Mutluluğu getiren para mı

Her zaman sorulan bu soru ile ilgili yapılan birçok araştırma var. Parasızlık insanı mutsuz ediyor tabii ama para varsa insanı mutlu eden esas şey ne İşte bu sorunun beklenen cevabı:

İnsanları neyin mutlu ettiğini bulabilmek için Harvard Üniversitesi'nin yaptığı benzersiz bir çalışma var. 1938 yılında başlamış. Henüz 20 yaşına gelmemiş 724 erkek denekle tam 75 yıl sürmüş bir sosyal deney. Harvard adult developement study (Yetişkin Gelişimi Çalışması).

75 YIL SONRA

Mutluluk; zenginlikle ilgili değil, şöhretle ilgili değil, çok çalışmakla ilgili değil. 75 yıldan alınan en açık mesaj 'İyi ilişkiler bizi mutlu ve sağlıklı kılıyor. Açık ve net'. Yaşadığımız yer ile iyi ilişkilerimiz, akrabalarımızla iyi ilişkilerimiz, komşularımızla iyi ilişkilerimiz, iş yerindekilerle iyi ilişkilerimiz mutlu ya da mutsuz olmamızdaki en büyük etken.

ZENGİN OLMA HAYALİ

Amerika'daki bu araştırmaya liderlik edenlerden Dr. Robert Waldinger yakın zamanda 1980-1999 arasında doğan (Y nesli) ile yapılan başka bir araştırmada kendilerine hayattaki en önemli hedeflerinin ne olduğu sorulan katılımcıların yüzde 80'den fazlasının zengin olmak dediğini aktarıyor.

PEKİ ŞİMDİ NE OLUYOR

Harvard Üniversitesi'nde şimdi bu çalışmanın devamı niteliğinde bir çalışma var. 'Yetişkin Gelişimi Çalışması'nın ikinci neslini yani ilk katılımcıların çocuklarını inceliyorlar. Yeni projeleri çocukluk deneyimlerinin orta yaş sağlığı üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlıyor. Erken dönemdeki olayların orta yaştaki refahımızı şekillendirmeye nasıl yardımcı olduğuna dair ayrıntılı bir model oluşturmak için zengin veri setini kullanacaklar.

ÜRETKEN İNSANLARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

Yemeğini ayakta yemeye razı
Zamanını aile ve iş olarak bölebiliyor
Soru soruyor
Tavsiye kabul ediyor

İLİŞKİ KOVALARI

Benim bu konuya Bolluk Bereket kitabımda da yer verdiğim yaklaşımım şu: Hepimizin içinde 7 ilişki kovası var. Eğer bu kovalar (yani ilişkiler) dolu ise en zengin sizsiniz. Onlar dolmazsa mutluluk 'şeyler'de aranıyor, bu da cepte para bırakmıyor.

KENDİNİZLE İLİŞKİ: Bedeniniz, beyniniz, yetenekleriniz, karakteriniz, inançlarınız ve değerleriniz... Kendinizle aranız iyi mi Kendini sevmek huzurun ta kendisi.

DUNYA İLE OLAN İLİS?Kİ: Varlık sebebiniz, hayatınızın anlamı, c?evreye etkiniz vs. Mevcudiyetinizin anlamlanması, yaş ilerledikçe daha da önem kazanıyor.

AİLE İLE İLİŞKİ: Anne, baba, kardeş, teyze, hala, amca (veya kimle büyüdüyseniz) ile olan ilişki. Bu kişilerin hayatımızda önemli ve kalıcı yeri var.

SEVDİĞİNİZ, ÖZEL BİR KİŞİ İLE İLİŞKİ: Bu ilişkiyi yeşertmeye karşılıklı çaba sarf ediyor musunuz Örnek: Diyelim kavga ettiniz, ne kadar uzuyor Sizin için haklı olmak mı yoksa mutlu olmak mı önemli

ÇOCUKLARINIZ İLE İLİŞKİ: İletişim kuruyor, onları farklılıkları ile kabul edebiliyor, onları anlıyor musunuz Düşünür Halil Cibran'ın dediği gibi; "Çocuklarınız sizin çocuklarınız değil, onlar kendi yolunu izleyen hayatın çocukları."