Rauf Tamer de öldü

20 Ekim 2023 günü vefat haberini alınca, gözüm şöyle mâziye doğru kaydı. Bizim neslin ekserisi, onu iyi tanır.

70'li senelerde, Türkiye'nin kargaşa ve anarşi ile cedelleştiği devirde, o sağın, o zamanki büyük gazetesi Tercüman'da yazıyordu. Biraz yelpazesi geniş olsa da, Demokrat ve Demirel muhibbliği de vardı. O günlerde, sağ ve sol partilerin gençleri, anarşik hareketlere teşne olmuşken Adalet Partili gençler buna pek yanaşmıyordu. Bunları da ifade ederdi.

O zamanki sıkıntılı günlerde, milleti rahatlatıcı ve ümid verici makaleler yazardı. Kendisi, pek öyle TV'lere filân çıkmaz, pek konuşmalı programlarda boy göstermezdi. (Bildiğim kadarıyla bunun, bir harfin telâffuzunda zorlandığından dolayı olduğu söylenirdi.)


21 Ekim 1978 senesinde yapılan Adalet Partisi 9. Büyük kongresinin salonunda vazifeli olduğumuz zaman...

Birkaç toplantıda bir araya gelmiştik. Bunlardan, aklımda iyi bir yer tutan ve unutmadığım hatıra şuydu: 21 Ekim 1978 senesinde Adalet Partisi'nin 9. Büyük Kongresi yapılacaktı. Bunun için hazırlıklar yapılıyordu. Kongreden önce, hem Rauf Tamer, hem de Nazlı Ilıcak, yazdıkları makaleler de "Adalet partisi kongre yapıyor ama salon emniyetini, tertibatını, intizamını sağlayacak gençleri bile yok. Bunun nasıl yapacaklar" mânâsında ifadelerde bulunuyorlardı.