sonundan itibaren ise ulusalcılar tarafından bütün sivil toplum faaliyetleri ve liberaller için kullanılmış halen de kullanılmaya devam etmektedir!

Ülkede