Esas zenginlik

Her birimiz, içimizde bir hazine ile doğuyoruz. Yaşamımız ise bu hazineyi keşfetmek ve yeşertmek yerine 'şeyleri' kovalamakla geçiyor. Bu kovalamacada paranın, eşyanın bir amaç değil bizi hayallerimize götüren bir araç olduğunu her zaman hatırlayalım. Evet maddiyat şart, lakin çözümün malda mülkte değil içimizde olduğunu unutmayalım.

Para, kimimiz için güvence, kimimiz için kendimizi ifade etmek anlamına geliyor. Kimimiz için bir tutku, kimimiz için el kiri. Çoğu zaman paranın ya da satın alınan şeylerin bizi mutlu etmesini bekliyoruz ama etmiyor, yetmiyor. Bir de bakıyoruz bir süre sonra biz bir şeylere değil onlar bize sahip oluyor. Sürekli başkalarından onay almak üzerine kurulu bir düzenin kurbanı oluyoruz 'Komşular arabamız hakkında ne düşünüyor Arkadaşım yeni ayakkabımı görmüş müdür O restorana gitmezsek ayıp olur' deyip duruyoruz. Elimizdeki para yetmiyor diye hayıflanıyor, neden başkaları daha fazla kazanıyor diye sinirleniyor, ya paramız biterse diye korkuyoruz İlk olarak paranın, eşyanın bir amaç değil bizi hayallerimize götüren bir araç olduğunu hatırlayalım Sadeleşerek güçlenip hırsımızı dizginleyerek yetinmeyi öğrenelim. Elimizdekilerin değerini bilelim. Şükredelim. Biz paranın değil, para bizim peşimizden koşsun.

BEYNİNİ ŞAŞIRT

Ev, iş, yemek yap, toplantı yap, satış yap Dur Hep aynı şeyi yapınca beyin çok yoruluyor. Beyni özel olarak tatile çıkartmanın yolu da onu şaşırtmak. Mesela bir gün sadece su ve sıvı ile beslen, bir gün hiç para harcama, bir gün telefonsuz yaşa, bir gün hiç yapmadığım bir şeyi dene, bir gün aldıklarını kasada sadece madeni parayla öde. Beyin şaşırınca dinlenir tatile gidermiş. O sebeple bilim adamları beyni dinlendirmek için hiç ilginiz olmayan bir konuda bilgi edinmeyi de öneriyor.

SAHTE HAYAT

Her yerde kendimizi ispat edeceğiz derken, hayat akıp gidiyor. Halbuki sen parmak izi gibi teksin Biriciksin, özelsin, eğer istersen her şeyi başarabilirsin. Yaşam bizi değil biz yaşamı peşimizden sürükleyelim. Finansal konularda yeni bir sayfa açalım. Paraya gereğinden fazla önem verme ama ilgisiz de bırakma. Ne az, ne fazla... Gerektiği kadar. Burada altın kural 'senden daha değerli hiçbir şey yok şu dünyada'.

TEMEL DEĞERLER

Sahip olduğumuz temel değerlerin ekonomik hayatımızda önemli rolü var. İnsan bir bina ise sahip olduğu temel değerler de onu ayakta tutan taşıyıcı kolonlar. Hayat bir mücadele, en zor, en sarsıntılı zamanlarımızda bizi ayakta tutan da işte bu sadakat ile bağlı olduğumuz değerlerimiz Dürüstlük, adalet, mutluluk, güven... Birçok şey olabilir değerler. Kişiden kişiye değişir. Peki sizin temel değerleriniz ne Bunu bilirseniz hayatınızı ve özellikle ekonomik hayatınızı da buna uygun yönetebilirsiniz.

İŞİNİZ VE SİZ

Maaşınızı nereden alıyorsunuz İşyerinizin değerleri size uyuyor mu Özellikle yeni işe girecekler, şirketin temel değerlerini inceleyin Örneğin insanlara çok değer verip iyilik yaparak yaşamak isterken, sadece para kazanma odaklı bir işte çalışmak sizi mutsuz eder. Ya da özgürlüğünüze düşkünseniz ve kendi kararlarınızla hareket etmek sizin için çok önemliyse, bir işyerinde çalışmak yerine kendi işinizi kurmak daha uygun olabilir. Sorgulayın.