Ölüm aylığı alan çalışana ikramiye var

5.000 TL'lik ikramiye, çalışan emeklilere ödenmeyecek. Ancak ölüm aylığı alanlar için böyle bir kısıtlama söz konusu değil. Dul ve yetim aylığı alanlar çalışıyor olsa bile ikramiye alabilecek.

Emeklilere ödenecek 5.000 TL'lik ikramiyeyle ilgili kanun teklifi Meclis gündemine geldi. Konuyla ilgili madde bu haliyle yasalaşırsa ekim ayı itibarıyla emekli aylığına hak kazanmış emeklilere 5.000 TL'lik ikramiyelerinin kasım ayı içerisinde ödenmesi mümkün olacak. İşte ikramiyeye dair tüm merak edilenler ve dikkat edilmesi gereken hususlar:

KİMLER ALACAK

İkramiye 2023 yılı ekim ayı itibarıyla emekli aylığı almakta olan ya da emekli aylığına hak kazanmış olmakla birlikte aylığı henüz bağlanmamış olanlarla dul ya da yetim aylığı alanlar ve sürekli iş göremezlik geliri alanlara ödenecek. Bu çerçevede ikramiye alabilecek kişiler şu şekilde ifade edilebilir;

1. 2023 yılı ekim ayı itibarıyla emekli aylığı alanlar,

2. 2023 yılı eylül ayının son gününe kadar aylık tahsis talebinde bulunmuş işçi ve esnaflar,

3. 2023 yılı ekim ayının 14'üne kadar aylık tahsis talebinde bulunmuş memurlar,

4. 2023 yılı ekim ayı itibarıyla dul veya yetim aylığı alanlar,

5. 2023 yılı ekim ayı itibarıyla sürekli iş göremezlik geliri alanlar.

KİME NE ÖDENECEK

Emeklilerle dul ve yetim aylığı alanlara ödenecek ikramiye tutarı farklı olacak. Emekli aylığı almakta olanlara 5.000 TL'lik ikramiye ödenecek. EYT kapsamında ya da yaş şartını tamamlayan emekliler açısından tutar fark etmeyecek. Aynı şekilde SSK ya da Bağ-Kur veya memur emeklisine de 5.000 TL ikramiye ödenecek.

Dul ve yetim aylığı alanlar ise dul ve yetim aylığı hak sahipliği oranında ikramiye alacaklar. Örneğin geride kalan dul eş, hak sahipliği oranı yüzde 75 ise 3.750 TL, yüzde 50 ise 2.500 TL ikramiye alacak. Diğer yandan hem eşi hem de anne ya da babasından ölüm aylığı alanlara en yüksek hak sahipliği oranı olan dosyadan ikramiye ödenecek. Yani geride kalan dul eş, vefat eden eşinden dolayı yüzde 75, babasından dolayı yüzde 25 oranında ölüm aylığı alıyorsa 3.750 TL ikramiye alacak.

ÇALIŞAN ALAMAZ

İkramiye alabilecek kişiler içerisinde yer alanların, ekim ayı içerisinde sigortalı olarak çalışmaları varsa ikramiye alamayacaklar. Aynı şekilde emekli olduktan sonra Bağ-Kur'a tabi çalışması bulunanlara da ikramiye ödenmeyecek. Ayrıca kamuda emekli olduktan sonra aylıkları kesilmeksizin çalışanlar da ikramiye alamayacaklar. Ekim ayı içerisinde çalışması olan emeklilere ikramiye ödenmeyecek. Ancak ölüm aylığı alanlar için böyle bir kısıtlama söz konusu değil. Dolayısıyla dul ya da yetim aylığı alan kişiler ekim ayı içerisinde çalışması olsa dahi ikramiye alabilecek. 5.000 TL'lik ikramiye emekliler ile dul ve yetim aylığı alanlara tek seferlik olarak ödenecek. Dolayısıyla bu tutar Ocak ayındaki zamda dikkate alınmayacak. Ayrıca bu tutar emekli aylıkları ya da dul ve yetim aylıklarının tutarına da eklenmeyecek.