Okullar açılmadan önce 5 tavsiye

Önümüzdeki hafta okullar açılacak ve çocuklar çok heyecanlı. Anaokulu tecrübesi olanlar biraz daha şanslı ama ilk kez okula başlayacak olanlar oldukça kaygılı. İşte okulun ilk günü için öneriler...

Bu soruların yerine "Nasıl zaman geçirdin, bugün neler yaptın" gibi yönlendirici olmayan sorular sormaya
özen gösterin.

"Yağmur hasadını" Alp Kırşan'a sordum

Alp Kırşan iki oğluyla Lara Barut Collection ve National Geographic ortaklığıyla düzenlenen 'yağmur hasadı' etkinliğine katıldı. Kokopelli Şehirde ekibinden Yasemin Kırkağaçlıoğlu ve Elif Çatıkkaş'ın verdiği eğitimde çocuklar, aileleriyle birlikte dünyadaki su döngüsünü öğrendiler.

Bu tür etkinliklere katılmak neden önemli

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Çocuklarıma, iklim kriziyle ilgili neler yapmaları gerektiğini küçük yaşlardan itibaren öğretmek istiyorum. Bu konuda bilinçlenmeleri, geleceğimiz açısından çok önemli. Bizim zamanımızda büyüklerimiz "Yere çöp atmayın!" derdi ama bugünün çocukları bu evreyi çoktan geçti. Şimdi "Doğayı nasıl koruyabiliriz" diye sorma ve çözüm üretme zamanı!

Bu sebeple biz de çocuklarımızla, bu tür etkinliklere katılmaya öğretmeye özen gösteriyoruz. Örneğin çocuklarımız "yağmur hasadı" etkinliğinde, yağmur suyunun nereye gittiğini, göllerin nasıl oluştuğunu, yağmur suyunu nasıl temiz tutabileceklerini bir oyun eşliğinde öğrendiler. Bunu deneyimleyerek öğrendiler ve kolay kolay unutmayacaklar.

Peki, anne babalara önerileriniz neler

Çocuklarıyla doğa ile ilgili konuşmalar yapsınlar. Bu tür etkinliklere katılarak bu konuda bilinçlensinler. Mutlaka zaman ayırsınlar. Biz çocuklarımızla birçok video izliyor, evde deneyimliyoruz.

Anlayacağınız, çocukların eline tableti verip kenara çekilmiyoruz. Bizim için çocukların koşması, oynaması, deneyimlemesi çok önemli. Ayrıca çocuklarımızla doğaya çok sık çıkıyoruz. Geçenlerde bir kanyona gittik ve orayı çöp içinde bulduk. Benim dört yaşındaki oğlum "İnsanlar çok pis, buraya çöp atmışlar" diye tepki gösterdi. Bu tepkiyi göstermesi bile bu konuda bilinçlendiğinin bir göstergesiydi. Kendi çöpünü de asla doğaya atmıyor. Bütün çocukların bu bilinci kazanması gerekiyor.