Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (2)

"İnsan halde yaşar, maziden öğrenerek istikbali planlar". Ferruh Müftüoğlu.

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adını taşıyacak şekilde içinin dolu olduğuna inanarak, "Maarif Meselesi" denilince akla gelen ve mutlaka yazdıklarına müracaat edilmesi gereken iki isimden söz etmek isterim.

Birinci isim, memleketimize ve milletimize bir türlü intibak edemeyen Batıl Batıcı kadrolar tarafından profesörlüğü verilmeyen ve üniversitelerde ders yaptırılmayan, Doç. Dr. Nurettin Topçu'dur!

İkinci isim ise Prof. Dr. Ferruh Müftüoğlu'dur. "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" üzerine yapılan tartışmaları ve tavsiyeleri, Topçu ve Müftüoğlu'nun düşünceleriyle tartmalarını, ölçmelerini dilerim.

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" için Nurettin Topçu'nun Dergâh Yayınlarından çıkan; "Türkiye'nin Maarif Davası" kitabı ile Ferruh Müftüoğlu'nun Ötüken Neşriyattan çıkan "Maarif Meseleleri" kitabı da gözden geçirilmelidir.

Bu arada üzülerek belirtmek lazım ki, Ferruh Müftüoğlu'nun hayatı ve çalışmaları çok az bilinmektedir. Prof. Dr. Sadettin Ökten hocamız, Ferruh Bey'i yakından tanıyan bir ilim ve bilge insanımızdır.

Kendisinden Ferruh Bey'in biyografisini yazması talep edildi. Ötüken Neşriyattan çıkmak üzere İnşaallah yazacaklar. Çok önemli bir çalışma olur.

Söze Müftüoğlu'ndan alıntılarla devam edelim:

"Bizim Batıcıların öteden beri tekrarladıkları bir nakarat vardır:

'Bizde bilim ve teknoloji yapma geleneği yok; onun için bu işleri beceremeyiz'. Aslında, 'Biz kalkınamayız, ikinci sınıf bir toplum olmaktan kurtulamayız' demek olan bu iddia, Batılıların diğer toplumları uşaklaştırmak için telkin ettikleri ve bizim Batıcıların da irdelemeden kabul ettikleri ve sürekli tekrarlayarak, Batıcı olmayanların bazılarını bile inandırdıkları mesnetsiz bir iddiadır".

Hamdolsun bugün Batıcıların yüzü kara çıkarıldı ve savunma sanayi başta olmak üzere pek çok sahada yüzyıllık bu kör inat yıkıldı. Şimdi darısı eğitim sistemimizde köklü değişikliklere giderek, Batıya ve Batıcılara ders verilmesidir. Müftüoğlu'na devam.