Dijital obezite

Aslına bakarsanız dünyanın bu aceleci değişime nasıl tahammül ettiğini merak etmiyor değilim. Kaldı ki, bu hızlı değişimden dünyanın da hoşnut olmadığını düşünüyorum. Her yeni günle birlikte yeni kavramlar giriyor hayatımıza, yeni teknolojiler, yeni akımlar, yeni alışkanlıklar. Ve bu değişimden payımızı alıyoruz teker teker.

Dünyanın değişim hızını artıran şeylerin başında teknoloji ve internet geliyor. Bu yüzden artık dünyaya "elektronik köy" diyorlar. Köy deyince aklımıza, sakin yerleşim yerleri, tenha sokaklar, doğallığı bozulmamış kırlar ve mutlu insanlar geliyor. Fakat bu özellikler elektronik köy için geçerli değil. Aksine elektronik köy; insan istifi, gerçeklikten uzak, tehlike, tehdit ve zorbalıkla dolu bir yer. Ve elektronik köyde insanların pek çok şeyle başı belada. İşte onlardan biri de "dijital obezite."

Dijital obezite, gereğinden fazla dijital içerik tüketimi sonucu ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanmaktadır. Teknolojinin aşırı kullanımına bağlı olarak, teknolojiden vazgeçemeyen bireyler, sunulan içerikleri tüketmeye devam ettikçe psikolojik ve fiziksel açıdan sorunlar yaşayabilmekte ve giderek "dijital obezlere" dönüşmektedirler (Bayrak ve Cihan, 2021). Gerd Leonhard'a göre dijital obezite; aşırı bilgi tüketimi ve yeterince dinlenmemeyle ilgili bir durum. Sürekli yemek yemek, başka hiçbir şey yapmamak gibi bir şey" (AA., 2022).

Araştırma sonuçları ülkemizde internet ve medya kullanımının sürekli arttığını göstermektedir. TÜİK (2023), tarafından yapılan "Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması" sonuçlarına göre; 2013 yılında 13 olan bireysel internet kullanım oranı, 2023 yılında 87,1'e ulaşmıştır. Türkiye günlük 2 saat 59 dakika sosyal medya kullanım süresiyle dünyada en fazla sosyal medya kullanan ülkeler sıralamasında 16. olmuştur (We are social, 2023).

Telefonumuzda, bilgisayarımızda veya diğer elektronik aletlerimizde sakladığımız fotoğraflar, dokümanlar, müzikler veya diğer içerikler, gerçekten ihtiyaç duyduğumuz ve sürekli kullandığımız şeyler mi

Sosyal medya platformlarında istemediğimiz halde karşımıza çıkan haberler, reklamlar, anketler, videolar veya içerik üreticileri bizi nasıl etkiliyor

Aynı olaylar, neden farklı haber sitelerine, gazetelere veya sosyal medya platformlarına göre birbiriyle çelişen bir hal alıyor. Ve kim doğru söylüyor

Dijital obezitenin hayatımıza ve alışkanlıklarımıza nasıl yansıdığını görmek için elektronik aletleri ve dijital içerikleri kullanma alışkanlıklarımızı düşünmenizi istiyorum. Kalabalık bir arkadaş grubundaki herkesin kendi telefonuyla meşgul olması, dünyanın belki en güzel manzarasının içindeyken bile fotoğraf veya video çekme telaşıyla anı ve zamanı fark edemeyişimiz, en sevdiğimiz insanlarla konuşurken dahi gözümüzü ekranlardan alamayışımız, kısacık metinleri ve köşe yazılarını dahi okumak istemeyişimiz, parmağımızla içerikler arasında adeta sörf yapışımız, telefonumuzun susmayan bildirim uyarıları. Bu örnekler daha da artırılabilir.