Kendi kendine yetebilen çocuklar yetiştirin

Bazı anne babalar, çocuklarının yalnız başına kalamadığını, adeta yapışık ikiz gibi olduklarını, çocuklarının her an kendilerini ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor. Oysa bu durum çocuk için pek de iyi bir şey değil. Psikolog Dr. Serap Duygulu, "Siz her an onun yanında olamazsınız. Kendi kendine yetebilen çocuklar yetiştirmek çok önemli" diyor.

Bazı çocuklar anne babalarına aşırı düşkün. Bu doğru bir şey mi

- Aslında bu durum çocukla ilgili değil, anne babanın tutumuyla ilgili. Çocuğun kendi başına bir şey yapmasına fırsat verilmemiş, çocuk her ağladığında, her ihtiyaç duyduğunda hemen yanına koşulmuş. Hatta çocuk kendi başına bir şeyi eksik yapsa, büyük ihtimalle anne veveya babası tarafından düzeltilmiş. Yani aslında çocuğun yapabilme becerisi engellenmiş. Bu da çoğunlukla çocukların anne babasına bağlı değil, bağımlı olmasına sebep olur. Örneğin biri çocuğa adını sorduğunda, bu soruyu çocuğun yanıtlamasını beklemeden anne veya babanın onun yerine yanıtlaması ya da çocuk mutfağa bir şey götürmek istediğinde "Sen dökersin, dur ben götürürüm!" diye engellenmesi gibi gündelik konular, çocuğun hayatında hasarı büyük izler bırakabilir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Peki, aslında olması gereken durum nedir

- Olması gereken, kendi kendine yetebilen çocuklar yetiştirmektir. Ancak günümüzde aileler, çevreye olan korkularından dolayı çocuklarını koruma davranışı içine giriyorlar. Çocuklarını markete göndermiyor, sokakta arkadaş edinmesine müsaade etmiyor, herkesin güvenilmez olabileceği düşüncesini çocuklarına aşılıyorlar. Bu çocuklar büyüdüklerinde kimseyle iletişim kuramayan, sosyalleşemeyen, kendine ve kimseye güvenemeyen, içedönük bireyler haline geliyorlar. Çocukların iyi ve kötüyü ayırt edebilmesi, iletişimin önemini bilmesi, tanımadığı insanlarla konuşmanın, yardım etmenin ve yardım almanın nasıl bir duygu olduğunu hissetmesi bu konuda ailelere düşen görevlerden yalnızca birkaçı.

Bir çocuğun kendi kendine yetebilen biri olabilmesi için anne babalara önerileriniz neler

Kişinin kimseye bağımlı olmadan, yalnızlıktan rahatsızlık duymadan ve korkmadan kendi başına istediği her yere gidebilmesi gerekir. Kişi bunu yapamadığı zaman ailesine ve yakınlarına sürekli ihtiyaç duyar hale gelebilir. İleri seviyede de kaygı bozuklukları görülebilir.

Çocuklar ödevlerini ve yetiştirmeleri gereken işleri sadece kendileri yaptıkları zaman, daha iyi organize olabilme ve sorumluluk sahibi olma yeteneklerini kazanırlar. Eğer yapmaları gereken şeyleri onların yerine yapan birileri varsa, bu becerileri kazanmaları ne yazık ki mümkün değildir.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Çocukların ev işlerinde ailelerine yardımcı olması, ileride kendi başlarının çaresine bakabilmesi açısından gereklidir. Örneğin; çocuklara yemek yaparken ya da ev içi hayatta görevler vermek hem öğrenmesi hem de kaliteli vakit geçirmesi için iyi bir aktivitedir.

Çocuklar, büyüdükçe ve sosyal çevreleri genişledikçe daha fazla insanla iletişime geçer. Bununla birlikte, sosyalleşme sürecinde bazı sorunlar yaşayabilir, anlaşmazlıklar içerisinde olabilirler. Böyle durumlarda, sorunları çözmeleri için onlara yol göstermek önemlidir.