Size özel krediler var kadınlar, iş kurun

Trabzon'dan Antalya'ya, Bursa'dan Gaziantep'e birçok bölgemizde yüzlerce kadının sorunlarını birebir dinledim 13 senedir. İstanbul'da 3 sene boyunca 20 bin kadına birebir ev bütçesi eğitimi verdim. Berlin'den Pekin'e, New York'tan Ürdün'e, sürekli kadınlarla buluşuyoruz.

BARBIE BİLE PES ETTİ

Hep şunu görüyorum: Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kadın kimliği kabuk değiştiriyor. Pembe kimlik kullanmak isteyip istemediğinizi bugüne kadar soran oldu mu Hayır, neden Çünkü kız çocukları pembe sever, peri masalı okur, en büyük hayali bir prensle evlenmektir. Bilmezler ki o filmlerdeki şatolar, saraylar çok sıkıcı, bütün gün prenses prenses evde otur, zamanın geçmesini bekle. Geçtiğimiz haftalarda vizyona giren 'Barbie' filminde gördüm ki, onu yaratan kadın da bu 'pembeleştirme' konusunda farklı bir adım attı.

14 YAŞ KRİTİK

Araştırmalara göre bir genç kızın iş hayatına girmeye özenme yaşı 14-15. Demek ki üniversite çok geç. Kızların fiziksel olarak zorlanmaları, ekip sporu yapmaları, genç yaşta özgüvenini artırmalarına müthiş destek oluyor. En büyük örneğimiz Kadın Voleybol Milli Takımımız. Hepsi ile gurur duyuyoruz.

KADIN BEYNİ FARKLI

Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi'nde yapılan bir araştırmada kadın ve erkek beyinlerinin yapısı incelendi. Kadınların ve erkeklerin beyin yapıları da, sinir bağlantıları da farklı. Kadın beyninin 2 yarısı arasında iletişim var. Erkek beyni harekete daha çabuk geçiyor, kadın beyni sağ ve sol lob arasında birbirine bağlı bir dizilim sergiliyor. Erkeklerde bu bağlantı ön ve arka taraf arasında. Bu nedenle erkekler haritada yön bulma konusunda daha iyiyken, kadınlar hafıza konusunda daha iyi. Ama erkekler tek işe konsantre olabiliyorken kadınlar sağ ve sol lob aynı anda çalıştığı için aynı anda birden fazla iş yapabiliyor. Bu da aslında kadınların iş kurmaya cesaret etmeleri sağlandığında çok daha başarılı işler kurabileceklerinin göstergesi. Tek yapılacak şey iyi bir iş planı.

HALKBANK'TANFINANSMAN DESTEĞİ

Yeni binalarında ziyaret ettiğim Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, ''Hep söylediğimiz gibi biz 'önce halk, sonra bankayız'. Bu anlayışımızı, kadınların ekonomik hayata dahil olması noktasında da sürdürüyoruz. Finansman olanaklarına erişmek için imkanlar oluşturmaya ve girişimleri desteklemeye önem veriyoruz. Bu amaçla dönem dönem özel ürün ve hizmetler geliştiriyoruz'' diye heyecanla paylaştı kadın girişimcilere destek programlarını. Destek kapsamında, ilk defa işini kuracak ya da halihazırda işini kurmuş olan kadınlarımıza yönelik 'Kadın Girişimci Kredisi' var. Kadın girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırmak ve iş fikirlerinin filizlenmesine imkan tanımak amacıyla 300 bin liraya kadar destek veriyorlar. Kadınlara krediye bu denli değer veriliyor olması dikkatimi çekti.

Kadınlara özel bir bireysel emeklilik ürünü ve kredi kartı bile tasarlamışlar. 'KOSGEB KOBİ Finansman Destek Paketi' kapsamında sunulan azami limiti 50 bin lira olan girişimci kredisini, kadın girişimci olması durumunda 70 bin liraya çıkartarak kadınlara pozitif ayrımcılık yapıyorlar. Ayrıca; KOSGEB projesi onaylı olan genç kadın girişimci esnaf ve sanatkarlara 300 bin liraya kadar; en az 1 yıllık ustalık belgesine sahip olan kadın girişimci esnaf ve sanatkarlara ise 500 bin liraya kadar sıfır faizli kredi kullanma imkanı sunuyorlar. Finansman desteklerine ilave olarak Halkbank, 'Üreten Kadınlar Akademisi' ile de kadın girişimcilerin iş dünyasında başarılı olmalarını sağlamak için eğitim ve danışmanlık imkanları sunuyor.