Siz sorun ben cevaplarım

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili çok fazla soru geliyor. İşte herkesi ilgilendiren bu sorulara cevaplar...

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

DEVLET KATKISI İÇİNSINIR VAR MI

SORU: Devlet katkısının tam alınması için 20 bin lira eksiğim var. Borçlanma mı yapmalı, altın mı bozmalı Elif

CEVAP: Bireysel emeklilik sistemine yatırılan her katkı payı için devlet yüzde 30 oranında katkı payı ekliyor. Fakat bunun için de maksimum bir sınır uyguluyor. Yıllık brüt asgari ücret tutarının yüzde 30'una kadar, ben de katkı ödüyorum diyor. Burada katılımcıların 2023 yılı için sınırı 140 bin 535 lira. Bu ödemeyi dilerlerse peyderpey ya da tek seferde yapabilirler, aylık düzenli ödedikleri ya da 3 aylık ve 6 aylık katkı paylarını bu rakama gelecek şekilde de ayarlayabilirler.

10 YIL, 56 YAŞ ŞARTI

Devlet katkısını alabilmek için de sistemde geçirilmesi gereken bir süre var. Eğer kişi ilk 3 yıl içerisinde BES'ten ayrılmak isterse, devlet katkısındaki bakiyeyi hiçbir şekilde alamıyor. 3 ila 6 yıl arasında kalan katılımcılar devlet katkısının yüzde 15'ini alıyor. 6 ila 10 yıl arasındaki katılımcılar yüzde 35'ine, 10 yılı bitirmiş 56 yaşını tamamlamamış katılımcılar ise yüzde 60'ına hak kazanıyor. Tamamını hak etmek için en az 10 yıl süreyle sistemde kalmak ve 56 yaşını tamamlamak gerekiyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

BU SENE OLMAZSA SENEYE

'Katkının tam alınması için 20 bin lira eksiğim var' demişsiniz. Eğer isterseniz yine altın fonu olarak yapın. Şimdi faizler yükseldi oradaki yüzde 30 katkı için değil, birikimleri de düşünerek karar verin. Bu tamamen size kalmış bir şey. Bu sene yapamıyorsanız seneye yaparsınız. Bu arada 'ben daha fazla ödeme yaptım' diye endişelenmeyin. Eğer siz yıllık brüt asgari ücret tutarının üzerinde bir ödeme yaptıysanız üzerindeki bakiye bir sonraki takvim yılı için geçerli hale gelir ve oradaki devlet katkısından da faydalanabilirsiniz.

BES'TE YENİ YÖNETMELİK

26 Eylül 2023'te Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmeliğe göre, katılımcılar sözleşmelerini sonlandırmadan, konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda birikimlerinin yüzde 50'sini kullanabilecek. Doğal afet durumunda kısmen ödenen tutarın yüzde 25'i oranında devlet katkısı verilecek. Doğal afette kısmen ödeme için süre şartı aranmayacak. Bu yönetmelik yayımı tarihinden altı ay sonra yürürlüğe girecek. Bu çok önemli bir değişiklik. Evlenmek, konut almak gibi önemli kararlar için BES bozduran katılımcılar Mart 2024 sonrasında sistemden çıkmak zorunda kalmayıp, fonlarını teminat olarak göstererek finansmana kolay ulaşabilecekler.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

10 YIL BİTİNCE AYRILAYIM MI

SORU: 2015 yılında üye oldum. 10 yıl sonra 56 yaşını doldurmuş olmuyorum, devam etsem bu benim için avantajlı mı olur, yoksa başka yöne mi aktarayım Zehra

CEVAP: 56 yaşınızı tamamlamanız size fayda sağlayacaktır. Çünkü hem devlet katkısını yüzde 100 hak ediyor olacaksınız hem de sistemden çıkarken elde ettiğiniz getiri üzerinden alınan Gelir Vergisi, 10 yılı doldurduktan sonra 56 yaşı tamamlamadan çıkmak istemeniz halinde yüzde 10 olacak. 56 yaşı tamamladıktan sonra ayrılırsanız yüzde 5'e düşecek. Fonlarda ne kadar uzun süre kalırsanız, getirisi de o kadar artacaktır. Ödeme yaparak ya da yapmayarak 56 yaşınıza kadar devam edebilirsiniz.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı