Emniyet kemeri olmayan işçi tazminatsız atılır

İşveren kırmızı ışıkta geçen veya hız sınırını aşan işçiyi tazminatla işten çıkarma hakkına sahipken emniyet kemeri takmamak ise tazminatsız işten kovulma nedeni. Şirket aracı kullanan çalışanlar aman dikkat!

İşverenlerin çalışanlarına servis hizmeti sağlamak gibi bir zorunluluğu yok. Servis işçilere sağlanan ilave bir hak. Diğer yandan özellikle büyükşehirlerde servis hizmetlerinin işveren tarafından organize edilmesindeki güçlükler nedeniyle çalışanlara 'yol parası' adı altında yardımlarda bulunulması söz konusu. Bazı işverenler ise üst düzey yöneticilerine ve özellikle satış-pazarlama işinde çalışan işçilerine araç tahsis ediyor. Şirket araçlarını kullanan ve işi şoförlük olan işçilerin bu araçları kullanırken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Aksi takdirde tazminatsız olarak işlerinden olabilirler.

HIZ UYARISI

İşveren, çalışana araç kullanımı ile ilgili verdiği talimatta araç için bir hız limiti belirleyebilir. İşveren, bu limite uymayarak veya kırmızı ışıkta geçerek trafik cezası yiyen işçinin ücretinden kesinti yapabilir, uyarı veya kınama cezası verebilir. Çalışanın bu şekilde araç talimatlarına aykırı şekilde araç kullanmaya devam etmesi halinde işveren gerekli bildirimleri yaparak ve tazminatını ödeyerek işçiyi işten çıkartabilir.

YARGITAY DA ONAYLIYOR

Ancak işçinin kendisine tahsis edilen araçta emniyet kemerini takmaması ise işçiyi tazminatsız olarak işinden edebilir. Emniyet kemeri takmamak doğrudan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine aykırı davranmak olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle hız sınırına uymamak, yanlış yere park etmek gibi trafikteki diğer araç ve yayalara maddi zarar vermeyen nedenlerle birden çok kez trafik cezası yiyen bir kişinin işten çıkartılması ile emniyet kemeri takmayan işçinin işten çıkartılması arasında ciddi bir fark var. İşçinin emniyet kemerini takmamasının, özellikle işi şoförlük olan işçiler için tazminatsız fesih nedeni oluşturacağı Yargıtay tarafından da kabul ediliyor.

ARACI KULLANANA EĞİTİM

İşverenler, çalışanlarına araç tahsis ettiklerinde bu aracın kullanım koşulları hakkında çalışanlarına bilgilendirme yapmak ve sürüş teknikleri ile araç kullanım esasları hakkında eğitim vermek durumunda. Ayrıca bu bilgilendirmenin yazılı olması ve açıkça konuya ilişkin talimatlar içermesi çok önemli. Bu talimatlar çalışana tahsis edilen araç ile gerçekleşebilecek trafik kazaları, çalışanın bu aracı kullanırken yediği trafik cezalarının kim tarafından ödeneceği, bu aracın kullanılabileceği il, bölge ve güzergahlar konusunda net ifadeler içermeli. Talimatlara uyulmadığında çalışanın karşılaşacağı yaptırımların da belirtilmesi gerekiyor.