Zeytinimi alma geleceğimi çalma
Türkiye'nin Ortadoğu'ya hükmetme hayalini kurduğu "büyük" gündeminde Ankara'da bir eylem sürüyor günlerdir. Egeli köylüler geleceklerinin yok olmaması, hayat damarlarının kesilmemesi için parklara serdikleri yatakların üzerinde yatıyor.
ünkü 13 Haziran'da zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına ilişkin verilen kanun teklifine Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda bu hafta devam edilecek.
Kanun teklifi diyor ki:
"Elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan, sınırları belirtilen alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesi mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütülecek kısımdaki zeytin ağaçlarının maden sahasının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca izin verilebilecek."
İşte bu teklife karşı 3 Temmuz'dan bu yana Cemal Süreya Parkı'nda eylem yapıyor ve nöbet tutuyor köylüler.
Köylülerin yaşadığı toprakları madencilik faaliyetlerine açan bu tasarı yıllardır gündemde.
10'a yakın kez denendi. Geri çekildi. Ama bu kez iktidarın ve yandaşı sermayedarların gözü kararmış görünüyor.
ZORLA GÖKöylüler korku içinde. Önceki gün yayımladıkları açık mektupta, "Orman, mera ve zeytinliklerimizin korunmasını sağlayan diğer yasaları delip geçiyor. İşin özü, bu yasa geçerse, maden şirketleri istediği için topraklarımıza el koyacak. Zeytinlerimiz, köylerimiz zorla taşınacak. Bizleri göç etmeye zorlayacaklar" diyorlar.
TEMA Genel Müdürü Deniz Ataç yıllardır bu yasaya karşı mücadele ediyor. Kanun teklifiyle ormanların, zeytinliklerin, meraların ve su kaynaklarının yok edileceği sürekli anlatıyor...
Yeni düzenlemeyle zeytinliklerin kömür madenciliği için gözden çıkarıldığını söylüyor ve ekliyor:
"Muğla'daki zeytinlikler termik santrallara kömür temini amacıyla madenciliğe açılıyor. Bu alanlarda artık maden aranabilecek ve işletilebilecek. Zeytinliklerin 'taşınabilir' ilan edilmesiyle bu üretim ve kültürel miras alanları adeta bir eşya haline getiriliyor."