BORÇLANMA YAPACAKLAR ELLERİNİ ÇABUK TUTMALI

Prim gün sayısını artırmayı ve emeklilik başlangıç tarihini öne çekmeyi sağlayan askerlik veya doğum borçlanması bedeli asgari ücrete göre hesaplanıyor. 2024 yılında asgari ücretteki artışa bağlı olarak borçlanma günlük alt limiti de yükselecek. Bu yüzden borçlanma yapmak isteyenler elini çabuk tutmalı.

Sosyal güvenlik sisteminde hizmet borçlanmaları, kişilerin prim gün sayılarını artırdığı gibi, bazı borçlanmalarda ilk kez sigortalı olunan tarihin geri götürülmesine imkan tanıyor. Bu sayede kişilerin emeklilik koşullarında değişiklik olabileceği gibi prim gün sayısı da artıyor ve emeklilik imkanı doğuyor. Borçlanma sonrası kişinin ödeyeceği tutar, borçlanmanın yapıldığı yıldaki asgari ücrete göre hesaplanıyor. Bu nedenle yıl sonunda borçlanma yapmak, bir sonraki yılbaşında borçlanma yapmaya göre daha ekonomik oluyor. Borçlanma yapacaklar ellerini çabuk tutarlarsa, bu yılki asgari ücret artışından önce borçlanma başvurusu yaparak daha az tutar ödeyebilir.

KİMLER FAYDALANABİLİR

5510 sayılı Kanun'a göre sigortalıların pek çok durumda borçlanma hakları var. Avukatlık stajı, ücretsiz izin süreleri, kadın sigortalıların doğum sonrası çalışılmayan günleri, erkek sigortalıların ise askerlik süreleri borçlanılabiliyor. Bunun yanında kadınların yurtdışında bulunduğu bütün süreleri, erkeklerin ise yurtdışındaki çalışma ve çalışmalar arasındaki bir yıla kadarki işsizlik sürelerinin borçlanılması mümkün. Doktora ve tıpta uzmanlık sürelerinin borçlanmaları, TSK'da çalışan askeri personelin ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nde çalışan kamu görevlilerinin, kendi hesabına fakülte veya yüksekokulda okudukları süreleri borçlanmaları, ücretsiz izinde geçen sürelerin borçlanmaları, malul çocuğu bulanan kadın sigortalıların borçlanmaları mümkün. Bütün bu borçlanmalar için SGK'ya başvuru yapılması ve borçlanmaya konu süreler için seçilen prime esas kazanç üzerinden hesaplanan miktarın ödenmesi gerekiyor. 2018 yılından beri borçlanma yapacak kişi SGK'ya gitmeden e-Devlet üzerinden borçlanma talebini SGK'ya iletebiliyor.

ÖDEMEYİ 1 AY İÇİNDE YAPIN

E-Devlet üzerinden sisteme giriş yapan kişiler SGK'nın verdiği hizmetlere girerek, borçlanma türüne göre ilgili linke tıklıyor. Örneğin askerlik borçlanması yapmak isteyen eski adıyla SSK'lı, '4A Askerlik Borçlanması Başvurusu' linkine tıklıyor ve açılan ekrandan borçlanacağı sürenin yani askerliğin başlangıç ve bitiş tarihleri ile borçlanacağı günlere ilişkin hangi seviyeden prim ödemek istediğini seçiyor. Başvuru onaylandıktan sonra kişiye bugünler için seçtiği prim düzeyinden ödemesi gereken prim miktarı bildiriliyor. Borçlanma başvurusu yapan kişinin 1 ay içerisinde kendisine bildirilen miktarı ödemesi gerekiyor. Borçlanma bedeli 1 ay içerisinde ödenmezse başvuru iptal oluyor ve yeniden başvuru yapılması gerekiyor.

ÖDEME TUTARINA ÖRNEK BORÇLANMA TABLOSU ()

1 günlük askerlik-doğum borçlanma........... 143.09 TL.......... 207.47 TL................ 64.38 TL

18 aylık askerlik borçlanma................... 77.268,6 TL....... 112.033,8 TL............ 34.765,2 TL

1 doğum borçlanma............................... 103.024,8 TL...... 149.378,4 TL............. 46.363,6 TL

2 doğum borçlanma............................. 206.049,6 TL...... 298.756,8 TL............ 92.707,2 TL