Fermente bir mucize, turşu

Turşu, özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Kış mevsiminin gelmesiyle başlayan hazırlıklarla birlikte havuç, karnabahar, lahana, pancar gibi çeşitli sebzelerden turşu kurulur ve kış boyunca tüketilmeye devam eder. Turşunun kökeninin milattan önceki zamanlara kadar uzandığı ve eski Mısır, Mezopotamya ve Roma gibi medeniyetlerde de kullanıldığına dair kanıtlar bulunuyor. Bu dönemlerde, yiyecekleri uzun süre muhafaza etmek için sirke, tuz ve baharatlar kullanıldığı düşünülüyor. Osmanlı döneminde de turşu özellikle Saray sofralarının şifalı vazgeçilmezlerinden. Pek çok padişahın turşuya düşkünlüğü de Saray mutfak kayıtlarından takip edilebilir. Padişahların sofraya lahana turşusu olmadan oturmadığı, sarayın bazı bahçelerinin sadece turşuluk sebze meyve yetiştirildiği de tarihsel bilgilerimiz arasında yer alıyor.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ

Sindirim sisteminizi düzenlemeye yardımcı olan turşu, bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Turşu, fermente edilen sebzelerin içerdiği vitamin ve mineralleri, içinde uzun süre muhafaza eder. Özellikle C vitamini, B vitaminleri ve K vitamini içeriği yüksektir ve doğal bir antioksidandır.

TURŞU TARİFLERİ

PANCAR Turşusu

MALZEMELER

Pancar, ince doğranmış 100 gr
Mandalina suyu 35 ml
Limon suyu 35 ml
Üzüm sirkesi 75 ml
Su 75 ml
Karanfil 2 adet
Toz şeker 10 gr
Tuz 5 gr

YAPIM AŞAMALARI:

Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. İçine ince kesilmiş pancarları ekleyip kabın üstünü streç filmle kapatın. Buzdolabında aromalanması için 1 gece bekletin.