BAYRAMDA ÇALIŞAN İKİ GÜNLÜK ÜCRET ALACAK

Bayramda çalışan işçilere, çalıştıkları her gün için 2 günlük ücret ödenecek. Bayram eğer işçinin hafta tatiline denk gelir ve işçi çalıştırılırsa bu durumda 2.5 günlük ücret ödenmesi şartı bulunuyor.

Arife salı günü yaşanacak, çarşamba günü ise Ramazan Bayramı. İşçiler bayramda çalışmaları halinde çalıştıkları her gün için 2 günlük ücret alacak. Bayram eğer işçinin hafta tatiline denk gelir ve işçi çalıştırılırsa bu durumda 2.5 günlük ücret ödenmesi şart. İşveren, bayramda çalıştıracakları işçilere bu kuralı bilerek ödeme yapmak zorunda.

ÇALIŞMAK ŞART MI

İşçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmeleri için yazılı olarak onaylarının alınması gerekiyor. Bu onay her yılın başında alınabileceği gibi, iş sözleşmesinde de yer alabilir. Ancak işçinin iş sözleşmesinde veya toplu iş sözleşmesinde bu yönde bir hüküm yoksa ayrıca yazılı bir onay da alınmamışsa, işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değil. İşçinin bu nedenle iş sözleşmesi feshedilirse dava yoluyla kıdem tazminatını ve diğer alacaklarını alması söz konusu olur.

NASIL HESAPLANIR

Bir işçi eğer bayramda çalışırsa hem genel tatil gününde çalışmadan hak kazandığı bir günlük ücretini, hem de çalışması karşılığı bir günlük daha ücretini alır. Dolayısıyla toplamda iki günlük ücretine hak kazanmış olur. İşçiler genel tatil günlerinde bir saat bile çalışsa, bir tam günlük ücretlerine hak kazanır. Haftalık çalışması 45 saatin üzerine çıkmışsa, bu durumda fazla mesai ücretine de hak kazanır.

Bayram tatili Arife günü saat 13.00'den itibaren başladığından ve Arife gününün öğleden sonrası genel tatil günü olduğundan işçinin 13.00'dan sonra çalıştırılmaması, çalıştırılması halinde ilave ücretin ödenmesi gerekiyor. Bir örnekle açıklamak gerekirse, hafta tatilini 5 Nisan Cuma günü kullanan işçi Ramazan Bayramı süresince, çalışmadığı bayram günlerinde 1 günlük, bayramın birinci veya ikinci günlerinde çalışırsa 2'şer günlük, cuma gününe denk gelen bayramın üçüncü gününde çalışırsa o gün için 2.5 günlük ücrete hak kazanır. İşçi tüm bayram boyunca hiç çalışmaması halinde aylık ücretini tam olarak alır.

ÜCRET ARTIŞI

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işçiye bir çalışma karşılığı olmaksızın bir günlük ücretinin ödenmesi gerektiği İş Kanunu hükmüdür. Bu hüküm bireysel veya toplu iş sözleşmesi ile artırılabilir. Örneğin işçi eğer işveren ile anlaşırsa ulusal bayram ve genel tatil günlerinde bir çalışma karşılığı olmaksızın iki günlük ücrete hak kazanacağını hüküm altına alabilir. Aynı şekilde toplu iş sözleşmeleri ile de söz konusu tutar artırılabilir.

Bayramda çalıştırılan işçiye işveren mutlaka 2 günlük ücret ödemek durumunda. İşveren bayramda çalıştırdığı işçiye 'ben sana bunun karşılığında önümüz- deki hafta sonu izin vereyim' diyemez.