Uykusuz geceleri sona erdirecek 5 öneri

Bebek veya çocuklarınız uyku sorunları mı yaşıyor Önemsiz gibi görünen bu durum aslında birçok sağlık sorununa sebep olabiliyor. Peki, çocukların rahat bir gece uykusu uyumaları için neler gerekir Çocukların sağlıklı uyku uyumaları için 'Uyudum Büyüdüm' adında bir kitap yazan Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal'a sordum.

"Ağlamak bebeğin dilidir" derler... Anne babalar, bebeğin ağlamasından ne istediğini anlayabilir mi

Özellikle yeni doğan bebekler isteklerini ağlayarak ifade ederler. Her bebeğin kendine özgü ağlama tonlaması vardır. Bir süre sonra anne ve bebek kendi arasında bir dil oluştururlar. Çoğu zaman anne birinci ayın sonunda bebeğin isteklerini ağlamasına göre ayırt etmeye başlar. Uyku, açlık, biyolojik sorunları ağlama ile ifade ederler. Ancak anneler, ağlamayı her zaman ayırt edemeyebilir ve ağlamayı bir istekle kodlamak da onları yanıltabilir. Bebek ile anne birbirini tanıdıkça aralarındaki iletişim de artacaktır. Ancak şunu unutmamak gerekir ki uyku hem bebek için hem de anne için çok önemlidir.

Bebeklerini uyuturken sıkıntı yaşayan anne babalara önerileriniz neler peki

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Birçok aile, bebeğin uyumamasını normal karşılıyor ve 2-3 yaşına kadar uyku sorununu çözmek için harekete geçmiyorlar. Üstelik bu sorunun kendiliğinden düzelmesini bekliyorlar. Oysa uyku sorunu çok önemli bir sorundur ve erkenden çözülmesi gerekir. Bunun için anne babaların uygulaması gereken temel yöntemler vardır.

Çocuklar düzen ve rutin severler. Bu sebeple anne babalar çocuklarına bir düzen sunmalıdır.Oyun, beslenme, uyku ritüellerin olması çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlar. Günlük rutini olan bir çocuk, diğerlerine göre daha rahat uyur. Her gün aşağı yukarı aynı saatte uyuyan çocukların uykuya geçiş süreleri çok daha kısadır.Uykuya giderken yapılan rutinler de oldukça önemlidir. Kimi zaman ılık bir duş kimi zaman bebek masajı kimi zaman da okunan bir kitap çocuğu uyku öncesi sakinleştirir ve rahat uyumasını sağlar. Özellikle uykuya gitmeden önceki 1 saat boyunca dijital ekranlardan uzak durulmalıdır.Uykuya gitmeden çocuğumuzun tok ve yemeklerini sindirmiş olması önemlidir. Birçok aile açlıktan bebeğinin uyandığını düşünerek aşırı besliyor, bu da çocuğun daha zor uyumasına ve gece uyanmasına sebep olabiliyor. Ayrıca yoğun gece beslenmeleri de uykuyu bölen sebeplerdendir. 9. ayını doldurmuş sağlıklı bir bebek gece beslenmesine ihtiyaç duymaz.Çocuğun uyuduğu odanın uyku hijyeni oldukça önemlidir. Çocuk odalarının olabildiğince karanlık ve sade olması gerekir.

Ayrıca 2 yaşına kadar özellikle çocuklar aşırı dönerek uyurlar ve üstlerini örtmek çoğu zaman onları uyandırır, bu yüzden nefes alabildikleri uyku tulumlarıyla uyumaları çok daha iyi ve doğru olur.