Tatil beynimize de iyi gelir

Tatiller, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımız için vazgeçilmez. Gelin bu güzel tatil gününün beyne faydasına bakalım...

Özellikle Ramazan Bayramı gibi özel zamanlar, yenilenmek ve sevdiklerimizle kaliteli zaman geçirmek için mükemmel bir fırsat. Zaten, günümüzün hızlı tempolu yaşamında, tatil artık sadece bir lüks değil, genel sağlığımız için adeta bir ihtiyaç. Bilim adamları da bu konuda benimle hemfikir: Tatil yapmak sadece ruhumuza değil, beynimize de iyi geliyor.

SEYAHAT ETMEK NEDEN MUTLU EDİYOR

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Öncelikle, şunu bir düşünelim; neden yeni bir yer görmek, yeni insanlarla tanışmak, belki biraz macera peşinde koşmak bizi bu kadar mutlu ediyor Psikologlar buna 'Easterlin paradoksu' diyor. Yani, evet, para mutluluk getiriyor ama bir yere kadar. Sonrasında ne mi oluyor Alışıyoruz. Benim de lisans üniversitem olan Cornell Üniversitesi'nden psikoloji profesörü Dr. Thomas Gilovich'in de yaptığı bir araştırmaya göre, insanlar başlangıçta aldıkları yeni şeyler ve yaşadıkları deneyimlerden aşağı yukarı aynı düzeyde mutluluk alıyorlar. Ama zaman geçtikçe, o yeni şeylere olan ilgi azalıyor, deneyimlerden alınan keyifse daha da artıyor.

STRES ATMADA BİR NUMARA

Günlük rutinler, iş stresi, ev işleri derken bazen kendimizi bir çarkın içinde dönüyor gibi hissedebiliriz. İşte tam bu noktada devreye tatil giriyor. Yeni yerler görmek, yeni insanlarla tanışmak, belki de hiç denemediğimiz bir sporu denemek bizi yeniliyor. Günlük hayatın streslerinden uzaklaşmak, zihnimizin ve bedenimizin yenilenmesini sağlıyor. Yani aslında seyahat etmek, sadece yeni yerler görmek değil, aynı zamanda kendimizi yenilemek, belki de kendimizi yeniden keşfetmek için bir fırsat. Tabii tatil demek, sadece uzak diyarlara gitmek değil. Bazen bir hafta sonu kaçamağı, hatta bir günü sadece kendimize ayırmak bile bize tatil gibi gelebilir.

BEYNİMİZİ NASIL ŞEKİLLENDİRİYOR

Bir zamanlar bilim insanları, beynimizin sadece çocukken şekillendiğini düşünürdü. Ama artık biliyoruz ki bu doğru değil. Beynimiz, hayatımız boyunca değişebiliyor, gelişebiliyor. Bu olaya 'nöroplastisite' diyoruz. Alışılagelmişin dışına çıkmak, yeni yerler keşfetmek, yeni bir dil öğrenmeye çalışmak bile beynimizin daha iyi çalışmasını sağlayabilir. Yani, tatil sadece eğlenmek için değil, aynı zamanda zihinsel sağlığımız için de önemli.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

BEKLENTİSİ BİLE YETİYOR

Bir tatili planlamak, o tatili yaşamakla neredeyse aynı derecede heyecan verici olabiliyor. Bunu okuyunca şaşırmış olabilirsiniz ama gerçek bu. Bir tatilin hayalini kurmak bile beynimizde dopamin salgılanmasına sebep oluyor. Yani, tatilin sadece kendisi değil tatil planlamak bile bizi mutlu edebiliyor.