Yatırım fonları

Son dönemde hisse senetlerine ilgi büyük. Gelin bir de hisse senetlerinin profesyonelce yönetildiği yatırım fonlarını tanıyalım. Yatırım fonu nedir Kimin içindir Nasıl alınır

YATIRIM FONU BASİTÇE NEDİR

Aslında temel olarak baktığımızda yatırım fonlarını bir havuz gibi düşünebiliriz. Hepimiz o havuza bir para aktarıyoruz. O paraları uzmanlar hisse senedi, mevduat, yabancı hisse senedi, altın, gümüş gibi farklı enstrümanlarda değerlendiriyor. Herkes o havuza attığı oranda değerlenen paradan pay kazanıyor.

HİSSE-HİSSE FONU FARKI

Hisse tek. Hisse fonu içinde birçok hisse barındırır. Örneğin bir kuruyemişçiye girdiniz, Hisse badem, fındık, ceviz iseHisse yatırım fonunu karışık kuru yemiş gibi düşünebilirsiniz.

USTA YÖNETİM

Nasıl doktor hasta iyileştirmeyi, avukat dava kazanmayı bilirse fon yönetenler de yatırım uzmanıdır, onlar da yatırımın doktoru, avukatı gibidirler.

TÜRLERİ

Çeşit çeşit yatırım fonu var.

1. İÇINDE BULUNDURDUĞU VARLIKLARA GÖRE:

Hisse yatırım fonları, altın yatırım fonları gibi. Riskler de bu varlık sınıflarına göre kategorize olur riskli fonlar, daha az riskli fonlar.

2. SEKTÖRLERE GÖRE

Teknoloji yatırım fonları, sağlık, ihracatçı şirketler...

BUNLARA DİKKAT!

Bir yatırım fonuna para yatırdığınızda, tıpkı halka açık bir şirketin hissesi gibi, o fonun içinde bir ya da daha fazla birim satın alırsınız. Yatırım Fonu almaya karar verirken,

1-Fonun türünü, kurucusunu ve sınıfını öğrenmelisin.

2-Fonun hangi araçlara yatırım yaptığını araştırmalısın.

3-Fonun öngörülen vadesini ve risk düzeyini incelemelisin.

4-Fon alım satım saatlerini öğrenmelisin.

5- Elde edeceğin kazanç üzerinden ne kadar stopaj kesintisi yapılacağını sorgulamalısın

EN BÜYÜK AVANTAJI

Neden ben kendi paramı değerlendirmeyip fonları tercih etmeliyim Ben de kendi paramı yönetirken fonları kullanıyorum. Çünkü piyasaları takip edecek, piyasalara sürekli bakacak bir vaktim yok. Bu kadar bilgiye de sahip değilim. Ama tek işi finansal piyasaları izlemek olan kişiler çok daha fazla bilgiye sahipler. Her gün piyasaya bakıyorlar ve bu şekilde gelen bilgileri anlık olarak görebilme şansına sahipler. Yatırım fonlarının en büyük avantajı bu. Uzman portföy yöneticileri tarafından yönetilmesi.

UZMANLIK ŞARTI VAR

Son dönemde her yer "ben uzmanım" diyen kişilerle dolu ama buradaki uzmanlık belli sertifikasyonları ve tecrübeyi gerektiriyor. İsteyen herkes finansal piyasalarda portföy yöneticisi olamıyor. Paramızı emanet ettiğimiz kişiler gerçekten bu konularda eğitim görmüş ve akredite olmuş kişiler.

PETROLE NASIL YATIRIM YAPACAĞIM

Finansal ürünlere erişimi de çok kolaylaştırıyor. Diyelim petrol fiyatının yükseleceğine inanıyorsunuz, bir bankaya gittiniz, şubeden içeri girdiğinizde "ben petrole yatırım yapmak istiyorum" dediğinizde fonlar devreye giriyor. İstersem petrole yatırım yapabiliyorum, istersem platine, paladyuma, elektrikli araçlara, Avrupa-Çin-Amerikan borsasına...

TOPTAN ALIM FIRSATI

Perakendede bir ürün aldığınızda daha pahalı bir fiyata alırsınız. Ama toptanda aldığınızda ucuza gelir. İşte fonlar da büyük oldukları için fiyat avantajına sahipler. Yani siz gittiniz altın aldınız. Fonlar daha ucuz altın alma şansına sahip. Bu da fonları çok önemli ve çok değerli kılıyor. Bunların dışında vergi avantajları var.